Wojtek I Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Witam. Od dawna chodzi za mną pomysł zbudowania szybowca i wygląda na to, że w końcu to się spełni. Dostałem od kolegi bardzo ładnie wykonany kadłub i zabieram się do budowy. Tak ma wyglądać mój "Halniak" Parę danych: Rozpiętość: 2500 mm Długość: 1200 mm Profil: MH 30 A tak wygląda kadłub: Myślę, że wkrótce będę mógł dodać kolejne fotki relacjonujące postępy w budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Bardzo ładny kadłub. Jeśli to nie tajemnica, zdradź skąd pochodzi. Powodzenia w budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Witam, bardzo piękny kadłub! Zdradź mi czy będziesz go przerabiał pod kątem silnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Przyłączam się do prośby Tomka... - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Nie znam pełnej historii tego kadłuba, jest bardzo ładnie wykonany, przeleżał u kolegi kilka ładnych lat. Nie wyglądał w ten sposób od początku, forma została odkupiona od firmy produkującej modele, zmieniona na obecny kształt i wykonano do niego skrzydła laminatowe, ale nie latał dobrze, projekt poszedł do lamusa. Ja mam zamiar robić skrzydło konstrukcyjne i przynajmniej na razie nie mam zamiaru zabudowywać silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastergame Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 O taaak.... kadłub - cudeńko Jeszcze trochę, i zaczną powstawać tutaj na forum nowe, młode Diany A odnośnie projektu - czemu dajesz taki obrys skrzydła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Paweł. Mocne zwarte skrzydło, prosta lotka, zysk powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastergame Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Hmm ... Tak, krawędź spływu prosta, to duże ułatwienie; ale taki obrys na krawędzi natarcia nie będzie przysparzał kłopotów przy wykonaniu? Czy nie prostsze będzie zastosowanie obrusy trapezowego? Tak po prostu, z ciekawości pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Pawle, masz rację, ale nie chcę mieć "łatwego życia", tylko ładny model, a na wykonanie natarcia mam pewien pomysł i jak "wyda" to go opiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Moglbys powiedziec jaki dlugi jest kadlub? Jaki profil przewidujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Kadłub ze sterem kierunku około 1240 mm, a profil MH30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Cisza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Nie całkiem cisza - został dokończony projekt skrzydła, skleiłem pasy dźwigara i wczoraj kupiłem deski na żebra. Jestem zgodnie z planem, bo planuję oblot na wiosnę. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Wpadłem przypadkiem i myślałem że temat upadł Będę śledził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Do 2,5m modelu okrągły bagnet to zły pomysł. Bardziej trafiona będzie szuflada z taśmą stalową o przekroju prostokątnym wstawiona między dźwigary i okręcona dodatkowo wraz z nimi nicią kevlarową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RomanB Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Odwieczna walka okrągłych bagnetów z płaskimi. Osobiście preferuję płaski bagnet na zbocze z uwagi na jego podatność na wyginanie w linii lotu kiedy skrzydła wysuną się przy twardszym lądowaniu. Konstrukcja mniej cierpi. Na takiego lekkiego ptaszka 10x1,2 mm i kuciapka z mosiądzu całkowicie wystarcza . Ktoś pytał o kadłuby.Coś takiego widziałem niedawno na Allegro-są do kupienia. Szukajcie a znajdziecie o ile jeszcze są . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Roman, właśnie zakupiłem taki bagnet jak proponujesz i mosiężną szufladę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RomanB Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 I słusznie.To będzie lolocik a nie zboczowa siekiera Całkiem wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Z braku czasu temat Halniaka zostaje przekazany koledze w jego miejsce wchodzi: SZD-22c Mucha Standard skala 1:5 Jednak jak skończy postaram się zamieścić fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi