futureignobel Opublikowano 28 Czerwca 2011 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Witam, przeszukałem już dobry kawał internetu i nie mogę znaleźć tego, czego szukam. Mam gotową konstrukcję quadrocoptera (ArduCopter), w której jako ramiona użyte zostały profile aluminiowe o wymiarze 12x12mm i grubości ścianki 0,5mm. Są wystarczająco wytrzymałe do latania, więc niechciałbym przesiadać się na grubsze, ale nigdzie nie mogę znaleźć takich cienkich. Zna ktoś może sklep który miałby coś takiego? Pozdrawiam i z góry dzięki.
Łukasz K. Opublikowano 28 Czerwca 2011 Opublikowano 28 Czerwca 2011 W OBI jest bardzo dużo Nie pytaj się sprzedawców bo jak ja się spytałem to powiedzieli że nie ma.Poszukałem i znalazłem materiał na podwozie
RomanJ4 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Potwierdzam, tez tam kupiłem. Szukaj w dziale z różnymi kółkami, sznurami, listwami, metalowymi nogami, zawiasami, okuciami do mebli itp.
utopia Opublikowano 28 Czerwca 2011 Opublikowano 28 Czerwca 2011 To aluminium z marketów nadaje się do ,,,,,,, nie wiem do czego może się nadać...... kiszka straszna ktoś kiedyś podał nazwę "gównolit" i tutaj ona pasuje w porównaniu z duraluminium - jakimkolwiek nawet najbardziej podłym to z marketu jest jak plastelina
RomanJ4 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Bo to nie jest dural, tylko alu. I trzeba to mieć na uwadze.
Major Opublikowano 29 Czerwca 2011 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Alu ? No prosze, gieło by się pod własnym cięzarem. To ma domieszki krzemu, dlatego nijak się gnie itp. Ja ostatnio katownika uzywałem jako tygielek do wytopu ołowiu...do tego się nadało.
RomanJ4 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Oczywiście że ma domieszki krzemu, czystego aluminium technicznego do detali konstrukcyjnych się raczej nie używa. Nie jest to jednak typowe duraluminium w normatywnym tego słowa znaczeniu. Przynajmiej tyle pamiętam z materiałoznawstwa, ale to dawno było A wracając do tematu, sam robię z tego profilu ramiona do quada, a w celu poprawienia sztywności, zmniejszenia ciężaru oraz lepszej możliwości manipulowania kablami ażuruję go na frezarce. Najlepiej byłoby w formie kratownicy podobnej do tej , (nawet miałem taki pomysł aby z trzech takich listew zlutować trójkątną kratownicę potem odciąć zbędne części). Oczywiście nie ma co przesadzać z długością ramion profilu kwadratowego, im krótsze tym mniej narażone na deformację.
tytan12 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Ja w takie materiały zaopatruje się tutaj www.hart-metale.pl- Skwerowa 44, Kraków - 12 266 66 42 ,poszukaj u siebie takich sklepów z metalami kolorowymi :jupi: Profile zamknięte o innych wymiarach sprowadzamy na zamówienie Klientów.
Rekomendowane odpowiedzi