ECO400 Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Witam. Kiedyś nabyłem 2 modele samolotu Edge 540 firmy robbe. Jednym latałem na silniku os max 50sx a drugi rozbity stał na strychu (takiego go dostałem). Model spalinowy sprzedałem bo nie bawiło mnie papranie się w oleju a uszkodzony płatowiec zostawiłem sobie z myślą że kiedyś go odbuduje i zrobię pod elektryka. Na razie zerwałem starą folię ze skrzydeł i kadłuba. Była w całkiem dobrym stanie ale kolorystyka mi się nie podobała. Tutaj nasuwa się jedno pytanie: czym najlepiej usunąć resztki kleju z folii które zostały na modelu? Ręcznie to trochę monotonna robota bo trzyma się to całkiem dobrze i odchodzi płatkami 2x2mm. Zastanawiam się jeszcze czy może odchudzić jakoś całą konstrukcję? Czy może gra nie warta nagrody? Co do wyposażenia rc to jeszcze nie wiem. liczę na Waszą pomoc ale to w późniejszym czasie, jak już odbuduję płatowiec. Jeśli to możliwe to proszę o porady jak odbudować przód modelu alby był lekki i mocny. Zastanawiam się nad przednią wręgą ze sklejki 6mm a domek pod silnik z rurek i prętów węglowych. opis modelu: http://www.hobbydirekt.de/product_info.php?language=en&products_id=77414 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Na razie zesrałem starą folię ze skrzydeł Muahahahaahahahha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 taka tam literówka zamiast w wlazło s i się kolejność pomieszała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Reda Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Hahaha padłem :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 no co pomylić się nie można? hee? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daan Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 ręcznie bardzo trudno usunąć dobrze przyprasowane resztki folii termozgrzewalnej, jest to możliwe ale chyba tylko bardzo ostrym narzędziem typu skalpel (mozolne i długotrwałe:) odchudzić można chyba tylko z nadmiaru kleju, który trochę powyciekał, cała reszta wygląda na lekką, obudowę najlepiej chyba wytłoczyć, chociaż lekko zrobiony laminacik byłby możliwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 ręcznie bardzo trudno usunąć dobrze przyprasowane resztki folii termozgrzewalnej, jest to możliwe ale chyba tylko bardzo ostrym narzędziem typu skalpel (mozolne i długotrwałe:) Ja używałem do tego szerokiej taśmy pakowej, naklejałem na resztki foli i szybkim ruchem zrywałem taśmę razem z resztkami folii. Udaje sie ale powiedzmy nie zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 oki to zaraz się pobawię z tą folią. Zobaczcie czy jeśli tak odbuduję to będzie dobrze: te czarne kreski to właśnie pręty/rurki węglowe o których wspominałem. Pozostałe wręgi w modelu są z balsy 2mm. Dodatkowo cały przód (od 1 do 4 wręgi) zabudować balsą 2mm miękką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Sławku twój patent na pozbycie starej folii bardzo fajnie się sprawdza. Wszystko ładnie schodzi. Mam kolejne pytanie: ile foli muszę zakupić na pokrycie modelu tej wielkości? Malowanie będzie podobne do tego: http://www.electrifly.com/parkflyers/gpma1572-wing_lrg.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Ja zawsze zrywałem folie opalarką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Ja zawsze zrywałem folie opalarką Nooo, zapewne najlepiej szło Ci usuwanie opalarką kleju po zdartej folii po kretowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Sławku a co myślisz o tym schemacie co narysowałem. Będzie dobrze jak tak odbuduję model :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Acetonem zmyjesz pozostały klej. Kawałki folii "odprasujesz" rozgrzanym żelazkiem. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 z folią już sobie poradziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 Materiały już są. Jeśli czas pozwoli to w przyszły weekend zacznę odbudowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cellon Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 no to żeś kolory dobrał xD :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 no co, złe? mi się podobają. Jeszcze będą akcenty ozdobne z czerwonej lub fioletowej folii, której nie widać na zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cellon Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 no to co innego, ta czerwien może ożywi to wszystko, bo tak same gdyby były, to taki mdły by ten model wyszedł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi