Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mim iż w modelarstwo bawię się już trochę czasu to jeszcze nigdy nie oklejałem modelu folią. Zawsze robił to ktoś z moich znajomych. Nic więc dziwnego że chciałem się w końcu wypróbować :)

Okleiłem jedno skrzydło, bez lotki. Zajęło mi to 45min. Efekt jak na moje oko bardzo dobry ale oceńcie sami:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

tak wygląda finalnie spód skrzydła:

Ta niebieska folia to modelarska? Środkowy pas rzuca się rażąco w oczy i ta zmarszczka... Jeżeli to folia modelarska i nie jest ona całkowicie zaprasowana, to ją odklej i zrób porządniej, jeśli samoprzylepna to ja mam następujący patent:

w misce rozrabiam wodę z płynem do mycia naczyń, zrywam folię zabezpieczającą, przyklejany element moczę w "miksturze" i nakładam na folię skrzydła. Wtedy klej nie trzyma i możesz swobodnie przesuwać element naklejany. Bez problemu rękoma wyprowadzasz bąbelki powietrza na zewnątrz i masz fajny efekt. Oklejanie folią modelarską na modelarskiej nie jest łatwe, coś o tym wiem. Osobiście takie pasy staram się robić na okienkach między żebrami(takie małe oszustwo) :). 1 warstwę folii dużo łatwiej położyć niż jedną na drugą, bo pomiędzy nimi powietrze nie ma ujścia i folia dobrze się nie kurczy. Da się też folię łączyć na styk co uczyniłem w nowym modelu, ale to wyższa szkoła jazdy. Gdybyś był zainteresowany tu masz link z przykładem jak to się robi:

http://www.youtube.com/watch?v=WecR76zhrVY&feature=player_embedded.

Opublikowano

hehe. ale Ty to już profesjonalista jesteś

buahahha kto ci takich bajek naopowiadał? :P

najgorsze przy łączeniu 2 folii jest to że czasami klej puszcza(łączenie folia-folia) i się wzory rozjeżdżają :x

Opublikowano

Ta niebieska folia to modelarska?

tak to folia modelarska. na razie zostawię tak jak jest, później pobawię sie w poprawki. Nie wyszło mi to najlepiej, bo pod folią sa małe bąbelki powietrza (nakłuwałem dolną folię igłą przed naklejeniem kolejnej warstwy ale na wiele sie to nie zdało
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.