Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy!

Zastanawiam się nad zrobieniem wyciagąrki spalinowej, jako napęd posłużyłby silnik od wykaszarki do trawy http://allegro.pl/kosa-kosiarka-wykaszarka-spalinowa-do-trawy-mocna-i1676403558.html wystarczyłoby przerobić gaz żeby był pod nogą, dorobić bęben umieścić to w podstawie, zaopatrzyć się w kilometr żyłki i w górę :) Naczytałem się już różnych elaboratów na temat wyciągania szybowców, korzystałem z gumy i uprzejmości kolegow z holownikami ale mimo wszytko postanowiłem sie usamodzielnić. ot taka moja fanaberia! Czy ktoś mierzył się już z takim wyzwaniem i zbudował taką bądź też podobnego typu wyciągarkę?

Opublikowano

na ebay.co.uk w okresie zimowym mozesz znalezc wyciagarki za okolo 100F

Graupnera . Wiec Twoj pomysl sie chyba mija z celem , tym bardziej ze musialbys uzyc przekladni bo kosa ma wysokieobroty ale mocy zadnej

Opublikowano

Potrzebne Ci będą:

Rozrusznik od Stara albo innej ciężarówki

Akumulator około 50Ah w górę

Włącznik wysokoprądowy, taki,zeby się dało nagą naciskać

Jakiś bęben z żyłką

Blacha, pręty i spawarka

Kołki do zakotwienia.

Robisz ramke na to wszystko. Możesz użyć zebatek rowerowych i łańcucha jako przekładnie, zalezy jaki masz rozrusznik. Składasz do kupy według włąsnego projekty i działa:)

Opublikowano

na ebay.co.uk w okresie zimowym mozesz znalezc wyciagarki za okolo 100F

Graupnera . Wiec Twoj pomysl sie chyba mija z celem , tym bardziej ze musialbys uzyc przekladni bo kosa ma wysokieobroty ale mocy zadnej

problem w tym kolego, ze mamy lato i latać sie chce.. NOW!

apropos nie wiecie moze kto ma na sprzedaz taka wyciągarke? moze rzeczywiście bedzie łatwiej kupic niz zrobic..

Opublikowano

Witam.w zeszłym sezonie sprzedałem wyciągarkę spalinową zrobioną z kosy sp.

http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=6992

http://www.pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=6991

Silnik 20cm, sprzęgło odśrodkowe ,900 m. żyłki, bloczek i reszta jak widać.Żadnej przekładni nie trzeba. Ale taka wyciągarka pracuje inaczej jak elektryczna(elektryczna lepsza) ale są i zalety!!! elektryczna to ciężki akumulator a moja ważyła poniżej 5kg.

0.5 benzyny starczało na cały dzień latania.Wyciągał 2 metrowe modele.Zrobiłem ją w 2 dni.Wygląda jak wygląda ale działała bardzo dobrze.Do większych modeli jednak lepszy byłby silnik 35cm (piła sp.)

Nie zniechęcaj się tym co mówią inni.Jakby co służę pomocą :faja:

Opublikowano

Highlifer: czy możesz przybliżyć o co Ci konkretnie chodzi bo nijak nie kumam :crazy:

chodzi ci jak przyciągam spadochronik po wyczepieniu ,czy jak rozwijam hol przed startem??

Opublikowano

Potrzebne Ci będą:

Rozrusznik od Stara albo innej ciężarówki

Akumulator około 50Ah w górę

Włącznik wysokoprądowy, taki,zeby się dało nagą naciskać

Jakiś bęben z żyłką

Blacha, pręty i spawarka

Kołki do zakotwienia.

Robisz ramke na to wszystko. Możesz użyć zebatek rowerowych i łańcucha jako przekładnie, zalezy jaki masz rozrusznik. Składasz do kupy według włąsnego projekty i działa:)

Niedokładnie się chyba przyjrzałeś :P Zupełnie jakbym powiedział: bierzesz trochę węgla, plastiku, ze 4 serwa, żyro, składasz to do kupy i masz helika. To przecież nie może być takie trudne...

Jeden z kolegów mojego taty miał wyciągarkę spalinową ze sprzęgłem odśrodkowym z jakiegoś motocykla bodaj. NIestety nie znam rozwiązań jakie były zastosowane. Z tego co pamiętam opierało się to chyba o coś na zasadzie aktomatycznej skrzyni, coś jak w skuterach. W każdym razie da się taką wyciągarkę zrobić.

Elektro wyciągarek szukaj wśród ludzi latających F3J / F3B. Spalina... nie używa się tego praktycznie, więc nie sądzę żebyś kupił.

A najlepiej przesiąść się na DLG - nie trzeba wyciągarek, gum ani innego szajsu ;)

Opublikowano

Highlifer:Po spadochronik zasuwasz z buta.

Tak jak napisał Paweł_W sprzęgło jest tylko do przeniesienia napędu z silnika na bęben.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.