mundak Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Witam, chciałbym sie dowiedzieć czy istnieją instrukcje szlifowania krawędzi natarcia. Szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem i też byłbym wdzięczny jak by mi ktoś wytłumaczył jak wyszlifować. Oczywiście poleci punkcik "pomógł" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Prosty klocek lekkiego drewna 50x50x 250mm oklejony z 4 stron papierem ściernym 120, 180, 220, i 400. Przycinasz krawędź zgrubnie nożem a potem wzorniki i klocek z papierem ściernym w ruch i po sprawie. Co mogę doradzić to cierpliwie dążyć do celu , to mozolna praca ale jak się przyłożysz to efekt przerośnie oczekiwania. PS: niespecjalnie zależy mi na "pomógł" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Do szlifowania krawędzi natarcia są specjalne wzorniki, które przyłożone od krawędzi zachowują jej wzór - kształt. Teraz wkładasz w ten "wzór" papier ścierny i szlifujesz tak długo aż krawędzi będzie idealnie przylegała do wzornika. Kupiłem to chyba w RC Skorpion ale jakos nigdy nie używałem - tak jak pisał Sławek; klocek oklejony papierem i do roboty. Mozesz też kupić gotowe listwy natarcia w różnych rozmiarach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundak Opublikowano 3 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Starłem juz i zostało mi płaskie na przodzie nie wiem tylko teraz czy od dołu mam to zaokrąglić czy mocniej w dół od góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Starłem juz i zostało mi płaskie na przodzie nie wiem tylko teraz czy od dołu mam to zaokrąglić czy mocniej w dół od góry. Napisz to prościej lub narysuj. natarcie ma wyglądać tak samo jak nosek żeberka - w końcu to z listwy krawędzi dodajesz własnie ten nosek do żeberka. Wykonanie jest o wiele łatwiejsze gdy skrzydło jest prostokątne, a wszystkie żeberka maja ten sam profil czyli są tej samej wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Zdjęcia ilustrujące to co napisali koledzy powyżej. Wzornik służący do kontroli krawędzi możesz wyciąć z dowolnego materiału, np. balsa, tektura, sklejka. A jak wyszlifujesz za dużo, do wyszlifuj jeszcze bardziej ale na płasko, doklej pasek balsy i szlifuj jeszcze raz. Klocek do szlifowania: Wzornik krawędzi natarcia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi