Wojtass_nt Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Po równych 3 tygodniach od zamówienia wreszcie przyszedł do mnie zamówiony w HobbyKing'u 2 metrowy ASK-21. http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=17132 Materiał z jakiego wykonany jest ten motoszybowiec to EPO- wizualnie i dotykowo to jest to samo co Elapor Multiplexa z jednym plusem- kiedy przyjrzymy się z bliska nie ujrzymy charakterystycznej dla MPX faktury (coś jak by drobna tkanina szklana- odcisk od formy w której się tłoczy elementy). Powierzchnia jest szklista. I jeszcze jeden plus to zdecydowanie mniejsza ilość wlotów odpowietrzających formę. Jest ich mniej i są mniejsze przez co prawie nie rzucają się w oczy. Kiedy listonosz przyniósł paczkę- trochę się zdziwiłem bo chciałem model mieszczący się do małego pudła aby móc z nim jeździć rowerem na lotnisko. Tymczasem paczka była duuuużoo większa niż się spodziewałem. Po zapłaceniu VATu w wysokości 92zł (tak, nie udało się niestety i model kosztował trochę więcej :/) Wewnątrz głównego pudła były jeszcze 2 kolejne i masa torebek z powietrzem: Skrzydła i statecznik były w najmniejszym pudle na spodzie. Dodatkowo zapakowane w bąbelki- posłużą mi jako pokrowce. Galanteria we woreczku i klucz który nie pasuje do nakrętek od mocowania popychaczy bo jest za duży rozmiar Tak wyglądają skrzydła po rozpakowaniu. Naklejek pozbyłem się zaraz po zrobieniu zdjęcia. Zrobię swoje malowanie oparte na dużym odpowiedniku czyli fluo pomarańcza Ze złożeniem do kupy nie było najmniejszych problemów. Wszystko dało się zmontować z użyciem tego co w woreczku. Zauważyłem tylko, że bagnet ma luzy i trzeba owinąć go taśmą izolacyjną. Całość po rozłożeniu mieści się do pudełka w którym były skrzydła- 23x 13 x 105cm. To mniej niż się spodziewałem Podoba mi się sposób mocowania silnika- do plastikowego noska wklejonego w kadłub. W nosku są wywiercone 2 otwory przez które możemy dostać się do robaczków mocujących silnik. Z pakietem Turnigy Nano Tech 25-50C 1300mAh 3s wsadzonym w mejsce pod skrzydłami SC wypada jakieś 5mm przed bagnetem. Spróbuję go oblatać na takim wyważeniu a jeśli będzie za ciężko to dołożę balast nad skrzydła. Jest na to specjalne miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 No i po malowaniu: Jeszcze dorwę białe łopatki do śmigła i będzie cacy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Ładny! Mógł byś zrobić zdjęcie z bliska kadłubowi? Chcę zobaczyć ten materiał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Proszę: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Dzięki Pierwszy raz widzę żeby pianka była tak gładka Jak będzie dobrze latał to może i ja się skuszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoleHunter Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Fajny modelik, i farba fluo fajnie wygląda ;p Bym taki kupił ale VAT i koszt wysyłki zniechęca :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Czym malowałeś? U mnie po malowaniu EPO Motipem na podkładzie i uprzednim zmatowieniu papierem ściernym po kilku lotach mam już delikatne odpryski w rejonie krawędzi natarcia końcówek skrzydeł i stateczników. Poza tym potwierdzam gładkość materiału EPO z HK. Powierzchnia tej pianki naprawdę robi dobre wrażenie. A do modeliku skombinuj koniecznie pilotów, bo na pusto ta kabinka będzie się rzucać w oczy w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Malowałem Sprayem Dupli Color z Castoramy. Trzymają się lepiej niż Motipy bo kiedyś robiłem testy. Na pewno będą za jakiś czas odpryski ale zawsze można to poprawić. Szczególnie na skrzydłach to żaden problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 No i po oblocie :mrgreen: Dla tych co nie lubią dużo czytać- LATA SUPER, WYGLĄDA JESZCZE LEPIEJ, DZIĘKUJĘ Pogoda wisielcza i wiatr zmienny z zachodu na pograniczu 4-6m/s zmusił mnie do pójścia na skarpę która od biedy robi za nasze miejskie zbocze. Wybrałem się rowerem. Bambetle do plecaka a model w pudełku pod pachę. Zbocze jest niskie i strome. Max udało mi się przelatać 19 "baz" na odcinku jakieś 70-80m. Odbyło się bez żadnego trymowania. Być może okaże się to konieczne dopiero przy bezwietrznej pogodzie. SC przesunąłem do przodu jeszcze o jakieś 5mm. Zmniejszyłem wychylenia wysokości na 75% ale to i tak jest za dużo i w ciasnym zakręcie po zaciągnięciu wysokości momentalnie wali się w korka. Jak się chce to potrafi szybko latać Lata na plecach, pięknie robi pętle, beczki też, ładnego ranwersu mi się nie udało zrobić, próbowałem wiele razy, pętlę odwróconą kręci i robi pozytywną beczkę autorotacyjną. Czyli szybowiec akrobacyjny Tak jak miało być. Na silniku wznosi się ładnie. A pakiet 1300 starcza na kilka porządnych wznoszeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekis Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 hmmm model naprawdę bardzo fajny........kusi aby zakupić Myślisz że można nim w termice polatać??? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Myślę, że na pewno można nim polatać w termice :wink: Ja go kupiłem z myślą o szybowaniu a nie lataniu na silniku Silnik ma mi zastąpić tylko holowanie w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekis Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 jest szansa na jakieś viedo??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Szansa jest ale póki co marna. Muszę czekać na jakiś pogodny weekend i modelarzy na lotnisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Polatałem znowu przy wietrze około 6m/s. Termikę da się złapać ale za mocno wiało i za długo nie można było krążyć. Zmniejszyłem wychylenie wysokości do 60%. Teraz już jest w porządku. Wylatałem 3 pakiety 3s 1300. Kolejno czas- 18-19-22 minuty. Gdyby nie wiało to było by pewnie więcej ale i tak model ładnie sobie radzi przy takim wietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek22 Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Cześć latał ktoś z was modelem ASK-21mi z Hobbyking??? http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=14895 Model całkiem fajnie wygląda prawie to samo co ask-21 ,ale silnik chowany rewelacja ... ,ciekawe jak się zachowuje w powietrzu i czy ma dość miejsca w środku na osprzęt fpv. Sorry ,że tutaj pisze ,ale nie chciałem zakładać nowego tematu .Mam nadzieję ,że się nie obrazisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Obrażę się bo nawet nie raczyłeś zobaczyć na zdjęcia które są na stronie HK. Żebyś nie musiał się przemęczać powiem, że w środku jest tylko miejsca na baterię i nic więcej. Po za tym o wznoszeniu się z balastem na tym silniku możesz zapomnieć. Innego nie zamocujesz bo albo nie będzie się dało zamknąć wieżyczki albo moc rozwali wieżyczkę w drobny mak. Po za tym ludzie narzekają (o tym też jest napisane poniżej w recenzjach), że łączenie skrzydeł jest bardzo kiepskie i widać sporą szparę. A do ustawienia wieżyczki aby odpowiednio się cofała po wyłączeniu gazu potrzeba sporo cierpliwości i dobrego radia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fok3r Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 ;D i ja zamówiłem z HK dodatkowo pakiet Turnigy nano-tech 2200mah 3S 25~50C Lipo Pack myślisz że da radę masz jakieś cenne wskazówki przy składaniu :rotfl: grzałka jest jak cholerka pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Co do składania nie ma żadnych wskazówek. bo dostajesz raptem 3 śrubki, imbusik w razie awarii silnika i śrubokręt do przykręcenia popychacza od kierunku. Nie ma co grzebać i kombinować. Obawiam się, że 2200 będzie za ciężki do tego modelu i wznoszenie będzie słabe. Mi nano techy 1300 wystarczają w zupełności. Ale sam się przekonasz bo z wyważeniem na tym pakiecie nie powinno być problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fok3r Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Wojtass_nt, Mam pytanie, czy pakiet turnigy podłącze z reglem plug and play czy potrzebna jest jakaś przejściówka Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZonekCC Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Pozwoliłem Sobie odkopać temat gdyż mam pytanie do Was użytkownicy tego modelu a mianowicie czy lataliście na większych pakietach niż 1300mah 3S? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi