universal Opublikowano 4 Lipca 2011 Opublikowano 4 Lipca 2011 Podłączyłem zworke do kanału bind zasilanie do kanału 3, lotki do kanału 1 i 5, a wysokość do kanału 2. Wybrałem z menu rodzaj szybowca. Po podłączeniu zasilania do odbiornika w odbiorniku mryga się dioda, ale serwa nie reagują na ruch drążka. Ktoś może mi pomóc krok po kroku?
pauletto007 Opublikowano 4 Lipca 2011 Opublikowano 4 Lipca 2011 Podłączyłem zworke do kanału bind zasilanie do kanału 3, lotki do kanału 1 i 5, a wysokość do kanału 2. Wybrałem z menu rodzaj szybowca. Po podłączeniu zasilania do odbiornika w odbiorniku mryga się dioda, ale serwa nie reagują na ruch drążka. Ktoś może mi pomóc krok po kroku?Miałem podobnie. Jak masz już zbindowany odbiornik z nadajnikiem to wyjmij zworkę bindującą i podłącz serwa, zasilanie odbiornika do kanału BAT (i ew. włącznik jeśli używasz). U mnie tak działa prawidłowo.
universal Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Opublikowano 4 Lipca 2011 Dobra zbindowałem, ale nie działają serwa.
pauletto007 Opublikowano 4 Lipca 2011 Opublikowano 4 Lipca 2011 Sposób bindowania: 1. Wsuń zworkę pod wtyk BIND w odbiorniku. 2. Podłącz zasilanie odbiornika, powinna zacząć migać dioda na odbiorniku. 3. Na module nadawczym nadajnika przytrzymując wciśnięty przycisk bindowania włącz nadajnik. Dioda na odbiorniku powinna przestać migać, a świecić się na stałe. Jeśli tak jest to operacja się powiodła. Jeśli dalej miga to powtarzaj ją do skutku. Podłączałeś wcześniej nadajnik do komputera? Jeśli tak to może masz pozmieniane ustawienia w menu TRAINER, to też przerabiałem i też serwa mi nie działały. Aby wszystko było OK wejdź w menu TRAINER i spróbuj ustawić state: INH i wszystkie parametry np ELE, RUD itp. jako OFF.
Chomik Opublikowano 4 Lipca 2011 Opublikowano 4 Lipca 2011 Wystarczy zjechać parę postów niżej http://www.pfmrc.eu/viewtopic.php?t=41754&postdays=0&postorder=asc&start=15 Na którym z kolei jest film jak bindować (nie do końca zgodny z instrukcją, jak się nie mylę), zawszę tak robię i zero problemów. Pozdrawiam !!
universal Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Opublikowano 4 Lipca 2011 No dobra zbindowałem dioda się świeci cały czas ale serwa nie działają.
Nebeb Opublikowano 4 Lipca 2011 Opublikowano 4 Lipca 2011 Coś ma źle ustawione w aparaturze lub serwa uszkodzone.
universal Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Opublikowano 4 Lipca 2011 Ustawione mam wg. tego http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=36220 , a przewodu dobrze są podłączone na 100%
Artur z kołobrzegu Opublikowano 11 Lipca 2011 Opublikowano 11 Lipca 2011 Pomagam koledze to podłączyć , ale nijak nam to nie idzie . Czy patrząc na odbiornik od góry pierwszym kablem jest sygnał ?
pauletto007 Opublikowano 11 Lipca 2011 Opublikowano 11 Lipca 2011 Pomagam koledze to podłączyć , ale nijak nam to nie idzie . Czy patrząc na odbiornik od góry pierwszym kablem jest sygnał ? Próbowaliście podłączać serwa pod każde z gniazd w odbiorniku? Na żadnym nie ma sygnału?Być może też przewody są przełamane, choć jeśli to nowe serwa to jest to raczej niemożliwe. A jaki macie ustawiony w nadajniku rodzaj nadawania sygnału PPM czy PCM? Z instrukcji dla TH9x v2 wynika, że dla modułów nadawczych 2.4 GHz ma to być PPM - Pulse Position Modulation. Aaa i jeszcze jedno: jeśli już podłączacie serwa i zasilanie do odbiornika to zworka bindująca powinna być odłączona. Ale na tym etapie rozwiązywania problemu pewnie o tym wiecie. Przeglądałem wątek na szybko i nie było chyba o tym wspomniane. Nie jestem tylko pewny jak to się ma przy współpracy z silnikiem elektrycznym i regulatorem. Przy spalinie działa.
dmz Opublikowano 15 Lipca 2011 Opublikowano 15 Lipca 2011 no wlasnie, czy na kazdym kanale bylo probowane? bo jak na niewlaczonych kanalach aux, to powodzenia...
universal Opublikowano 22 Lipca 2011 Autor Opublikowano 22 Lipca 2011 próbowałem na każdym nie działa nie wiem czemu i nie wiem co mam zrobić.
d.a.r.o. Opublikowano 22 Lipca 2011 Opublikowano 22 Lipca 2011 Byłoby dobrze gdybyś nagrał filmik z całą "procedurą" jaką przeprowadzasz. Może to rozjaśniłoby sytuację i moglibyśmy Ci jakoś pomóc.
mkrawcz1 Opublikowano 22 Lipca 2011 Opublikowano 22 Lipca 2011 A przypadkiem nie grzebaliście w ustawieniach i nie "bierzecie" sterowania z portu trenera?
universal Opublikowano 22 Lipca 2011 Autor Opublikowano 22 Lipca 2011 Nie wiem czy on się nie chce zbindować czy co ale jak podpinam zworkę to mryga klikam ten "bind range test" i włączam apke to przestaje mrygać, a świeci cały czas. Wyłączam podpinam serwo i mryga, a serwo nie działa. Tutaj sam proces bindowania. http://www.youtube.com/watch?v=Kl3NWyJ74EM
mkrawcz1 Opublikowano 22 Lipca 2011 Opublikowano 22 Lipca 2011 Może ja mam slaby wzrok, ale na tym filmie nic nie widzę... Zgodnie z Twoim opisem binduje się poprawnie.
Rekomendowane odpowiedzi