kakis_cro Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Witam a więc do rzeczy... Stałem sie posiadaczem odbiornika z zestawów Art-Tech, ale okazało się że jest uszkodzony :| Zaznaczyłem na zdjęciu 2 takie same elementy elementy (nie wiem jak to zwać), ten uszkodzony jest wlutowany do góry nogami I tu zapytanie do osób znających się na elektronice, co to za element? ile może kosztować i czy w ogóle dostępne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Rozwaliło Ci kondensator elektrolityczny 47mikroF /6V . Element kosztuje pewnie nie więcej niż złotówkę. Wylutuj go i sprawdź czy działa (o ile ten element jest w obwodzie zasilania) i jak zadziała to zakup element i wlutuj. Gdyby jednak ten kondensator był w innym obwodzie niż zasilanie to do prób możesz użyć zwykłego kondensatora a nie SMD. Najlepiej to podejdź do jakiegoś znajomego elektronika i załatwi CI to w 10 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakis_cro Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 To odbiornik po wylutowaniu kondensatora powinien działać? W tej chwili jest całkiem martwy. Nie mam sprzętu żeby się za to brać :/ moja lutola jest za duża do takich rzeczy, miałem jeszcze chińską lutownicę grzałkową ale to szajs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Spalony kondensator może robić zwarcie. Musisz odwiedzić elektronika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakis_cro Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 wywaliłem ten kondensator, teraz przy podłączaniu zasilania do odbiornika występuje jedno grgnięcie serw potem cisza, nie reaguje na aparaturę, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Wlutuj podobny w miejsce tamtego, do prób może być zwykły, nie do montażu powierzchniowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakis_cro Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Wyjęłem kondensator 470 nF 10V ze starej ładowarki do komórki, pokracznie wlutowałem i odbiorniczek zaczął działać przez minutę, i przestał :| Pewnie popsułem cały odbiornik przez za mocny kondansator? Gołym okiem nie widać żadnych uszkodzeń, przepaleń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundak Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 Mam taki sam problem tylko ze mi ten pierwszy wywaliło kupiłem kondensator "NA 47 6.3V" jak podłączam wszytko to serwo drgnie w jedną stronę ale nie mogę sterować czy jest możliwe ze kwarc spalony albo cos?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakis_cro Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Ja sprawdzałem na różnych kwarcach, i na Graupererowskich nie chciało działać, za to na czeskich działało (Pelikan i Jeti) Odbiornik działa z tym kondensatorem z ładowarki (poprzednio nie działał bo wlutowałem z błędną polaryzacją :oops: ) Teraz muszę kogoś znależć kto wlutuje mi prawdziwy kondensatorek, taki jaki powinien być, bo ten wlutowany przezemnie jest za duży i może odpaść i nie zmieści się w obudowie odbiornika. Nie mam żadnego znajomego elektronika :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dolce Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 To kondensator tantalowy smd. Mogę Ci go wlutować ale musisz mieć część. Mam takie kondensatory ale na większe napięcie i w związku z tym większe rozmiarowo. Biorąc pod uwagę, że mieszkam daleko chyba nie będzie się opłacało Ci wysyłać tego odbiornika. Może znajdź w swojej miejscowości jakiś serwis naprawy rtv. Napisałem jednak wcześniej, że mogę Ci wlutować tą część, nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakis_cro Opublikowano 5 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Części jeszcze nie mam, jak będę w sklepie elektronicznym, dowiem się czy by tam tego od razu nie wlutowali i za ile. Jak by coś to się jeszcze odezwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZARZU Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Wpadnij do Roberta na ul. Mireckiego (Sklep komputerowy Emix) powinien pomóc :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Rozwaliło Ci kondensator elektrolityczny 47mikroF Wyjęłem kondensator 470 nF 10No,to chyba jest różnica :crazy: :470nF,to jest dopiero 4,7 mF :lol2: I,może nie podtrzymuje napięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 470nF,to jest dopiero 4,7 mF470n = 0,47u = 0,00047m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakis_cro Opublikowano 7 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Wpadnij do Roberta na ul. Mireckiego (Sklep komputerowy Emix) powinien pomóc :faja: jak będę na mieście wpadnę, co do tego kondensatorka to na 99% uszkodzony mechanicznie, ktoś upaćkał obudowę odbiornika kropelką, kondensator się przykleił, a potem pękł na 2 części przy otwarciu obudowy :crazy: Odbiornik dostałem w rozliczeniu ja taki 'zdolny' nie jestem żeby tak zrobić tytan12 napisał/a: 470nF,to jest dopiero 4,7 mF 470n = 0,47u = 0,00047m ja tam nie znam się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 7 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Sory,ale to pośpiech :crazy: 470n = 0,47u = 0,00047m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakis_cro Opublikowano 27 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 W Mińsku nie sposób dostać takiego kondensatora, Robert nie miał takich, pozostało poprosić forumowiczów o pomoc, i chciał bym podziękować wszystkim którzy się odezwali, koniec końców odbiorniczek już naprawiony przez kolegę z forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakis_cro Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 qurcze, po zmianie silnika forum utraciłem wszelkie kontakty, pm, nie pamietam jak nazywał się ten kolega który mi pomówgł. Kolego jeśli będzisz przeglądać ten temat odezwij się do mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi