pablos Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 ostatnio mam jakiegoś pecha i po kolei pada moja cała modelarska elektronika teraz przyszła kolej na panel startowy na wyjściu do klipsa do swiecy zamiast okolo 1.5 V mam 12V i spaliłem dwie świece zanim się zorientowałem co jest .Rozebrałem panel wiele tam w środku nie ma czy ktoś kto zna budowe takiego panela moze mi powiedzieć która cześć mogła się zepsuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 na oko tranzystor a najlepiej to pokaz fotkę od tyłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Miałem identyczny problem z panelem. Okazało się ,że jest zwarcie na wyjściu +12V z ścieżką do żarzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 panel wygląda tak .Tomek czym było spowodowane to zwarcie przepaleniem jakiejś części czy czymś innym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Myślę że to tranzystor mocy dostał zwarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniol310 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 pytanie podstawowe czy wiesz jak sprawdzić tranzystor ?????? i wiesz które to są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Tranzystor to ten duży czarny element z blaszką, pewnie to Fet mocy.Sterowany jest z tego układu scalonego (pewnie NE555) który jest generatorem PWM.Jak tranzystor dostanie zwarcia to wtedy na świecy jest pełne zasilanie z akumulatora 12v.Równie dobrze mógł polecieć układ scalony co jednak jest mało prawdopodobne.Po wymianie tranzystora zamist świecy można podłączyć żarówkę samochodową 12v/5W i sprawdzić czy da się regulować jej moc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 U mnie to było zwarcie spowodowane nieodciętym kawałkiem nóżki (Chińczyk odcinając resztki końcówek tylko złamał ją na pół i zwarł do innej nóżki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 aniol310 jakbyś czytał w moich myślach tak myślaem że to ten czarny z radiatorem ale nie byłem pewien wątpliwości rozwial sławekmod ale sparawdzić go nie umiem :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Paweł. Feta trochę trudno sprawdzić bo może dostawać zwarcia pod wpływem napięcia, odegnij go i zobacz jaki to tranzystor.W www.tme.pl kupisz go na 99%.Podejrzewam że to Fet bo raczej zwykłego by nie zastosowali.Odpisz co na nim jest napisane i coś się pomyśli jakby Ci tu pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 są tam takie oznaczenia IRFZ 44N I?R 452K ?-to znak którego nie potrafię odczytać .U nas w Krakowie jest w każdą sobotę i niedzielę giełda elektroniczna wybiorę się może tam kupię ten tranzystor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 http://elektroniksc.com.pl/?sGrupa=TRANZYSTOR&p=main&str=20 na przykład tu kupisz taki tranzystor. To jest Fet mocy IRFZ 44N.Można też tu http://tme.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 zakupiłem te tranzystory asekuracyjnie 2szt wlutowałem i po podłonczeniu do akumlatora samochodu miernikiem sprawdzałem co się dzieje na wyjściu do klipsa wiec najpierw pojawiło się napięcie ale bardziej w zakresie milivoltów na chwilę pokazało się12V potem znowu jakieś milivolty i za jakiś czas znów 12V itak już zostalo wlutowałem drugi tranzystor i to samo noi co to może byc może to ten procek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Podłącz zamiast świecy jakąś żarówkę 5W12V i wtedy zobacz czy się reguluje.Bez obciążenia miernik pokaże 12v.Tam regulacja mocy jest przeprowadzona poprzez modulację szerokości impulsu. Aha , zobacz czy nie masz zwarcia na fajce do świecy. Jak zwiera od czasu do czasu to następny tranzystor też może polecieć . Na 100% tam jest NE555 (scalak) do procka to mu baaaardzo daleko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 w mordę czemu nie zostałem elektronikiem nie musiałbym się tyle nabiegac :roll: zaraz poszukam jakiejś 12V żarówki i sprawdzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Sławek oczywiście miałeś rację podłonczyłem żarówkę można ją było zciemniac i rozjaśniac więc podłonczyłem świecę i wszystko jest OK panel działa to jednak był ten tranzystor dziękuję za cenne wskazówki Tobie jaki pozostałym kolegom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 No to super.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.