szymon_wolebez Opublikowano 11 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 Po zdjeciu termokurczu i radiatora znalazłem bez problemu. Czerna plamka na od spodu radiatora nad spalonym mosfetem. Typ mosfeta taki sam jak Lisu miał u siebie, wiec jest juz jakies swiatełko w tunelu. IOR P652M Y4T4 F7805Z Wiec irf7455 powinien załatwic sprawe. Tylko dlaczego nie pika? Jeszcze zostana pomiary ....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 11 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 Jak w wysokoobrotowy silnik zapakujesz (za)duże śmigło i obniżysz napięcie prąd i tam wzrośnie i może dojść do przegrzania i spalenia regulatora (lub/i silnika). A co do pikania to regulator używa do pikania 2 faz i pewnie spaliła ci się jedna z tych dwóch Wymienisz MOS-a i zacznie pikać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_wolebez Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Po dokonaniu wczoraj pomirów miernikiem. Wychodzi na to, ze wszystkie 4 mosfety na jednej fazie mają zwarcie czyli spalone. Sa po 2xn i 2xp tak wnioskuje. Ale co dziwniejsze w całym reglu jest rozmaitosc. Tylko 6 mos-ów jednego typu w jednym oznaczeniu irf7413 a pozostałe to totalna mieszanka nazw. Te 2 pozostałe spalone są rózne :shock: o takich oznaczeniach: FP67AD FDS 6679 a kolejny to: 4435 W18CA a na innych fazach tez inne oznaczenia. Wiec jaki mosfecik zastosowac????? Napewno iff7455 i to chyba jest typu N, pozostaje skąpletowac typ P. Tak wiem co do silnika to przesadziłem i bede celował w cos innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 13 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2008 Ale co dziwniejsze w całym reglu jest rozmaitosc. A to akurat jest czeste u chinczykow - okazuje sie , ze oni do regli wkladaja tranzystory z WYLUTOW i dlatego jest tam taka sieczka . Co do zwarcia na jednej fazie to wylutuj wszystkie tranzystory z tej fazy i sprawdzaj na zwarcie kazdy z osobna - jezeli jakis jest dobry to podaj na G napiecie i sprawdz czy zwiera na S-D - jesli tak to dopiero wtedy masz pewnosc ze dobry . Typy N dobierzesz latwo z P tez nie bedzie problemow - szukaj takich z Id na 7-11A i Rsd na 8-25mOHM przy Vg=4,5V . Beda latac jak ta lala . Jako dawcow organow polecam plyty glowne od laptopow , tam sa wtawiane FETy w miare dobrej jakosci , czyli mamy lekki zapas pradu od danych katalogowych . Naprawa to jednak bedzie sztuka dla sztuki w chinach regle 25A juz po 7,5USD . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_wolebez Opublikowano 13 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2008 Juz zamówiłem w TEM tranzystory. Na kanał N dam IRF7455 a na kanał P znalazłem IRF 7425. Powinny byc dobre. Tylko typu P sa znacznie kosztowniejsze. Wlutuje odrazu nowe, pomimo iz faktycznie jakis mógł ocalec (moze byc juz np.przegrzany ). To wole miec pewnosc w 70% ze są sprawne. Zdziwiłem sie, ze regiel jest zrobiony na oznaczonych elementach, atmega8 (a ja musze sie zabrac za bascoma) . Chinczycy moze i tak, racja wkładaja co mają. Byłem zadowolony z tego produktu bo dobrze działa/ło Dobrze, ze tylko jedna faza. Moze z naprawa zmieszcze sie w kwocie 20zł. A to ciekawe bo to 50% wartosci. A oto ta róznosc tranzystorów typu P. Na foto widac miejsce nadpalone na dadiatorze. [/img] Wiem, ze sporo cieakwych elementó mozna miec z odzysku. Tylko skonczyłem z chomikowaniem bo strasznie to zagrac gdy brak miejszca . Za jakis czas bedzie jasnosc co wskrzeszania umarłuch...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_wolebez Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Wczoraj odebrałem przesyłke z TEM. Spalone tranzystory rozpadły sie podczas rozlutowywania. Troszke meczące SMD gdy brak wprawy. Fakt pika odrazu, działa taks samo jak wczesniej. Pokusiłem sie o pomiar prądu dzwonka BM2410-9 na smigle 9x5 wynosił 8A . Sprawdziłem równiez jeszcze raz ten szybkoobrotowy na smigle 6x4. Faktycznie strasznie pobieda prądu i to w mocnym skoku. Na połowie gazu miałem juz 11A . Wiecej nie dawałem no bo jak gdy dopiero co regiel odrzył :twisted: . Te niby znamonowe 20A to jakis cyrk, moze na min. w lodówce :wink: . Nastepnym razem poexperymentuje z tranzystorani i moze uda sie wycisnąc 40A o ile koszta nie przkroczą rozsądku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.