Ostry Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Witam. Czy znacie może sklep gdzie można kupić pilarkę modelarska? Chodzi mi o taka jak ze zdjęcia albo podobna (zdjęcie nie jest mojego autorstwa, pożyczone z aukcji internetowej)? Ja szukałem, ale jakoś słabo widocznie, bo nic nie znalazłem interesującego. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Cm Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Nie wiem na jakiej zasadzie dziala ta pilarka ze zdjecia. Ja osobiscie uzywam pily do ciecia glazury z tarcza do drewna.Tnie balse, sklejke, listewki. Nie zostawia zadnych nierownosci na materiale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 O takie coś mi chodzi tylko mniejsze, do wycinania listewek w balsie i sklejce. Tak myślę, ze można takie coś nie trudno zrobić. Ktoś może probował? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Ostry to na zdjęciu nazywało się Umiełyje Ruki i nie nadawało się do niczego, bo silnik słaby i balsę gr. 5 mm miało kłopot przeciąć przy ciut tępej pile. To była piła tarczowa, szlifierka z różnymi rodzajami tarcz, tokarka do drewna itp. Na owe czasy niezłe, ale silnik słaby, choć gabaryty potężne :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Dzięki za odpowiedz. A macie jakieś sposoby na wycinanie listewek np. 8x8, 5x5 itp. :?: Oprócz wycinania nożem :?: Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Cm Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Ja osobiscie wycinam za pomoca tej pilarki co zdjecie wyslalem wczesniej. Na skali ustawiam grubosc jaka potrzebuje i tne. Jedynym minusem takiego ciecia jest ok 2 mm zmarnowanego materialu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gfilipek Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Ja kupiłem na allegro za 300zł z groszem piłę taśmową. Dla mnie rewelacja. Tu poczytasz więcej. http://www.sgm.strefa.pl/readarticle.php?article_id=45 Wcześniej używałem tej rosyjskiej piłki tarczowej co Ostry. Za duże straty w materiale, no i wysokość cięcia o ile pamiętam max 1cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Wiatm kolegow Modelarzy. Wracając to tematu pił modelarskich ma takie pytanie. Zamierzam zrobić sobie malą piłe tarczową do balsy, listewek, sklejki, i innych podobnych materialów. Blat ma wielkość kartki formatu A4. Z silnika moc na wał tarczy przeniesiona bedzie paskiem klinowym. Chce jako tarczy tnącej użyc piłe :frez tarczowy NFTe 80 x 0,6. Co o tym sądzicie?? A to kilka fotek tworzonego urządzenia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Tania alternatywa moze byc wyzynarka np. kupiona w jakims hipermakiecie za jakies 30-40zl dorabiasz do niej jakis blacik z plyty wiorowej albo ze sklejki do tego jakas "sulaga" nawet przykrecana na sciski i tniesz listeweczki zeberka itp. ja kiedys wyzynakie przykrecalem w imadlo dorobilem malutki blacik i ciolem zeberka jesli dojdzie sie do wprawy idzie prawie jak laserem :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekr Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Ja do cięcia listewek używam małej wiertarki kolumnowej, w uchwyt wiertarski mocuje frez z dokupioną piastą, stół ustawiam w takiej odległości od freza na jaką grubość mam ciąć listewki, do stołu wiertarki mocuję śrubami dwa klocki po obu stronach freza, które to stanowią jakby stół pilarki i jadę z cięciem. Wymaga to trochę wprawy, ale bardzo brzyzwoicie się tnie i odpada kolejny klamot w garażu-modelarni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Ten frezik 0.6 może być troszkę za cienki i myszkować w materiale nawet takim jak balsa. Ja uzywam freza 0.8 lub 1 w zależnosci od twardości balsy .Do Wyrównania listew sosnowych stosuję frez 2 mm. Listewki wychodzą jak po szlifie . Obroty mojej maszynki to 4200 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Ot to moja najnowsza zabaweczka. Śmiga aż miło... Maszynka trafi jeszcze do galwanizacji. Niezbędna ochrona przed korozją... Zdjęcia robione komórka. Ale po zgalwanizowaniu będo zrobione cyfrówka. Tarcza frez tarczowy 80 razy 0,6mm. Możliwość założeni 100-tki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 No niezła maszynka ale jak dla mnie i byc może dla wielu ma podstawowa wadę - nie jest moja. :) A tak naprawdę to powinniscie wymyslic cos aby móc zmieniac wysokosc cięcia . W mojej "maszynce" silnik i tzw fortunka zamocowne są na ramieniu ,które za pomocą śruby może byc podnoszone lub opuszczane.Mogę wten sposób frezowac kanałki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Pomysł z tą fortuną to też dobry patent. Może skorzystam z podpowiedzii. Ta piłka natomiast została stworzona głównie do cięcia listewek tak balsowych jak i sosnowych o nie typowych wymiarach. Dobrze spisuje sie też przy cięciu sklejki duralu i plastkiku oraz plexy. Blat piłki jest formatu kartki A4. Pileczka wystaje 20mm ponad blat, a po założeniu tarczy 100mm zyskujemy 30mm, w zupełności wystarczy... Zamontowany jest także układzik sterowania obratami silnika komutatorowego. Wyciska gdzieś koło 3900obr/min. Naprawde fajna sprawa.Wcześniej kożystałem z tej ruskiej pokazanej przez Ostrego. W brew pozorom też ma dość dobry silniczek. Fundamentalną wado natomiast jest to iż nie ma takowego blatu, co bardzo ogranicza funkcjonalność tej maszynki... Do przeniesienia obrotów z silnika na oś tarczy używam oringu o długość koło 280mm i przekroju 5mm. Niestety jest on z gumy i ulega rozciąganiu. Czy ktoś mógł by mi doradzić gdzie znajde pasek napędowy o podobnej długości? No już nie konieczni o przekroju okrąłym, gdyż może bć z tym problem....? Z góry dziękuje Juras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 20 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Może zwykły pasek napędowy od maszyny do szycia pasowałby do maszynki ? Może ktoś ma pod ręką maszynę do szycia, zmierzy i poda parametry paska - wtedy będzie można go nabyć w sklepie z częściami do AGD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 21 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 Dzieki MADMAX. Sprawdze to napewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 11 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Witam. Czy znacie może sklep gdzie można kupić pilarkę modelarska? Chodzi mi o taka jak ze zdjęcia albo podobna (zdjęcie nie jest mojego autorstwa, pożyczone z aukcji internetowej)? Ja szukałem, ale jakoś słabo widocznie, bo nic nie znalazłem interesującego.Obrazek Pozdrawiam Mati, w czym problem. Moja "krajzega" jest do Twojej dyspozycji. Wpadasz i wycinasz co chcesz. Hej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.