Skocz do zawartości

Loty na duzej wysokosci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

....

- mógł wykorzystać " termikę" czy inne przydatne prądy powietrzne występujące na 1000-2000m wysokości ( to nie żart)

.....

Muszę się przyczepić, :wink: bo nie wytrzymam.

Czy zdajesz sobie sprawę o czym piszesz ?

Opublikowano

...a co mówią przepisy o dopuszczalnej wysokości lotu modelu?

Oczywiście poza modelami specjalnymi, rekordowymi, etc, czyli "oficjalnymi"...

Bo w powietrzu bywa dość gęsto....

Opublikowano

Znajomy co robi wysokie loty zgłasza do wieży jeśli jest blisko lotniska, a najczęściej lata się w strefie nie kontrolowanej(G :?: )

Opublikowano

Znajomy co robi wysokie loty zgłasza do wierzy jeśli jest blisko lotniska, a najczęściej lata się w strefie nie kontrolowanej(G :?: )

Ten Twój znajomy to chyba sam nie wierzy, że jest blisko lotniska :wink: ?

Opublikowano

Jak z lotami w nie kontrolowaniej to nie wiem, ale ze zgłaszanie to całkowita prawda na sąsiednim forum było więcej opisane.

Opublikowano

Jak z lotami w nie kontrolowaniej to nie wiem, ale ze zgłaszanie to całkowita prawda na sąsiednim forum było więcej opisane.

Widzę, że nie zrozumiałeś mojej aluzji do poprzedniego wpisu. Przeczytaj swój post i sprawdź, czy nie ma błędu ?

Więc łopatologicznie:

Wieża - kontrolna na lotnisku, Eifla w Paryżu, czy mała na szachownicy.

"Wierzę w jednego Boga .... " - od słowa wiara

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A jak to jest dokładniej, ze zgłaszaniem się do wieży?

Latam w pobliżu lotniska pasażerskiego i często idąc na łąkę widzę podchodzące do lądowania samoloty. Kilka razy w czasie "międzylądowania" ( :twisted: ) widuje wysoko "oczekujący" na lądowanie samolot pasażerski, któremu raczej nie zagrażam, ale raz nad "moją" łąką przeleciał helikopter, dość nisko, który chwilę potem skręcił i zaczął lądować.

Zastanawia mnie to bo nie chce spowodować zagrożenia, ani żadnych problemów. :roll:

Dodam jeszcze, że latam koło nogi ultronem na wysokości do 40m (mniej więcej), staram się latać raczej nisko.

Przepraszam za offtop.

Opublikowano

Trza się do gościa przejść i grzecznie porozmawiać.

Przy locie fpv na wys 3000m ma to sens i zgłasza się jako paralotnie.

Takie zgłoszenie ma to na celu żeby duży wiedział że mogą tam być jakieś pierdutka i nie będzie się tam zapuszczał.

Poza tym tak blisko lotniska radził bym nie latać to proszenie sie o duże kłopoty.

Licho nie śpi, a można komuś robić dużą krzywdę.

Opublikowano

Jak w temacie szukam jakiegoś dobrego profilu do szybowca.

Czyżby temat się zmienił :shock:

Właśnie tak na tym forum robi się gnój !

Ktoś zapyta o coś, a potem ktoś coś palnie i robi się uświadamianie przez wielu "mocarzy tematu" jak to się myli i jaki jest podług nich malutki.

Trzymać się tematu i czytać ze zrozumieniem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.