Miszcz Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Jako że to mój pierwszy post na tym forum wszystkim mówię "część" . Mam na imię Paweł i pierwszym modelem jaki zrobiłem i powiedzmy sobie ulotniłem był Zagi w wersji szybowca. Latał chyba nienajgorzej ale nie mam ani holu, ani jeszcze potrzebnego wyposażenia żeby go zelektryfikować więc zabrałem się za budowę Motylka. Właściwie to modelik jest już skończony, w ciągu kilku dni powinno udać mi się skompletować regulator i akku i w górę. Mam jednak jedno pytanko. Otóż jaki powinien być wykłon silnika? Nie chcę rozwalić modelu w pierwszym locie, a czytałem, że wykłon silnika to dość istotna sprawa dlatego pytam . Niebawem dodam zdjęcia więc zobaczycie co nabroiłem...yyyyyyyyy, zbudowałem chciałem napisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 witamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszcz Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 I oto obiecane fotki: Niestety waga modelu wyszła trochę większa niż przypuszczalem. Z kompletnym wyposażeniem za wyjatkiem akumulatora (bo jeszcze nie kupiłem) wynosi 370 g. Czyli do lotu wyjdzie ok. 500 g . Jest to mój drugi model, myślę, że nie wyszedł źle choć widziałem ładniejsze . Trochę nienajlepiej oklejony jest kadłub, przynajmniej w porównaniu do skrzydła, ale to ze względu na jego nieco bardziej "skomplikowane" kształty. Oczywiście prosiłbym o wypowiedzenie się na temat modelu jeśli coś byłoby nie tak. Wyposażenie: 1. silnik Tower Pro 2408-21 http://modele.sklep.pl/product_info.php?cPath=27_147&products_id=3523 2. śmigło szybkoobrotowe 8x4 2. regulator Dynam 25A 3. serwa E-sky 8g 4. Odbiornik Graupner R700 Mam również kilka pytań. Otóż jaki powinien być wykłon silnika? Noi prosiłbym o doradzenie jakiegoś akumulatorka do tego modelu, który również posłużyłby do Zefirka (w budowie). Najlepiej gdyby był to akumulator z ofert sklepu www.modele.sklep.pl lub http://www.cyber-fly.pl/ bo do nich mam poprostu najbliżej. Model ma być wolny gdyż jego przeznaczenie to nauka pilotażu więc może wystarczy pakiet 2s?? Tu nie mam pojęcia dlatego proszę Was o pomoc. Pozdrawiam, Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Otóż jaki powinien być wykłon silnika? Patrząc od tyłu: wykłon w prawo (3-5°), skłon zdecydowanie W GÓRĘ! Ciężko wyrokować ile, musisz dobrać doświadczalnie. No i załóż śmigło odwrotnie, chyba że zamierzasz latać tyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 ... i pomanipuluj kabelkami miedzy silnikiem, a reglem tak, zeby uzyskac obroty w odpowiednia strone(jak beda w zla to zamien miejscami dowolne dwa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Jak już chcesz kupić pakiet to wybierz 3s(około 1300mAh), myslę ze bedzie wsam raz! A z tym silniczkiem będzie smigał az miło! A jak bedzie za szybko to nie musisz dawac gazu do końca! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Wyklon wydaje mi sie ze powinien być jednak w dół Silnik jest jako pchający ale znajduje sie za ś.c. Moge sie mylić bo nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z napędem pchającym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Silnik jest jako pchający ale znajduje sie za ś.c. Widziałeś pchający przed Ś.C.? :shock: Ważniejsze od przed/za jest nad/pod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Widziałeś pchający przed Ś.C.? Tak Doman miał taki model Silnik ciągnący musi mieć skłon w dół (mowa o modelach z profilem nośnym) bo przy dodaniu gazu zaczołby zadzierać do góry. Tak samo jest tutaj bez skłonu przy dodaniu gazu model zacznie zadzierać to pomyśl logicznie w którą strone musisz go przechylić aby nie zadzierał? Przynajmniej mi to tak tłumaczono Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Tak Doman miał taki model Co racja, to racja :-D Niestety połączenie dziwnej konstrukcji, ze słabym napędem no i dziwną sytuacją ze skłonem silnika skutkowało nielotem :-D Model nazywał się Kaczucha i jest do znalezienia u mnie na stronie. Motylek to fajny model, sam nie miałem, ale słyszałem opinie kilku ludzi :-) Na pewno będzie latał bardzo ładnie, nawet przy wadze 500g AUW. Co do skłonu... zrób jak w planach ;-) http://www.old.modelarstwo.org.pl/lotnicze/lotnicze_rc/inne/motylekiwazka/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Tak Doman miał taki model Z tym, że za bardzo latać nie chciał. Model nie Doman . Ale o tym poniżej. Silnik ciągnący musi mieć skłon w dół Bzdura. Rozrysuj siły i popatrz jak działają momenty. W bardzo dużym uproszczeniu (bo uczyłem się o tym w czasach, gdy powstawał wyngiel): jeżeli oś śmigła znajduje się poniżej środka masy, to ciąg napędu powinien być skierowany w dół, jeżeli nad środkiem masy, to w górę. Np. w modelu Domana - przy napędzie pchającym nad i przed Ś.M. - śmigło powinnobyło być skierowane w dół. Gdyby napęd był ciągnący, to w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Wiesz co możesz mieć racje :oops: Soory za zamieszanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Słuchaj Ładziaka dobrze prawi :-) Najgorsze było to że dałem skłon w dół... jakieś 20 stopni i mu mało było :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio88 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 jaka rozpietosc ma ten model ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszcz Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Jego rozpiętość to 990 mm. Niestety w planach nie mogę znaleźć informacji na temat wykłonu silnika więc skorzystam z tych od Ładziaka. Jeszcze zapytać chciałe, czy pakiety firmy 3E-model , Arcs i Wow rc różnią się znacząco jakością?? Bo któryś z nich muszę kupić, ale nie jestem jeszcze pewien jaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 WOW-RC odradzam. O Arcs nie słyszałem. 3E-model to chyba średniak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majek Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Tak trochę poza głownym tematem: pierwszym modelem jaki zrobiłem i powiedzmy sobie ulotniłem był Zagi w wersji szybowca. Latał chyba nienajgorzej ale nie mam ani holu, ani jeszcze potrzebnego wyposażenia żeby go zelektryfikować Jakbyś chciał, to hol na razie u mnie leży bezużyteczny - możemy się umówić kiedyś na latanie lub pozyczenie. Jak wiesz, też jestem z Wrocławia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzgol Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Witam ! Czy zna ktoś miejsce, skąd można ściągnąć plany tych modeli motylka i ważki ? Bo link (http://www.old.modelarstw...azka/index.html), podany wcześniej nie odpowiada. Jest to jeszcze, gdzieś w sieci ? Goole też nie zwraca niczego. Pozdrawiam Grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.