Kamil_Bialystok Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Witam. Na początku dodam że Białystok to taka wioska na wschodzie naszego kraju toteż sklepu modelarskiego (dobrze zaopatrzonego) znaleźć nie można , a jak już jest to na plastikach się kończy. Problem tkwi w wyposażeniu łodzi. Znaczy się jakiś miesiąc temu postanowiłem przerzucić się z dennego , ciągłego siedzenia przed komputerem (ile można no...) i zabrać się za jakieś robótki. Z tego co mi przyszło do głowy wpadłem na świetny pomysł - zbuduję coś co pływa. Przeglądałem różnego rodzaju plany itp. w internecie ale nic ciekawego nie znalazłem. W pracy zasięgnąłem języka u paru kolegów którzy kiedyś budowali łodzie ( nie te RC ) i w ten sposób po zastosowaniu się do ww. porad postanowiłem coś zbudować. Trochę inwencji twórczej i parę rad przyniosło następujący rezultat a mianowicie kadłub wykonany z balsy, przyklejony do listew sosnowych. Na tym znajduje się żywica poliestrowa oraz włókno szklane celem wzmocnienia tegoż wynalazku. Po przeszlifowaniu szpachla itp. i wygląda to całkiem przyzwoicie (jak na pierwszy tego typu model) - (pierwszy jakikolwiek). Wymiary dzieła to 155mm szer. / 425 mm dł./ 75 gł. Podczas przeglądania for natknąłem się na parę dodatkowych wskazówek tj. chłodzenie wodne itp. Jako że mam sposobność ster oraz chłodzenie zrobiłem sam. Wał jest w trakcie przygotowywania. Moje pytanie do obecnych tu fachowców brzmi : - jakie serwo/a (ile konkretnie) - regulator - silnik - pakiet accu (zal. od silnika) - nadajnik oraz odbiornik Co prawda Bill Gates nie jestem ale coś tam zawsze da się wyskubać. Dodam że wychodzę z założenia iż lepiej się upić niż przysłowiowe "g" kupić , ale bez przesady tak do 600-700 zł. Z góry dziękuję za porady. No i źródła jakichś sklepów internetowych bo tutaj ruski miesiąc minie zanim sklep powstanie sensowny Pozdrawiam Kamil p.s. jak coś sensownego z tego wyjdzie to założę temat z relacją z budowy :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Witam. Na początku dodam że Białystok to taka wioska na wschodzie naszego kraju Facet nie blużnij :!: To miasto miało być moją drugą "ojczyzną" po Elblągu i 3city za sprawą pewnej białostoczcznki i gdyby to wyszło, a ty pobierałbyś nauki podstawowe w szkole na ...zapomniałem dzilelnicę ( SP 32) to byłbym twoim nauczycielem... :mrgreen: Co do tematu...trochę pancernie jak na stosunkowo mały model. co prawda jest tu dział modeli szkutniczych ale lepszym rozwiazaniem będzie jak zapytasz o to na typowo szkutniczym forum - np szkutnictwo rc czy ogólnopolskie forum modelarzy fsr. Oczywiście tu też znajdziesz znających się w temaci ale jak wspomniałem tu głównie lotnictwo. Przypomniałem sobie - Pietrasze... :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Bialystok Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 wiadomo jak na wschodzie - gniotsa nie łamiotsa to jest jak wołga - pancerne niezatapialne 8D a tak przy okazji - poważnie mówię - tutaj żadnego sklepu nie ma sensownego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi