Skocz do zawartości

Schemat połączenia oświetlenia modelu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeczytałem cały czcigodny wątek dot. oświetlenia modelu , ale nie znalazłem informacji, której szukam. A mianowicie: jak najlepiej połączyć diody dla oświetlenia modelu. Kupiłem diody świecące w odpowiednich kolorach na lewą i prawą stronę, zasilanie mam z pakietu 3S 12.6V. Chcę wykorzystać zasilanie prosto z pakietu.

Myślę, że łączenie ich szeregowo to (co prawda najprostszy) , ale chyba nie najlepszy sposób. I trzeba by wpiąć jakiś rezystorek i połączyć je równolegle. Może mi ktoś zaprezentować schemat takiego połączenia i pomóc dobrać odpowiedni rezystor?

Opublikowano

Podepne sie pod temat, mianowicie chcialbym podlaczyc diodki zeby latac takze przy zmroku.

Wpadlem na pomysł aby połączyć funkcje monitorowania stanu pakietu i oswietlenia na 2 płaszczyznach:

1. diody świecą sie tylko w momencie kiedy buzzer od hk się świeci (wlutowanie tranzystora w miejsce diody od buzzer'a, buzzer świeci caly czas w momencie pelnej baterii, ponizej 3.7 mruga wolno, ponizej 3.4 mruga szybko).

2. właściwośc faktu iż diody "zżerają volty" i świecą w zależności od przepływającego prądu:

- podłączenie 3 taśm po 2-3 diody do baterii/tranzystora z pkt 1.

- taśma np.: 2xbiala led + 1 czerwona i 220ohm rezystor, badz 2xbiala i rezystor 330ohm.

Jeżeli dobrze zrozumialem teorie i znajdę takie diody ktore powinny obniżać V (biala:3,4V czerwona (1,7V) to na rezystorze w zaleznosci od stanu pakietu powinno być od 4,1/5,8 do 0,5/2,2V dzieki rezystorom prąd płynący przez ledy:

2+1 : 1-18mA

2: 6mA-18mA

Czyli pełny pakiet - Ledy świecą na max'a, słaby - ledwo co.

Co sądzicie o takim pomysłe (ledy badz ledy z tranzystorem)?

Dodatkowe pytanie odnosnie uzycia prądu - z fizyki/elektroniki zawsze byłem słaby - jak wygląda uzycie prądu przez rezystor / diode w mAh:

dla przykładu 2+1, każda z diód świeci się przy 20mA, rezystor zużywa 76mW przy napięciu 4,1V. - jak to sie ma do pojemności baterii?

Poniżej moja tabelka do obliczen (ls - lewe skrzydlo, kadlub,prawe).

#white	#red	voltage	left for resist	20mA resistor	resistor used	current fed	3,4	1,7		power used by res
voltage			12,6								

ls	2	1		4,1	205	220	0,018636364				0,076409091
kdlb	2			5,8	290	330	0,017575758				0,101939394
ps	2	1		4,1	205	220	0,018636364				0,076409091
											0,254757576

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.