pmaverick Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Ostatnio w moim posiadaniu wylądował nadajnik Graupner MC-12 i ciekaw jestem czy opcjonalna antena ( krótki coś ala bacik ) jest coś warta. Czy można sie spodziewać spadku zasięgu? Mowa o oryginalnym artykule graupnera. Pytam poniewaz oryginalna antena ( znacznie ponad metr dlugosci) bywa uciążliwa no i ciężka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Oczywiście, będzie spadek zasięgu. Ile-musiałbyś sprawdzić w terenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Kiedyś używałem anteny helikalnej w multiplexie cockpit sx. Nigdy nie sprawdzałem zasięgu, ale do 300m depronowcami i DLG było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Do tej pory mam Cocpita MM z krótką anteną i bez problemu latam szybowcem nawet w pobliżu domów(koło modelarni).Oczywiście nadajnik i antena orginalne Mpx.Tak że z Graupnerem jest to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Podczas tegorocznego pikniku na Żarze można było sprawdzać sobie nadajniki. Z pomiarów na moim radiu wyszło że zastosowanie krótkiej anteny skraca mi zasięg o połowę w stosunku do długiej. Radio Graupner MX16s, obie anteny firmowe z graupnera. Czyli można by powiedzieć ze zasięg będzie w granicy 700 do 800 metrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi