BIZON Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Witam. Zakupiłem kartę Kingston Micro SDHC 8GB class 10 +adapter SD do używania w kamerce na pokładzie samolotu ewentualnie w telefonie. Subiektywne testy troszkę mi sienie podobały, ponieważ w telefonie mam class 8 Sandisk`a i chodzi znacznie szybciej. Pokusiłem się o program testujący - BENCH32. Przetestowałem Sandiska - wynik: zapis na poziomie 12-12,5 MB/s, odczyt na poziomie 15MB/s. Kingoston class 10 wykazał się : zapis na poziomie 6,5-7MB/s a odczyt max. 10MB/s. Tak wygląda class 10 wg Kingstona. Z tego co się orientuję liczba określająca klasę karty określa MINIMALNĄ prędkość ZAPISU jaka powinna oferować karta. I teraz kwestia reklamacji i upartego sprzedawcy który ewidentnie zniechęca mnie do reklamacji karty. Twierdzi, że: serwis Kingstona odrzuci taką reklamację bo w ich testach na pewno będzie odpowiedni zapis, class 10 dotyczy prędkości odczytu na poziomie 10 MB/s, jeśli reklamacja będzie negatywna obciąży mnie kosztami wysyłki i magazynowania sic.! co to jest koszt magazynowania?, przecież na karcie można zapisywać i odczytywać dane więc jest dobra ! I tak po 20 minutach bitwy na słowa staneło na tym że karta została w sklepie do testów. Teraz pytanie: opłaca się reklamować, czy Kingoston oleje polskiego kupującego i spuści go w kloace? I jakie mam możliwości dochodzenia swoich racji w kwestii reklamacji karty jako towaru nie sprawnego - zapis poniżej standardu i to dość znaczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Jak będą schody, zadzwoń do terenowego przedstawiciela Federacji Konsumentów, potrafią często pomóc. Dowiedz się też ile dni wynosi rękojmia http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=390 http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=139 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 serwis żadnych kosztów wysyłki ani magazynowania nie ma prawa doliczać ja omijam tę firmę po tym jak ich pendrak uwalił mi USB i uważam że to bardzo drogi szajs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIZON Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Dziekje za podpowiedzi - zobaczę co się okaże po testach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 ...pendrak... Co to za nowomowa :?: :evil: Mówi się "czopek".... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 zależy gdzie się toto aplikuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIZON Opublikowano 5 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 I temat powrócił Karta pojechała jednak do serwisu - i wróciła nowa z adnotacją wymiana Ale.... Jako że już mnie raz nadmuchano w przysłowiowego balona poprosiłem grzecznie aby sklep wykonał testy nowej karty. Okazało się że zapis znów w porywach kształtuje się na poziomie 6mb/s Więc grzecznie piszę że wnoszę o ponowne odesłanie karty - jako nie spełniających podstawowych parametrów. I znów zaczęły się schody - sprzedawca wymijająco twierdzi że w sumie to kingston nie posługuje się sformułowaniem prędkości zapisu tylko Minimum Data Transfer - bardzo sprytne - lecz nie do końca. Wg. mnie minimalny transfer dotyczy zarówno odczytu i zapisu - wiadomo że przy odczycie transfer jest dużo większy niż przy zapisie - a własnie prędkość zapisu jest cechą kluczową karty ! Po co nam karta oznaczona jako np. class 100 skoro realny zapis będzie na poziomie 4MB/s - przy takich parametrach film nagrany w rozdzielczości HD z dużą ilością ruchomych scen będziemy mogli wyrzucić do kosza Zobaczymy co wyniknie z dywagacji w sklepie. A TUTAJ link do specyfikacji kart i opisu nadawania oznaczeń wg. Kingstona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wladek Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Kupilem taka sama karte Kingston klasy 10,pomiary szybkosci zapisu i odczytu byly identyczne jak Twoje .Ta karta nie nadaje sie do kamer HD. Uzylem ta karte do telefonu. Kupilem nastepna karte firmy Adata SDHC 16 GB pomiary zapisu i odczytu 14/17mb/sek. jestem z tej karty zadowolony. Nigdy wiecej nie kupie Kingstona. Pozdrawiam Wladek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi