JaNoT Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 mam kose spalinowa o pojemnosci 18cm3 i mocy ok 1KM i teraz pytania czy warto przerabiac silnk na lotniczy kosa ma 11lat ale pali bez problemu maszynka nie do zdarcia jesli tak to jakie smiglo do jakiego modelu mozna by go zamontowac (gornoplat) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Widzisz, silnik lotniczy, a silnik do kosy, to dwie różne bajki. Silniczek modelarski o takiej pojemności, będzie miał jakieś 4 razy większą mocy i masę ok 1kg. Np. ASP 120. Ważyłeś silnik od swojej kosy? Założę się, że jest "deczko" cięższy. Ciężki silnik o małej mocy, może się sprawdzi w kosie, ale do modelu jest za słaby i za ciężki. Dodatkowo jest jeszcze kwestia chłodzenia. i osprzętu silnika. Ważna jest też prędkość obrotowa i moment obrotowy. Silnik, silnikowi nie równy. Poza tym, dla osoby początkującej, silnik o mocy nawet 1KM, to jak by posadzić przedszkolaka na ścigaczu. Masz już silnik typu "dzwonek" z regulatorem. Zbuduj w końcu jakiś samolocik z depronu, a nie w kółko kombinujesz - a to model 3D, a to spalina o mocy reaktora... Masz może skłonności samobójcze? Jak chcesz spalinę w warsztacie, to kup sobie silniczek np. ASP 61 o mocy 1/4KM i masie 60g i zbuduj sobie np. "Wicherka 10". Prosty model, efektowny i doskonały do takiego silniczka. Jak nie chcesz - albo zbuduj, albo kup w końcu model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaNoT Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 chcialem zrobic uzytek z silniczka no ale zostanie w kosie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 chcialem zrobic uzytek z silniczka no ale zostanie w kosie nie jest to takie proste jak się wydaje ,chyba że masz park maszynowy do użytku i trochę materiałów w zapasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaNoT Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 zalezy jakie maszyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 madrian poraził mnie Twój wywód na temat silników. Autor też jest chyba z miasta skoro zadaj takie pytanie. Więc skoro macie jak macie to proponuje zrobić kosiarkę najlepiej z silnikiem nitro i obudowa z 1.5mm włóka węglowego - i poproście znajomych by opisali jak jeden z drugim kosił.... :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaNoT Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 madrian model 3d mam gornoplata tez mam chcialem sie tylko spytac czy warty jest cos ten silniczek i to wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 madrian, chyba asp 0,061 czy tam WASP jakos tak bo 61 wazy troche wiecej niz 60 g i moc tez wiecej niz 1/4 KM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 ...silnikiem nitro.... A co to takiego, do licha :?: :evil: Nitro, to rozcieńczalnik do farb nitrocelulozowych, albo skrótowo (podobnie jak aparatura-srapka) nitrometan, czyli dodatek do paliwa, utleniacz. Ale silnika nitro nie kojarzę... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 lądowi tak mają http://www.rctrax.pl/product/Silnik-1403-Nitro-Star-F35-Pullsar/?id=773 :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 ...wiem. I boję się, że się i u nas przyjmie, podobnie jak inne dziwolągi :evil: Np taki bełkot z alledrogo: "STOPER POPYCHACZA DZWIGNI STERU ORCZYKA SERWA" :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BB Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Niedawno na Allegro była Raduga siódemka wystawiona jako silnik "Nitro".Tak sobie zapytałem mailowo co to znaczy, że on jest "Nitro" i czy w związku z tym nie ruszy bez nitrometanu.Odpowiedzi oczywiście nie dostałem.Związki silników żarowych z rozpuszczalnikiem nitro natomiast istnieją, :wink: bo podobno ten rozpuszczalnik to najlepsza metoda na stare gumowate osady z rycyny. p.s. Też mi nie bardzo pasuje określenie "grzałka do świecy" bo tak prawdę mówiąc to świeca jest "grzałką" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi