Chriss Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Witam, mam w piwnicy silnik od pralki elektrycznej. Mam do Was pytanie, jak, można to odpalić. Jest tam kilka kabli, 2 napewno od zasilania, lecz pozostałe są chyba z jakiegoś regulatora czy jakiegoś urządzenia programującego. Czy wie ktoś może co trzeba by było zrobić, by można było użyć tego silnika, do jakiejś maszyny, ale zarówno móc regulować szybkość obrotów? Nie widzi mi się podpinania 230V do silnika, bez ewentualnego regulatora, czy wyłącznika awaryjnego, bo niewiem czego mogę się spodziewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 musisz podać dokładnie model silnika lub conajmiej pralki moga być dwie opcje silnik z dwoma uzwojeniami (pranie + wirowanie) oraz silnik z jednym uzwojeniem (tylko pranie) do tego zapewnie bedzie wyprowadzenie na kondenstator jak to podłączysz to wtedy ruszy. np. taki schemat lub tu poczytaj http://www.elektroinstalacje.info/articles.php?article_id=8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chriss Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Dzięki, narazie nie jestem w stanie sprawdzić, jaki to dokładnie silnik, bo jestem poza domem, ale oriętuję się że silnik jest z Aristona, czy jakoś tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GOGO Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Tu masz schemat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 W niektórych nowych pralkach sa wielkie silniki bezszczotkowe Takie wielkie CD. Pralka nie ma zadnej przekładni pasowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 W niektórych nowych pralkach sa wielkie silniki bezszczotkowe Takie wielkie CD. Pralka nie ma zadnej przekładni pasowejW sam raz do giga lazy bee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 do bardzo giga...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 No,tak,tylko skąd wziąć regulator (haha ,rygiel jak niektórzy to nazywają :mrgreen: ) To było do Roberta :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 No,tak,tylko skąd wziąć regulator (haha ,rygiel jak niektórzy to nazywają )a jaki to problem? Sa regle po 200A nie? Spokojnie wystarczy zwlaszcza jak damy wyyysokie napiecie a biorac pod uwage srednice rotora a wiec i moment obrotowy to krecilby smigielkiem biorac niewiele pradu. W koncu kreci i wiruje do 9kg prania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Nie,no trochę humoru :jupi: to dla Roberta W sam raz do giga lazy bee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 A akumulatory to chyba od wózka widłowego... ;-) Lub holowanie kabla energetycznego :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 duzy silnik, duzy model. Waga zasilania proporcjonalna do silnika i udzwigu modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 To już chyba pod ULM by podchodziło :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Taki silnik to widziałbym w takim modelu http://www.fiedler.pl/?,173 Bo to raczej model niż replika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Chyba silnik byłby ciut za mały... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daan Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 jak go nie ruszysz, to można by było latającą pralkę zrobić, chociaż moja ostatnio sama bez przeróbek próbowała wylecieć, całe szczęście przyblokowana jest (lodówką ogólnie z takimi silnikami to już nie przelewki, ciężkie silne i jeszcze na dodatek bez zamocowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi