Chriss Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Witam, mam w piwnicy silnik od pralki elektrycznej. Mam do Was pytanie, jak, można to odpalić. Jest tam kilka kabli, 2 napewno od zasilania, lecz pozostałe są chyba z jakiegoś regulatora czy jakiegoś urządzenia programującego. Czy wie ktoś może co trzeba by było zrobić, by można było użyć tego silnika, do jakiejś maszyny, ale zarówno móc regulować szybkość obrotów? Nie widzi mi się podpinania 230V do silnika, bez ewentualnego regulatora, czy wyłącznika awaryjnego, bo niewiem czego mogę się spodziewać.
meloow Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 musisz podać dokładnie model silnika lub conajmiej pralki moga być dwie opcje silnik z dwoma uzwojeniami (pranie + wirowanie) oraz silnik z jednym uzwojeniem (tylko pranie) do tego zapewnie bedzie wyprowadzenie na kondenstator jak to podłączysz to wtedy ruszy. np. taki schemat lub tu poczytaj http://www.elektroinstalacje.info/articles.php?article_id=8
Chriss Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Dzięki, narazie nie jestem w stanie sprawdzić, jaki to dokładnie silnik, bo jestem poza domem, ale oriętuję się że silnik jest z Aristona, czy jakoś tak.
rapier Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 W niektórych nowych pralkach sa wielkie silniki bezszczotkowe Takie wielkie CD. Pralka nie ma zadnej przekładni pasowej
robertus Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 W niektórych nowych pralkach sa wielkie silniki bezszczotkowe Takie wielkie CD. Pralka nie ma zadnej przekładni pasowejW sam raz do giga lazy bee
tytan12 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 No,tak,tylko skąd wziąć regulator (haha ,rygiel jak niektórzy to nazywają :mrgreen: ) To było do Roberta :*
rapier Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 No,tak,tylko skąd wziąć regulator (haha ,rygiel jak niektórzy to nazywają )a jaki to problem? Sa regle po 200A nie? Spokojnie wystarczy zwlaszcza jak damy wyyysokie napiecie a biorac pod uwage srednice rotora a wiec i moment obrotowy to krecilby smigielkiem biorac niewiele pradu. W koncu kreci i wiruje do 9kg prania.
tytan12 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Nie,no trochę humoru :jupi: to dla Roberta W sam raz do giga lazy bee
mkrawcz1 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 A akumulatory to chyba od wózka widłowego... ;-) Lub holowanie kabla energetycznego :rotfl:
rapier Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 duzy silnik, duzy model. Waga zasilania proporcjonalna do silnika i udzwigu modelu.
mkrawcz1 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 To już chyba pod ULM by podchodziło :-)
robertus Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Taki silnik to widziałbym w takim modelu http://www.fiedler.pl/?,173 Bo to raczej model niż replika.
mkrawcz1 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Chyba silnik byłby ciut za mały...
daan Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 jak go nie ruszysz, to można by było latającą pralkę zrobić, chociaż moja ostatnio sama bez przeróbek próbowała wylecieć, całe szczęście przyblokowana jest (lodówką ogólnie z takimi silnikami to już nie przelewki, ciężkie silne i jeszcze na dodatek bez zamocowania.
Rekomendowane odpowiedzi