Skocz do zawartości

Pierwszy samodzielnie budowany model... czyli TOTO-0 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i zaczęło się ... :)

Wczoraj wydrukowałem plany TOTO-0 i zacząłem kompletować materiały potrzebne do budowy :)

Poniżej zdjęcia wydrukowanych planów - trochę się napociłem przy sklejaniu w całość...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jak sobie fajnie zalaminujesz plany (tzn poszczególne elementy do wycięcia) jakąś transparentną taśmą - to będziesz miał gotowe szablony na wycięcie kolejnego modelu ;).

Trzymam kciuki za model. Tutaj możesz się spotkać czasem ze znikomym zainteresowaniem tematem, ponieważ relacji z budowy TOTO-0 tu jest od groma ;).

W razie czego uderzaj do mnie na gg!.

Pozdrawiam!.

Opublikowano

Dzięki za info, jak będę potrzebował konsultacji to na pewno się zgłoszę :)

Dziś zakupiłem piankę pod panele 6mm, 3mm chyba jeszcze mam w piwnicy po remoncie mieszkania (a przynajmniej mam taka nadzieję :) ).

Kleje tez już mam.

Przy odrobinie szczęścia może jutro znajdę trochę czasu na przyklejenie szablonów do depronu.

Opublikowano

Pamiętaj również podczas wykonywania skrzydła, aby zakleić zgięcie taśmą klejącą. Unikniesz w ten sposób złamania podczas klejenia. Najlepiej poczytać relację innych osób lub bezpośrednio stronę z budową modelu która wyjaśnia wszystkie wątpliwości. Życze powodzenia.

Opublikowano

Dzięki za informację. Instrukcję przeczytałem nawet 2 razy :), do tego masę innych relacji. Pamiętam, ze o tym dość często była informacja :)

Opublikowano

No i kolejny etap zakończony :)

Posklejane wszystkie części kadłuba, dziś zabieram się za szlifowanie. Będzie z tym trochę zabawy bo przez pomyłkę przy przyklejaniu planów do depronu użyłem nie właściwego gleju i teraz muszę się pozbyć resztek :/

Dołączona grafika

Opublikowano

Dalszy ciąg pracy ...

Zamontowane serwa

Dołączona grafika

Zamontowany silnik

Dołączona grafika

Wklejone wszystkie wzmocnienia kadłuba.

Zrobiona klapka/szyba - zwał jak zwał, ważne, że wyszło i udało się dość dobrze dopasować :)

Wycięte, wzmocnione i oszlifowane skrzydło ogonowe.

Wycięte i w trakcie klejenie wzmocnienia ster kierunku

W trakcie robienia owiewka/obudowa silnika.

Dołączona grafika

A tak prezentuje się wszystko w całości :)

Dołączona grafika

Użyty silnik: Brushless-Motor Tower pro 2410-8T-4Y Red/Silver

Użyte serwa: KDS N170 8g

Zakupiony regulator: 3F Redox 30A

Jutro może uda mi się wreszcie kupić bowdeny i może zdążę jeszcze zamontować ogon do kadłuba :)

Mam nadzieję, że wybrana elektronika jest OK :)

Opublikowano

...Wycięte, wzmocnione i oszlifowane skrzydło ogonowe....

O Matko Przenajświętsza :wall:

:lol2:

Z tyłu są stateczniki.

Statecznik poziomy a do niego mocowany ster wysokości.

Statecznik pionowy a do niego mocowany ster kierunku.

Pomijam sytuację kiedy statecznik poziomy jest pływający.

Opublikowano

Lucasto bardzo ładna robota :D Z tym przyklejaniem planów do depronu to ci sie udało :rotfl: dobrze, że nie przykleiłeś na żywicę :mrgreen: . Takich błędów popełnisz jescze dziesiątki, ale na każdym się człowiek czegoś uczy. Ja też popełniłem wiele "głupich" błędów, ale taki urok naszego hobby. :)

Najważniejsza jest dobra zabawa i przyjemność patrzenia jak nasz model rośnie, a potem jak się pięknie rozbija ;D czego Ci oczywiście nie życzę :D

Mam jedną uwagę. Koniecznie skróć ośkę silnika do minimum, tak aby zamocować z minimalnym zapasem na niej tylko propsaver . Uratuje cię to przynajmnie w dużym stopniu przed wygięciem osi silnika w przypadku niezbyt udanego lądowania. Proponuję tylko abyś wymontował oś z silnika i dopiero ją obcinał ponieważ opiłki które będą powstawały w czasie cięcia bardzo lubią się przyczepiać do magnesów w siniku co może doprowadzić do jego uszkodzenia.

Pomimo tych zabiegów i tak zamów sobie przy najbliższych zakupach zapasową ośkę do silnika ;D koszt paru złotych,a w przypadku awarii można ją wymienić szybko nawet na lotnisku.

Kibicuję i życzę szybkiego wzbicia w powietrze ;D

Opublikowano

Dzięki za radę.

Zakupiłem dziś bowdeny. Stateczniki są już oszlifowane i własnie kleją się do nich orczyki. Jest oczywiście dalszy ciąg pracy nad obudową silnika.

Jak skończę stateczniki i obudowę to zamieszczę kolejne zdjęcia. :)

Wygląda na to, że niedługo zabiorę się za skrzydła (ale najpierw chcę mieć zakończone prace nad kadłubem :) )

Opublikowano

Stateczniki przyklejone, ale chyba muszę odciąż statecznik pionowy i kleić go jeszcze raz (trochę się rozjechała jego oś podłużna z osią kadłuba :x )

Musiałem, też usunąć orczyki zrobione ze sklejki i zamontować "gotowe" (kupione w sklepie modelarskim). Na "starych" coś nie bardzo chciało to wszystko działać (chyba były za krótkie).

Zakończona jest też obudowa silnika.

Rozpoczęły się prace nad skrzydłem (mam wycięte i oszlifowane większość wręg).

Zdjęcia zamieszczę jak poprawię krzywy statecznik.

Opublikowano

Operujesz klejem SOUDOL-dobry...nalej go od strzykawki i dozuj nią - będą mniejsze zacieki-i lżejszy model. Klej dość szybko wiąże-zwiększa objętość -przed utwardzeniem zbierz nadmiar / watka czyścidełko do uszu/ Głowa do góry-czekam na dalszą relację-może już z obltów. Nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonany model-pozdrawiam Janek

Opublikowano

Jutro może uda mi się wreszcie kupić bowdeny i może zdążę jeszcze zamontować ogon do kadłuba :)

Życzę powodzenia w przetykaniu bowdenów przez zamkniętą część ogonową.

Da się ale jest to upierdliwe.

Pozdrawiam.

Zapomniał bym dodać.

Wzmocnij łoże pod skrzydło przy spływie bo przy cięższym lądowaniu rozejdzie się w tamtym miejscu, zrób półkę z balsy grubości ok 4mm i wklej ją pomiędzy podłużnice łoża, słoje maja być prostopadle do osi wzdłużnej kadłuba.

Opublikowano

Z bowdenami nawet nie było tak trudno :)

Ogon wyprostowany :)

O wzmocnieniu nie było informacji w instrukcji więc go nie zrobiłem :( jest za to zrobione wzmocnienie z brystolu pod katem prostym pomiędzy kadłubem a statecznikiem. Mam nadzieję, że wytrzyma :)

Stateczniki zrobiłem z depronu 6mm gładkiego z obu stron, o tym na szczęście pomyślałem :)

Skrzydło ma już przyklejone częściowo wręgi, wzmocnienie krawędzi spływu, wklejone listewki i właśnie kleją się wzmocnienia z depronu 3mm - niestety etapami bo mam za mało szpilek do ich przytrzymania podczas schnięcia kleju.

Postaram się dziś zrobić jakieś zdjęcia.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.