Kamil kowalski Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 "Beagle" Model dla Początkujących Model w kilka godzin Plany do pobrania: http://kmilek.wrzuta.pl/katalog/5Aqw0431LUj/plany_modelarski_-_beegle Linki pomocnicze: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=338359&pp=15 http://www.stenulson.net/rcflight/beagle.htm Proponowany materiał: Depron Model można wykonać również ze styropianu lub EPP Proponowane materiały: - 1 arkusz Depronu 6mm - klej ( Przydatne informacje o klejach ) - Pręt węglowy (dł: 44cm) lub pręt z włókna szklanego (dł: 44cm) lub np sosnowa listewka (np: 8mm x 10mm x 44cm) - opcja najtańsza - Stara dyskietka lub 6 zawiasów do "sterów" - 2 patyczki do lodów lub gruby patyczek do szaszłyków - 2 listewki/sklejki 3cm x 3cm grubość 5mm lub okrągła listewka np sosnowa średnica ok 8mm długość ok 10cm (do mocowania silnika) - Przybory do cięcia - Gumka modelarska Przydatna może się okazać mocna taśma do błyskawicznych napraw, tzw. kacza taśma (np firmy PATTEX) PLUS: silnik, regulator, dwa/trzy/cztery serwa (w zależności od potrzeb), nadajnik, odbiornik, pakiet zasilający. Model bardzo łatwy w naprawie
Kamil kowalski Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Trochę zrobiłem inaczej niż w planach ale też teoretycznie powinno być ok. Zastosowałem pręt z włókna szklanego - ale okazał się pierońsko ciężki i go zeszlifowałem nie wiem czy takie skrzydło da radę... na początku zrobiłem z dwóch warstw depronu (6mm) ale wydawało mi się za grube i zrobiłem z jednej warstwy. Przy takim skrzydle koniecznie musi być wznios czy może być całkiem poziomo? kilka pytań technicznych: - czy przy napędzie pchającym robi się skłon i wykłon silnika? - czy do napędu pchającego może być każdy silnik czy są inne do pchającego a inny do ciągnącego? czy niema różnicy tylko stosuje się po prostu inny rodzaj śmigła? Ktoś z was robił już takie cudo?
Cimek Opublikowano 1 Września 2011 Opublikowano 1 Września 2011 Jeżeli to silnik (3f) wystarczy zamienić dwa kabelki miedzy regulatorem a silnikiem ,śmigło odwrócić i gitez majonez . Co do skłonu i wykłonu daj na początek wszystko na zero, spróbuj
toretto1995 Opublikowano 1 Września 2011 Opublikowano 1 Września 2011 Silniki ciągnące są takie same jak pchające.Na forum dostałem taką radę: Silnik zawsze ma się kręcić w prawo(patrząc od tyłu modelu) a śmigło ma byś napisami w stronę kierunku lotu.Mam nadzieję że zrozumiałeś. Można obrócić śmigło i obroty silnika ale w tedy ciąg będzie o wiele mniejszy niż normalnie(normalnie= silnik kręci się w prawo, śmigło napisami do kierunku lotu ) Pozdrawiam Damian
Kamil kowalski Opublikowano 1 Września 2011 Autor Opublikowano 1 Września 2011 Tak zrozumiałem - musze tylko kupić silnik hmm tylko zastanawiam sie jaki do takiego cudaka - myślicie że normalny dzwonek wystarczy?
Pawel_W Opublikowano 1 Września 2011 Opublikowano 1 Września 2011 Przy napędzie pchającym ROBI SIĘ skłon i wykłon silnika, tak samo jak przy ciągnącym. W przypadku napędu pchającego, silnik powinien - patrząc z góry - być wychylony w lewo i do góry. W lewo minimalnie, w górę ok. 5-6 stopni spokojnie (i tak trzeba to dobrać doświadczalnie) bo inaczej model po dodaniu gazu będzie strasznie zadzierał. Śmigło i silnik - jeśli masz silnik 3F - spokojnie dajesz takie samo, tylko - jak już pisał Cimek, zamieniasz dwa kabelki zmieniając tym samym kierunek obrotów silnika i przekręcasz śmigło na osi o 180 stopni. I już Można obrócić śmigło i obroty silnika ale w tedy ciąg będzie o wiele mniejszy niż normalnie(normalnie= silnik kręci się w prawo, śmigło napisami do kierunku lotu ) Ciąg będzie dokładnie taki sam. Silnik 3F ma takie same osiągi kręcąc się w obie strony, a czy śmigło będzie za nim czy przed nim nie ma znaczenia, byle tylko było założone w odpowiednią stronę, czyli jak piszesz "napisami do przodu". Silniki ciągnące są takie same jak pchające. Nie ma czegoś takiego jak silnik pchający - jest napęd pchający bądź śmigło pchające. Czy też ciągnące
Kamil kowalski Opublikowano 2 Września 2011 Autor Opublikowano 2 Września 2011 Super bardzo dziękuje za informację.
paweltech Opublikowano 23 Września 2011 Opublikowano 23 Września 2011 Witam Polecam ten model wszystkim początkującym modelarzom. Jest łatwy w wykonaniu z dostępnych materiałów, wolno lata, po dorobieniu jakiegokolwiek podwozia można startować z trawy. Na zdjęciach nie widzę abyś stosował podniesione końce skrzydeł, są bardzo pomocne w stabilnym locie modelu. Jako usztywnienie skrzydeł jednak najlepszy okazał się pręt węglowy 3 mm. W czasie lotu skrzydła mocno pracują. Silnik "dzwonek" całkowicie wystarczy, w moim BB był silnik przerobiony z CD. Wysokich lotów A to moja wersja BB
Rekomendowane odpowiedzi