Krateczka_PL Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Witam, Mam problem, ponieważ nie mogę latać moim easy gliderem. Po kilkuminutowym locie silnik, regulator oraz pakiet są gorące ( aż parzą ). Regulator odcina mi wtedy w locie dopływ prądu do silnika, co może skończyć się źle. Silnik mam do niego oryginalny taki jak jest w zestawie ( chyba himax taki niebieski ). Regulator firmy robbe 30A. Pakiet Turnigy 2200 mAh 20-30C Dzieje się to od kiedy kupiłem nowy regulator 30A firmy robbe. ( wcześniej miałem inny, potem się spalił ) oraz wymieniłem śmigło na mniejsze. Teraz mam śmigło Graupner 9x6 (wcześniej miałem śmigło 10x6 i było w porządku). Nie wiem co się dzieję. Jest to wina zapewne regulatora lub za małego śmigła. Kupiłem teraz takie śmigło jak miałem 10x6 i zobacze czy też się tak grzeje. Jeżeli jest to wina regulatora to mam na niego gwarancję. Proszę o pomoc!!! Pozdrawiam, Krateczka_PL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Ja bym tutaj spróbował zmienić skok śmigła, możliwe że dlatego. mniejsze śmigło jak zakładasz, to nawet lepiej, tylko t en skok śmigła mnie męczy tutaj... kup 8x5 i załóż sprawdź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krateczka_PL Opublikowano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Dzięki. Sprawdzę. A tak na marginesie to co to jest ten skok śmigła? Proszę o odpowiedź tak żebym zrozumiał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Amig%C5%82o http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=14774 Proszę bardzo miłej lektury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krateczka_PL Opublikowano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Kiepsko zrozumiałem :oops: Może zrozumiem jak wyjaśni mi to ktoś na modelarni. P.S. Zapomniałem dodać, że pakiet mam 3-celowy (3S), a to chyba ważna informacja do doboru śmigła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Tutaj niestety kłania się czytanie ze zrozumieniem Po prostu załóż śmigło 8x5 i sprawdź czy wszystko będzie się tak grzało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Jeśli na poprzednim regulatorze silnik się nie grzał a teraz nagle się grzeje i to z mniejszym śmigłem to prawie na pewno jest to wina timingu - przeprogramuj na średni lub niski Druga opcja to zużyte łożyska w silniku, powinieneś zauważyć to po głośniejszej pracy silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 A co mają łożyska do gorącego pakietu i regulatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Zwiększają opór toczenia się wirnika a tym samym pobór prądu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krateczka_PL Opublikowano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Dzięki za pomoc. W tym regulatorze chyba nie da się zaprogramować timingu. Regulator ROXXY BL-CONTROL 730 do silników bezszczotkowych. edit: Dodam, że wcześniej miałem taki regulator. http://www.nastik.pl/dynam-detrum-brak-p-77.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi