Krateczka_PL Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Witam, Mam problem, ponieważ nie mogę latać moim easy gliderem. Po kilkuminutowym locie silnik, regulator oraz pakiet są gorące ( aż parzą ). Regulator odcina mi wtedy w locie dopływ prądu do silnika, co może skończyć się źle. Silnik mam do niego oryginalny taki jak jest w zestawie ( chyba himax taki niebieski ). Regulator firmy robbe 30A. Pakiet Turnigy 2200 mAh 20-30C Dzieje się to od kiedy kupiłem nowy regulator 30A firmy robbe. ( wcześniej miałem inny, potem się spalił ) oraz wymieniłem śmigło na mniejsze. Teraz mam śmigło Graupner 9x6 (wcześniej miałem śmigło 10x6 i było w porządku). Nie wiem co się dzieję. Jest to wina zapewne regulatora lub za małego śmigła. Kupiłem teraz takie śmigło jak miałem 10x6 i zobacze czy też się tak grzeje. Jeżeli jest to wina regulatora to mam na niego gwarancję. Proszę o pomoc!!! Pozdrawiam, Krateczka_PL Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cimek Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Ja bym tutaj spróbował zmienić skok śmigła, możliwe że dlatego. mniejsze śmigło jak zakładasz, to nawet lepiej, tylko t en skok śmigła mnie męczy tutaj... kup 8x5 i załóż sprawdź Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krateczka_PL Posted September 1, 2011 Author Share Posted September 1, 2011 Dzięki. Sprawdzę. A tak na marginesie to co to jest ten skok śmigła? Proszę o odpowiedź tak żebym zrozumiał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cimek Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Amig%C5%82o http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=14774 Proszę bardzo miłej lektury Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krateczka_PL Posted September 1, 2011 Author Share Posted September 1, 2011 Kiepsko zrozumiałem :oops: Może zrozumiem jak wyjaśni mi to ktoś na modelarni. P.S. Zapomniałem dodać, że pakiet mam 3-celowy (3S), a to chyba ważna informacja do doboru śmigła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cimek Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Tutaj niestety kłania się czytanie ze zrozumieniem Po prostu załóż śmigło 8x5 i sprawdź czy wszystko będzie się tak grzało Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel66 Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Jeśli na poprzednim regulatorze silnik się nie grzał a teraz nagle się grzeje i to z mniejszym śmigłem to prawie na pewno jest to wina timingu - przeprogramuj na średni lub niski Druga opcja to zużyte łożyska w silniku, powinieneś zauważyć to po głośniejszej pracy silnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziobak Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 A co mają łożyska do gorącego pakietu i regulatora Link to comment Share on other sites More sharing options...
sudik Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Zwiększają opór toczenia się wirnika a tym samym pobór prądu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krateczka_PL Posted September 1, 2011 Author Share Posted September 1, 2011 Dzięki za pomoc. W tym regulatorze chyba nie da się zaprogramować timingu. Regulator ROXXY BL-CONTROL 730 do silników bezszczotkowych. edit: Dodam, że wcześniej miałem taki regulator. http://www.nastik.pl/dynam-detrum-brak-p-77.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts