Skocz do zawartości

Elektryczne turbinki- jak zamocować?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, myślałem sobię ostatnio o samolocie z elektryczną turbinką, i chciałem się Was zapytać jak ta turbinka (śmigło i obudowa) są przymocowane do modelu? Chce zrobić model podobny jak Messerschmit HE-162 i chodzi mi o tą dyszę u góry. Chodzi mi oto jak zrobić dobre, proste mocowanie na turbinkę, które można potem z resztą modelu złączyć? Może ktoś ma jakieś plany co do takich mocowań. Z góry przepraszam za chaos w poście, ale jestem już zmęczony, a jutro o tym zapomnę :D Pozdrawiam

Opublikowano

Ja zawsze wklejalem turbinke, wczesniej oklejajac tasma krzyzowo zbrojona do okola. I dzialalo. Niektore turbinki(te z wyzszej polki) maja przygotowane mocowania w zestawie. Mozna tez zrobic obejme z takiego metalowego sciągacza skrecanego srobokretem(jak do rur itp)

Opublikowano

Turbinki mają kołnierz przy wlocie. Wystarczy odpowiednio przygotować tunel gondoli silnika, aby zablokować turbinę, aby nie odleciała.

Taki pomysł: Spróbuj zrobić wręgę łączącą kadłub z gondolą, takie osiem, do której przymocujesz turbinkę i obudujesz gondolą.

Tu jest log z budowy Me-262, może pomogą Ci zdjęcia z budowy gondoli silnika.

http://www.rcgroups.com/forums/showatt.php?attachmentid=2145607&d=1225398031

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=883927&page=14

Opublikowano

No, bardzo fajne, coś mi to dało już do myślenia ale sądzę że zrobię inaczej. Chcę zrobić taki samolot jak MiG, że turbinę ma w sobię, ale to chyba jest trudne? W każdym razie turbinkę przymocował bym na takich 2 płytkach ze sklejki, w które by ten silnik wchodził i był przyklejony, lub przykręcony, zależy od obudowy. Mam jeszcze pytania:

1) Jak wygiąć depron, tak jak zrobił to ktoś w ostatnim linku?

2) Czy konstrukcja depron, sklejka i balsa będzie odpowiednie pod turbinkę, znaczy czy nie za lekkie?

3) Turbinkę najlepiej zamontować na samym przodzie "dyszy" czy jak widziałem u niektórych w środku?

Opublikowano

No bardzo fajny projekt, chyba się za niego wezmę, a poszukam jeszcze czegoś fajnego na tych parkjet'ach :wink:

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.