gimpel Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Panowie, witam. Jakieśkolwiek szanse na plany, czy dajemy sobie spokój z Tulipanem? Szkoda by było, bo model wygląda rasowo. Mam propozycję, jako zainteresowany: czy możliwe jest, tak po koleżeńsku i forumowemu, tak stachanowsku, żeby udostępnić rysunki podstawowej geometrii? Trzy rzuty. Bez szczegółowego opisywania, i bez 3D, szkoda czasu i prądu. Kto będzie chciał, da radę. Mi się sylwetka i układ podoba, i spróbuję. A że jestem, jak Karlem mawia, "szmaciarzem", więc niepotrzebne mi wręgi, profile, przekroje i grubości. Pozdrawiam, gimpel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Ze wzgledu na duże zaiteresowanie Tulipanem deklaruję gotowość do odstąpienia planów wykonawczych 1:1 modelu oraz niektórych detali. Myślę, że będzie to mozliwe w przyszłym tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimpel Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Panowie, witam. Stan_m, ja - chętnie, na rozsądnych warunkach. Ciekawa konstrukcja, jest kultowy Wicherek, dlaczego nie pokazać innych, nie gorszych, a także sprawnych projektów. Jeżeli to jest Twoje dzieło, to chylę czoła. Poza tym, co by nie mówić, wolałbym, żeby młodzi adepci podziwiali wyczyny Tulipanem, a nie oklepanymi Ultimate'm, Christen'em, czy innym kitem z PRC. Nie mamy przecież powodów do zażenowania. Ale, mam także inną propozycję. Bartosz Mesjasz zaproponował wspólny projekt, dwa i pół roku temu. Jak już deklarowałem w tym temacie, jestem gotów, wykorzystując moje doświadczenia i przygody, zaproponować konstrukcję w coroplaście. Zakupię plany (do mojego wyłącznego wykorzystania), opracuję konstrukcję, i opublikuję rysunki, a Wy będziecie się mogli wyżywać i pastwić do woli , oczywiście, z konstruktywnym skutkiem. Jak dobrze pójdzie, i będą zainteresowani, to z budowy prototypu zamieszczę fotorelację. Problem jest jeden: czy stan_m wyrazi zgodę na publikację planów przekonwertowanych do coro, ale bezpośrednio nawiązujących do jego własnego projektu. Oczywiście oryginalny plan konstrukcji na sklejce-balsie jest tylko do jego dyspozycji/publikacji/sprzedaży/rozdania itd, zależy od uznania. Akurat ja szanuję prawa autorskie. To jak, stan_m, spróbujemy coś zdziałać i wskrzesić piękny dwupłat? Chyba ostania szansa. Pozdrawiam, gimpel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Dział giełda http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=429592#429592 ale jak dla mnie cena trochę za wysoka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimpel Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Fakt, dość grubo. Ale wierzę w szczytne idee . Pozdrawiam, gimpel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Biorąc pod uwagę, że koszt budowy modelu i zakupu wyposażenia to jest jakieś 1500 zł, myślę że 70 za plan z dodatkową galanterią (goleń podwozia, pokrywa kadłuba (przednia część), balddchimy górnego płata (wszystkie detale wykonane z sezonowanego duraluminium PA7, piaskowane - bardzo dobra jakość) ) jest dobrą ceną. Bardzo fajny model! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Biorąc pod uwagę, że koszt budowy modelu i zakupu wyposażenia to jest jakieś 1500 zł, myślę że 70 za plan z dodatkową galanterią (goleń podwozia, pokrywa kadłuba (przednia część), balddchimy górnego płata (wszystkie detale wykonane z sezonowanego duraluminium PA7, piaskowane - bardzo dobra jakość) ) jest dobrą ceną. Bardzo fajny model! Koszt materiałów potrzebnych do budowy samego modelu to około 150-170PLN. Model nie wymaga dużej ilości balsy (np. nie posiada kesonów, boki kadłuba to balsa 2,0 wzmacniana w przedniej czesci balsą 3,0 a wtylnej podłużnicami). Przednia część kadłuba wzmocniona jest od dołu klockami balsowymi a od góry (za wregą silnikową) zakryta pokrywą z duraluminium. Takie rozwiązanie zapewnia tzw "strefę zgniotu" czyli po zderzeniu z ziemią wręga silnikowa wykleja się i cofa do tyłu nie powodując uszkodzenia przedniej częsci kadłuba. Dodatkowo pokrywa kadłuba zapewnia swobodny i łatwy dostęp do zbiornika paliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andmax Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Koledzy, czy w tym wypadku gdzie mamy sprawdzoną i dobrą konstrukcje modelu… można mówić o cenie 70zł ???. Bez przesady !. Może faktycznie rozdawać za darmo, albo jeszcze lepiej dopłacić do projektu ?? :mrgreen: . Przepraszam, że mogłem Kogoś urazić… jednak szanujmy czyjś pomysł i realizacje. Mam przy okazji pytanie do Kolegi Stan_m. Czy Kolega ma może plany do modelu typu FunFly 1,5m. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimpel Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Witam, Panowie. Życzę powodzenia z Tulipanem. Mam nadzieję, że zastąpi Ultimate'a. Ciekawe, ile ich powstanie. Pozdrawiam, gimpel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi