Theo Opublikowano 9 Września 2011 Opublikowano 9 Września 2011 To tak: Mam pakiet Zippy 1000 3s. Ostatnio ładował się dosyć dobrze. Dziś chciałem naładować i co dziwne, ładowarka nie wyłączyła się po 3h! Dalej świeciła zielona dioda. Po zmierzeniu napięcia zauważyłem, że w ogóle nie wzrosło. Zasilacz 12V 5A. Dziś poszedłem w pole polatać. Podpiąłem pakiet do regulatora, włączyłem aparaturę. Silnik wystartował i po chwili zaczął szybko zwalniać - nie wyłączył się całkowicie. Zmierzyłem napięcia na celach: 1. 3,61V 2. 2,92V 3. 3,81V Silnik E-Max CF2822 Regulator HK 15A / 18A ESC Co może być powodem zwolnienia silnika? Pakiet się wyładował? Wydaje mi się, że troche za szybko
false Opublikowano 9 Września 2011 Opublikowano 9 Września 2011 Obejrzyj najpierw dobrze pakiet czy przypadkiem nie uszkodziłeś środkowego ogniwa, bo różnica napięć jest dość znaczna.
Cimek Opublikowano 9 Września 2011 Opublikowano 9 Września 2011 Bartku, Bartłomiej pisał czy nie uszkodziłeś Jednej z trzech Cell, a nie o to czy kable są w całości czy nie... Mi się coś zdaje jednak że masz walniętą ładowarkę...
Theo Opublikowano 9 Września 2011 Autor Opublikowano 9 Września 2011 Sprawdzę, u kolegi, czy pakiet się naładuje - ma taką samą ładowarkę i dam znać.
Malker Opublikowano 9 Września 2011 Opublikowano 9 Września 2011 Który to już raz, że tanie ładowarki uszkodziły pakiet? Tak to jest z tanimi rzeczami, już nie raz nauczyłem się, że w tym hobby nie ma co oszczędzać.
Theo Opublikowano 9 Września 2011 Autor Opublikowano 9 Września 2011 Wiem, dużo o tym słyszałem, ale niedawno zacząłem z modelarstwem, a kupić wszystko naraz to jest nieco wydatek. Mam troche, pieniędzy, jeśli moja ładowarka jest uszkodzona, to ta była by dobra? http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=11060 I czy pasowałby zasilacz 12V 5A - niedawno go kupiłem i nie chciałbym zmieniać
Cimek Opublikowano 9 Września 2011 Opublikowano 9 Września 2011 Kup ten zasilacz, będziesz zadowolony Zasilacz 12V 5A jest w sam raz do tego więc nie będziesz musiał nic zmieniać
instruktor Opublikowano 9 Września 2011 Opublikowano 9 Września 2011 Zastanów sie nad tą http://www.modelarski.com/produkt-Ładowarka_Redox_ALPHA,8575.html W miarę przyzwoita a i kupiona w Polsce ma gwarancję
madrian Opublikowano 10 Września 2011 Opublikowano 10 Września 2011 Który to już raz, że tanie ładowarki uszkodziły pakiet? Tak to jest z tanimi rzeczami, już nie raz nauczyłem się, że w tym hobby nie ma co oszczędzać. Ja mam od paru lat Ładowarkę E-sky'a za 35zł, z kompletu od Lamy V4. I nadal dba o pakiety jak należy. Ale jak ktoś się łasi na tanią chińszczyznę... :wink: Po dłuższym spojrzeniu na rynek, widzę iż Turnigy wcale nie produkuje rewelacyjnych produktów. Owszem, spełniają swoje zadanie i są tanie, ale jeżeli chodzi o niezawodność i pewność działania, to są produkty mniej efektowne, a lepsze. Ich serwa się psują, Kamerki wyłączają, aparatury tracą zasięg i połączenie w locie... Jak mówiłem wiele razy - jak coś jest tanie, to dlatego, że producent na czymś oszczędził. I niestety przeważnie są to po prostu materiały gorszej jakości i słabsze komponenty. A co do pierwszego zdania, tej wypowiedzi, to zauważyłem też, że produkty z zestawów są "nieco" lepszej jakości niż takie same, lecz sprzedawane oddzielnie. Przypadek? Podsumowując - na takich ładowarkach można "zacząć", ale trzeba szybko pomyśleć o nowej ładowarce, dobrej jakości. Jeżeli za ładowarkę z procesorem, trzeba dać równowartość dwóch dobrych pakietów, to nie ma tu na czym oszczędzać.
Theo Opublikowano 11 Września 2011 Autor Opublikowano 11 Września 2011 Już wiem, moja ładowarka padła, u kolegi pakiet się naładował. W najbliższym czasie prawdopodobnie kupie tą: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=11060 Dziękuje za pomoc i zainteresowanie tematem. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi