Skocz do zawartości

Silnik nagle traci moc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To tak:

Mam pakiet Zippy 1000 3s. Ostatnio ładował się dosyć dobrze. Dziś chciałem naładować i co dziwne, ładowarka nie wyłączyła się po 3h! Dalej świeciła zielona dioda.

Po zmierzeniu napięcia zauważyłem, że w ogóle nie wzrosło.

Dołączona grafika

Zasilacz 12V 5A.

Dziś poszedłem w pole polatać.

Podpiąłem pakiet do regulatora, włączyłem aparaturę.

Silnik wystartował i po chwili zaczął szybko zwalniać - nie wyłączył się całkowicie.

Zmierzyłem napięcia na celach:

1. 3,61V

2. 2,92V

3. 3,81V

Silnik E-Max CF2822

Regulator HK 15A / 18A ESC

Co może być powodem zwolnienia silnika?

Pakiet się wyładował? Wydaje mi się, że troche za szybko

Opublikowano

Obejrzyj najpierw dobrze pakiet czy przypadkiem nie uszkodziłeś środkowego ogniwa, bo różnica napięć jest dość znaczna.

Opublikowano

Bartku, Bartłomiej pisał czy nie uszkodziłeś Jednej z trzech Cell, a nie o to czy kable są w całości czy nie... Mi się coś zdaje jednak że masz walniętą ładowarkę...

Opublikowano

Który to już raz, że tanie ładowarki uszkodziły pakiet?

Tak to jest z tanimi rzeczami, już nie raz nauczyłem się, że w tym hobby nie ma co oszczędzać.

Opublikowano

Który to już raz, że tanie ładowarki uszkodziły pakiet?

Tak to jest z tanimi rzeczami, już nie raz nauczyłem się, że w tym hobby nie ma co oszczędzać.

Ja mam od paru lat Ładowarkę E-sky'a za 35zł, z kompletu od Lamy V4. I nadal dba o pakiety jak należy. Ale jak ktoś się łasi na tanią chińszczyznę... :wink:

Po dłuższym spojrzeniu na rynek, widzę iż Turnigy wcale nie produkuje rewelacyjnych produktów. Owszem, spełniają swoje zadanie i są tanie, ale jeżeli chodzi o niezawodność i pewność działania, to są produkty mniej efektowne, a lepsze.

Ich serwa się psują, Kamerki wyłączają, aparatury tracą zasięg i połączenie w locie... Jak mówiłem wiele razy - jak coś jest tanie, to dlatego, że producent na czymś oszczędził. I niestety przeważnie są to po prostu materiały gorszej jakości i słabsze komponenty.

A co do pierwszego zdania, tej wypowiedzi, to zauważyłem też, że produkty z zestawów są "nieco" lepszej jakości niż takie same, lecz sprzedawane oddzielnie. Przypadek? :P

Podsumowując - na takich ładowarkach można "zacząć", ale trzeba szybko pomyśleć o nowej ładowarce, dobrej jakości. Jeżeli za ładowarkę z procesorem, trzeba dać równowartość dwóch dobrych pakietów, to nie ma tu na czym oszczędzać.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.