Karolek Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Witam, zrobiłem sobie ostatnio (z wyciętych przez kogoś z allegro) rdzeni skrzydełko, przez środek żeberko ze sklejki 4mm od razu z płozą i z wystającym pod kątem prostym do płaszczyzny spływu "kikucikiem" do montażu silnika. Dźwigary 5x5 sosna, winglety z depronu. Bardzo fajnie wszystko wyszło, z braku innego silnika wsadziłem esowe TP 2408-21T na śmigiełku 8x4, żeby doważyć przód, poszły 2 pakiety 900mAh, i przerażony co to będzie wywaliłem skrzydło w odchłań poleciało, i to jak! wznoszenie średnie na tym silniku, chociaż przeciągnąć ciężko. Przy wychyleniach serw 120%, model lata jak szalony! beczki pętle itp robi w miejscu, dzikość, dzikość i jeszcze raz dzikość. Ostatnio zakupiłem ten oto silnik: http://abc-rc.pl/p/81/2543/silnik-c2836-10-kv910-280w-silverblue--hity-cenowe-gwarancja-najlepszej-ceny.html Nada się to do tego skrzydełka? Od razu mówię, że planuje tam wsadzić 2x2200 mAh + jedno 900mAh do video, transmiter i kamerke, a kiedyś jak zarobie na drogie GoPro, to i GoPro... Poleci tak z tym silnikiem? Jakie śmigiełko do tego? Śmigiełko składane oczywiście... Dodam, że obecnie model jest bardzo lekki i lata na słabym silniku, więc trochę masy nie powinno go uziemić chyba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loop Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Nie za słaby ten silniczek? Sprawdź ile będziesz miał masy do lotu i szukaj nie w watach, tylko w ciągu. Pokazałbyś filmik z wariatowego latania :wink: Też puszczałem na 8", ale 550W na ciągu ~2kg i sobie pociachałem łapę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Silnik dobiera się do modelu (ze wszystkim) A nie na odwrót... Co do silnika szukaj takiego do 1Kg ciągu... na śmigle 8' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolek Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Nie zrozumieliśmy się... Obecnie na dzwonku TP lata fajnie, a że kupiłem tamten do innego modelu, a jeszcze go nie ulatniam, to pytam, czy skrzydełko na tym poleci Nie chcę kupować kolejnego silnika, pytam, jak by na tym latało. EDIT(znalazłem fotki ) Podczas budowy: Ukończone: Winglety zostały skrócone o połowę z racji za dużego znoszenia przez wiatr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gjery Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Co by miało nie latać. Model na pewno będzie latać wolniej z racji mniejszego KV silnika. Co do śmigła, to jest napisane " od 10x6 do 12x6". Do skrzydełka w sam raz silnik z KV 1500 i więcej, a moc to już zależna od wagi letadła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet20 Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Nie za słaby ten silniczek? Sprawdź ile będziesz miał masy do lotu i szukaj nie w watach, tylko w ciągu. Ten silnik jest duuuuzo za duzy do tego skrzydla. Wywroci go na lewa strone. Lepiej zrobisz kupujac mniejszy, szybszy silnik, a zrezygnujesz z tych akku na dziobie. Pod FPV elegancko jak zapakujesz jeden pakiet 9setke na silnik i druga na video na slabszym silniku bedziesz mial do 15tu minut lotu. Postaraj sie aby nie wyjsc z masa startowa powyzej 650g. Z autospji - powyzej tej masy zagi 1,2 zamienia sie w cegle z silnikiem. Ja u siebie mam silnik wazacy 40g (nie pamietam rozmiaru) na smigle 7x6. Pakiet 2,2Ah do lotu lub dwa male o tej samej wadze pod fpv. Skrzydlo z pakietem 2,2Ah wazy 550g do lotu, pod fpv okolo 630. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi