McRancor Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Hej! Przymierzam się do budowy małego szybowca wzorowanego na Bird Of Time, mianowicie Tyk'ei: http://www.jivaro-models.org/tykei/page_tykei.htm Model ma skrzydło z podwójnym wzniosem, centropłat 2st, uszy dodatkowo 6,5st. Chciałbym zrobić wznios odwrotny - dodatnio centropłat i ujemnie (względem centropłata) uszy - czyli coś na kształt minimoa. Teraz pytanie zasadnicze - jakie kąty? Pytanie dodatkowe - czy taka modyfikacja nie zrujnuje totalnie właściwości lotnych? Bardzo podoba mi się sylwetka mewich skrzydeł, ale w wykonaniu minimoa-owatym, a nie bird-of-time-owatym Stąd całe zamieszanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Ten model z podwójnym wznisem jest zaprojektowany do sterowania tylko kierunkiem. Stąd tak duży sumaryczny wznios. Jeśli zrobisz tak, jak chcesz, model będzie trudno sterowalny lub bardzo trudno. W zakrętach będzie miał tendencję do zwijania się w korkociąg. Mozesz zrobić tak jak piszesz. Jak najbardziej, ale pod warunkiem, że zastosujesz lotki na skrzydłach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McRancor Opublikowano 12 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Tyk'ei ma lotki na skrzydłach - pomimo tego ma istotnie duży wznios. Planuję zrobić lotki, tak jak w planie - na całej długości uszu, planowałem dać na uszach ujemny wznios tak żeby w rezultacie uszy były na jednej płaszczyźnie. Tylko nie mam pojęcia ile dać wzniosu w centropłacie i jak takie odsunięcie płaszczyzny sterowej od osi kadłuba ma wpływ na właściwości lotne. Coś w ten deseń: http://www.efly.co.il/forums/attachment.php?attachmentid=37219&stc=1&d=1294494369 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Nie zauważyłem, że ma lotki. Jeśli dasz ucha tak jak chcesz, będzie latał, a jedynie poprawisz skuteczność lotek. Możesz zrobić tak jak na załączonym zdjęciu. Postaraj się zrobić wzios jak na fotce. Będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Jeśli dasz ucha tak jak chcesz, będzie latał, a jedynie poprawisz skuteczność lotekZe co??????????????chyba wrecz odwrotnie!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Chcesz powiedzieć, że bardziej skuteczne lotki będą na uniesionych uchach do góry? narysuj sobie rozkład sił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Wlasnie chodzi mi o to ze na kazdych uszach lotki dzialaja slabiej. Stosowanie uszu ma za zadanie poprawienie statecznosci poprzecznej a lotki maja za zadanie wytracac model z tej statecznosci. Piszac uszy zasugerowales mi ze sa uniesione. Rozumiem teraz ze koncowki skrzydel bedace w poziomie lub blizko poziomu nazwales uszami ze wzgledu na dodatni wznios czesci centroplata.Po prostu nie zrozumialem Cie. A tak przy okazji..Czy to beda wtedy USZY jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Czy USZY? Zostawiłbym tę nazwę dla organizmów żywych. Tak jak w dzbankach i innych PRZEDMIOTACH wolę nazywać UCHA. Tak mnie zresztą w młodości nauczono i tak się zgadza ze słownikiem. A jak te część w tym modelu nazwiemy? Myślę, że jednak autor watku dobrze te części skrzydeł nazwał. Nie muszą być do góry. Stosowano też do dołu. A co do tego zaczepnego co????????????? Trzeba czytac uwaznie, a nie reagowac jak automat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McRancor Opublikowano 12 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Z tymi uszami/uchami to chyba ten sam problem co z oczami / okami. Tutaj nawet jest jakieś wyjaśnienie problemu: http://forum.wordreference.com/showthread.php?t=1219942 A wracając do tematu. Wygrzebałem i pomierzyłem widok 3D, wsparłem się tym co napisali gdzieś w internecie (kichając przy tym więc - prawda ) Minimoa miała wznios centropłata 10st, natomiast ucha -9st. W efekcie ucha nie są równoległe, mają wobec siebie 1st wzniosu. Będę starał się uzyskać te same kąty, choć moja pierwszej jakości dokładność pewnie zrewiduje moje ambitne plany i sukcesem będzie jak ucha nie będą zwisać Większym problemem jest fakt że minimoa posiada zwichrzenie końcówek płata, ale to już sobie podaruję. Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi