Skocz do zawartości

Regulator obrotów silnika...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wiem, będzie to zapewne poniżające o co zapytam ...

Ale mianowicie, czytając o regulatorach w Becie padły stwierdzenia, że 20A jest za mały jak na ten samolot.

I moje pytanie - od czego zależy dobór regulatora dokładnie? Co powoduje, że w danych przypadkach dobre są tylko pewne regulatory?

Proszę o dozę wyrozumiałości, coś tam znalazłem na forum, ale nie jest to chyba tak wyjaśnione żebym zrozumiał ...

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Chyba jednak nie czytasz dobrze :lol:

Silnik bierze okolo 16A przy 180W , regulator ZAWSZE musi być na wymiar ,nie może być ani mniejszy, ani "na styk" . Owszem regulator jest "na wymiar" ktory jest zamontowany oryginalnie w Becie, aczkolwiek nie jest on wysokich lotów. Lecz dla początkującego wystarczy.

Opublikowano

Chyba jednak nie czytasz dobrze :lol:

Silnik bierze okolo 16A przy 180W , regulator ZAWSZE musi być na wymiar ,nie może być ani mniejszy, ani "na styk" . Owszem regulator jest "na wymiar" ktory jest zamontowany oryginalnie w Becie, aczkolwiek nie jest on wysokich lotów. Lecz dla początkującego wystarczy.

Czyli krótka piłka - jak silnik zbiera 15A, to regulator musi być więskzy niż 15A? Np. 20A i wuęcej? Dobrze to rozumuję?

Opublikowano

To silnik i jego obciążenie decyduje o wielkości przepływającego prądu. Regulator jest jak śluza na rzece - musi wytrzymać powodziową falę. A silnik miewa czasem stany, przy których potrafi wziąć i 10 razy prąd nominalny. W każdym razie, swój prąd znamionowy może przekroczyć. I to regulator musi wytrzymać. A ponieważ regulator jest też źródłem zasilenia dla odbiornika i serw - jego awaria może mieć przykre konsekwencje. Fala przerwie śluzę.

A w przypadku Bety, jak zapewne doczytasz, użytkownicy lubią przeciążać silnik większymi śmigłami niż fabryczne. I tego już regulator zestawowy ( taka moda - dobór wyposażenia na styk, w zestawach fabrycznych) nie zawsze będzie w stanie wytrzymać. Warto więc ten zapas trochę podnieść, dając mocniejszy regulator.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.