Skocz do zawartości

Potencjometry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie do elektroników i nie tylko. Jak często zużywają się potencjometry w aparaturach? Na czym dokładnie polega ich zużycie i czy każdy potencjometr można kupić, tzn. czy nie jest tak, że potencjometrów, których użyła dana firma nie można kupić w normalnym sklepie?

Opublikowano

Witam,

mam pytanie do elektroników i nie tylko. Jak często zużywają się potencjometry w aparaturach? Na czym dokładnie polega ich zużycie i czy każdy potencjometr można kupić, tzn. czy nie jest tak, że potencjometrów, których użyła dana firma nie można kupić w normalnym sklepie?

Rzadko, a właściwie nigdy w "normalnych" aparaturach. A końkretnie to w czym problem :shock: :?: :idea:

Opublikowano

Tak z ciekawości pytam, bo moje wątpliwości wzbudziła Spektrum dx6i, w której to często trzeba było wymieniać. Ogólnie miałem na myśli potencjometry w aparaturach E-Sky i Hitec.

Opublikowano

o

Rzadko, a właściwie nigdy w "normalnych" aparaturach. ...

Rzekl bym kontrowersyjna wypowiedz, tzn ze mam nienormalna ;)

Wracajac do tematu, czasmi stosowalo sie na kanal ale w nie'normalnych' mozna bylo je uzywac tez jako 'trymer mikserow'. Tzn krecac danym pokretlem mozna bylo np w locie regulowac udzial procentowy jakiegos miksera lub kanalu. Wygodniejsze lub szybsze to jest niz klikanie. Chodzi mi o te pokretla na zdjeciu z tego linku

Dokladniejsze zdjecia

podwojny i poczworny

To byly przyklady Futaby, Graupner tez mial (jak dobrze pamietam) odpowiednik przytocoznego systemu Futaby

nie zdazylem wysalac jak ty juz wyjasniles o co ci chodzi;

W tego typu aparaturach pewnie sa to potenciometry od kanalow, jako ze te aparatury projektuja pod dytkando ksiegowych to takie sa skutki.....

Opublikowano

Takie coś było w czasach aparatur bez pamięci ustawień różnych modeli. A jak zapamiętać ustawienia dla poszczególnych modeli, gdy mają mieć różne ustawienia trymerów? Robić sobie notatki na kartce?

A jeśli podczas chowania aparatury poprzesuwają się? W nowych aparaturach, w locie, też się dobrze ustawia trymery.

A jeśli chodzi o potencjometry, raczej nie ma z nimi problemów. W zadnych nadajnikach. W Spektrumach był problem w jednej seri, kilka lat temu, ale też nie z powodu zużywania się. Po prostu była wadliwa seria potencjometrów, w których źle kontaktowały nitowane do ścieżek oporowych wyprowadzenia. Nawiasem mówiąc, dość łatwe do naprawienia samemu. pzdr.

Opublikowano

Takie coś było w czasach aparatur bez pamięci ustawień różnych modeli. A jak zapamiętać ustawienia dla poszczególnych modeli, gdy mają mieć różne ustawienia trymerów? Robić sobie notatki na kartce?

A jeśli podczas chowania aparatury poprzesuwają się? W nowych aparaturach, w locie, też się dobrze ustawia trymery.

To sie uzywalo/uzywa w aparaturach komputerowych z pamieciami modeli. Futaba FC-15/16/18/28 Graupner MC20 i wiele innych, ktore nawet teraz bija na glowe pod wzgledem mozliwosci wiele nowych.

Krotki opis

Po pierwsze mozliwosc regulacji mozna wlaczyc i wylaczyc.

Model 1 regulacja wylaczona (zeby miec pewnosc ze nic nie zmienimy) i na tym startujemy

Przechodzimy do regulacji przelaczajac sie na model 2 (wszytkie ustawienia sa kopia 1)

Jezeli ustawienia nas satysfakcjonuja to albo przepisujemy je na model 1 l(po wyladowaniu) lub blokujemy mozliwosc zmiany poprzez pokretla i na modelu2 latamy.

Jezeli tych pokretel nie masz zawsze mozna to wypikac ;)

Opublikowano

potencjomerty są lub powinny być tak skonstruowane że nie powinno się z nimi nic dziać ale z praktyki wynika że na częsciach przewodzących osadza się nalot i jedynym wyjsciem jesli nie dostanie się na wymiane takiego to na rynku jest wiele preparatow do czyszczenia potencjometrow ktore czesto pomagają

Opublikowano

Mam trochę do czynienia z bardzo podobnymi albo i takimi samymi potencjometrami jak stosowane w aparaturach. Mianowicie takie same potencjometry są stosowane w joystickach używanych do sterowania kamer przemysłowych (po 3 sztuki na joystick) i napiszę tyle - 3 lata temu instalowane były nowe klawiatury z joystickami w sieci marketów w mojej części polski - 13 marketów. Używanie tych klawiatur polega na tym, że siedzą 2 osoby na monitoringu i jadą na 2 ręce na 2 klawiaturach przez 16-18 godzin na dobę a czasami nawet lepiej. Po 2 latach zaczęły powoli padać joysticki - mało tego takie same są montowane i w urządzeniach typu Bosch, Novus i w Chińszczyźnie typu "noname". Co się okazało - potencjometry nadal działają bardzo dobrze a wytarły się plastikowe prowadnice ! które fabrycznie są jakimś smarem wazelinowym nasmarowane.

Osad o którym kolega pisał może powstawać jeżeli spełnią się 2 warunki - bardzo zmienna wilgotność + nieużywanie przez jakiś czas. Ogólnie normalnie używana aparatura powinna mieć potencjometry na minimum ładne kilka lat. Jeżeli na skutek warunków w jakich używa się aparatury coś będzie nie tak - są preparaty chemiczne do czyszczenia potencjometrów które działają bardzo dobrze.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.