waldi1973 Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Ponieważ problem z poprawnym wyważeniem wentylatorów w naszych napędach EDF dotyka ponad 90% wszystkich dostępnych napędów, a nie wszyscy wiedzą jak tego dokonać, postanowiłem przedstawić prosty sposób na wyważenie. Oczywoście jak ważne jest poprawne wyważenie wirującej z prędkością 50.000 do 60.000obr/min turbinki i jakie niebezpieczeństwo niesie ze sobą eksploatacja niewyważonych lub uszkodzonych takich turbin nie muszę nikomu tłumaczyć.. Poniższe kilka zdjęć powinno wyjaśnić sposób ważenia. Oczywiście poprawne wyważenie jest procesem prostym, ale żmudnym.. W pierwszej kolejności musimy zaopatrzyć się w odpowiednią wyważarkę magnetyczną. Nie musi to być akurat taka jak na zdjęciu. A czemu magnetyczna..? ano temu, żeby nie miała praktycznie żadnych oporów (małej średnicy turbinki wymagają bardzo przecyzyjnego urządzenia, bez żadnych "zacięć", czy innych naturalnych oporów obrotu - z racji swojej niewielkiej masy na stosunkowo krótkim ramieniu (łopatce) ). Montujemy wentylator na oś obrotu i calość zawieszamy na magnesach naszej wyważarki. Śruby blokujące (dociskające) dokręcamy w taki sposób, aby stożki były skierowane do wektylatora. Poswoli to na dopasowanie do średnicy otworu. Oczywiście zanim przygotujemy taki zestaw, wentylator należy dokładnie obejrzeć, upewnić się, że nie ma pęknięć i usunąć nadlewy plastiku. Sprawdzany, czy nadlewy nie bedą "przekłamywać" osiowości. Teraz możemy przystąpić do "pomiaru". Na tym etapie przekonamy się o konieczności wyważenia naszego wentylatora.. Ponieważ opory są praktycznie żadne, możemy dmuchnąć kilkakrotnie z dużą siłą na nasz wentylator. Przekonamy się, że po osiągnięciu pewnej prędkości obrotowej - cały zespół generuje drgania. To jest właśnie niepożądany efekt niewyważonego wentylatora. Ustalamy, która z łopatek jest najcięższa (opadnie na dół) i za pomocą markera zaznaczamy ja kropką (ja do tego celu używam Tipex'u - jest w kolorze białym). Ustaliliśmy juz naszą "ciężką" stronę turbinki. Teraz przystępujemy do wyważania. Musimy wentylator zdjąć z wyważarki i korzystając z przegródek (wzmocnień) samej centralnej części umieścić odpowiednie wyważenie. W tym celu korzystamy z szargo Poxipolu (bardzo dobry, gdyż jest w miarę plastyczny, dobrze trzyma i mamy pewność że nie odpadnie) który nakładamy, a raczej - wypełniamy nim miejsce zaznaczone na zdjęciu, po przeciwnej stronie "ciężkiej" łopaty. Po utwaredzeniu Poxipolu, znów wentylator trafia na wyważarkę. Teraz przekonamy się, że "ciężka" łopata powędruje do góry, a więc nie trzeba więcej dokładać masy Poxipolu. Ponownie demontujemy wentylator z naszej wyważarki i przystępujemy do żmudnego etapu wyważania.. Za pomocą Dremela i odpowiednio małego freza (może to być także wiertło i nie koniecznie Dremel. Sprawne paluszki także wystarczą ) ujmujemy materiał (Poxipol). Za każdym razem, po zebraniu materiału wrzucamy nasz wentylator na wyważarkę i kontrolujemy proces wyważania. Praca dość żmudna, ale konieczna. W pewnym momencie dojdziemy do takiego etapu, że nasz wentylator puszczony w ruch na wyważarce po zatrzymaniu, będzie w równowadze obojętniej. Teraz także możemy podziałac na wentylator dmuchając mocno i przekonamy się, że cały układ obraca cie bez żadnych drgań i bardzo płynnie. Tak wyważony wentylator możemy uznać za przygotowany do montażu. Uwaga: Zabronione jest nawiercanie, piłowanie i inne prace inwazyjne w elementy wirujące bedące integralną częścią wentylatora. mam na myśli tutaj środek wentylatora i łopatki. Robienie otworów lub choćby drobnych wgłębień frezem lub wiertłem w celu odelżenia, spowoduje osłabienie tego elementu i możliwe że skończy się rozerwaniem pod wpływem siły odśrodkowej(!) Możliwe poważne zranienia(!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 W koncu wiem jak TO sie robi Przykleic! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Zdecydowanie -przykleić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 NA CZOLE! PRZYKLEIĆ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi