daniello Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Witam. Właśnie zabieram się za realizację mojego kolejnego projektu- tym razem będzie to SunDowner rozp. 1300mm i konstrukcji balsowo-sklejkowej. Problem, a właściwie sprawa dyskusyjna to profil płata. Wstępnie miał to byc klasyczny profil serii 00XX, jednak po dłuższym poszukiwaniu informacji w sieci doszedłem do wniosku, iż bardziej w tym konkretnym przypadku sprawdzi się profil NACA 63A012. Oczywiście skrzydło zamierzam wykonać metodą kesonu z uwzględnieniem zwichrzenia aerodynamicznego. Zacytuję tutaj na potwierdzenie wyżej omawianej sprawy fragment wypowiedzi użytkownika z forum rcClub.eu: "NACA 00xx to profile symetryczne, tak samo jak seria profili NACA 63A0XX i 64A0XX . Dwa ostatnie mają strzałkę profilu cofniętą do tyłu przy czym 64A0XX najbardziej. Po moich experymentach z w/w profilami mogę powiedzieć że przynajmniej na płacie znacznie lepiej sprawuje się NACA 63A0XX i 64A0XX niż NACA 00XX. Te profile po prostu lepiej latają w praktyce (pomijając już sprawę teoretyczną) . Seria 63 i 64 ma znacznie ostrzejszy nosek profilu niż 00XX..." Gdyby ktoś mógł potwierdzić, czy moje modyfikacje zmierzają ku dobremu, byłbym zobowiązany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi