marek rokowski Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 jak os tak zachciało mi sie zmierzyć z czymś bardziej skomplikowanym i zobaczyć jak to jest z ESA i dwoma silnikami- da sie zmieścić z ta waga czy nie... zacząłem od odchudzania napędu i Tigercat dostał dwa regle 12A z HK oraz dwa małe silniczki sumaryczna waga w zasadzie taka sama jak dla napędu jednosilnikowego:) wybór maszynki nie był przypadkowy: w oryginałach - piolci mieli opracowane specjalne procedury podchodzenia do lądowania: z racji sylwetki i powierzchni nośnej Tigercat kątem schodzenia do lądowania bardziej przypominał szybowiec niż samolot;) hehe kadłub został potraktowany dwuczęściowo: tył to "rura" a przód - "klocek"(na zdjęciu - już obrobiony) usterzenie poziome - profilowe-aby zapewnić maksymalną mnewrowowść tak wygląda pierwsze zestawienei konstrukcji w całość: postanowiłem poeksperymentować trochę ze wzmocnieniem konstrukcji kadłuba o gondoli. elementy te zostały potraktowane taśmą szklaną projekt przeleżał na półce przez 2miesiące-jakos nie miałem veny ale jak mnie w końcu wzięło -to skończyłem go w dwa dni łamałem się nad malowaniem ale stwierdziłem że kolor srebrny i tak będzie lepiej widoczny niż ciemny granat;) mój egzemplarz dostał wiec malowanie "prototypu" nr 1 który latał w 1943-44 roku dzisiaj na lotnisku w Bielsku udało mi się go oblatać - niestety byłem sam.. :/ na szczęście jutro latamy większą ekipą w kamieniołomie w Kozach -więc jest szansa że pojawi się kilka fotek - a może nawet jakiś film? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 I znów się muszę powtarzać. Marku, wykończenie Twoich modeli to klasa sama w sobie. :shock: Brawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Czyli w końcu udało się ukończyć maszynkę. Wygląda świetnie, a jak lata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Z chęcią zobaczę film z oblotu tego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwez Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 miałem okazję zrobić dzisiaj parę fotek z oblotu Tigercata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterb1996 Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Ciekawie się prezentuje na takim tle i ogólnie gratuluję modelu bardzo ładny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwez Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 nie miałem czasu na jakąkolwiek obróbkę video, ale podsyłam wam mój krótki film z dzisiejszego latania Marka nad kamieniołomem w Kozach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Bardzo ładnie lata. Nadaje się chyba na trenerka dwu-silnikowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 model już trochę wylatał wiec co nieco moge o nim powiedziec waga 490gr w stosunku do jego powierzchni nośnej, i znikomy opór czołowy sprawia że na wolnych prędkościach zachowuje się jak szybowiec:) nie ma tendencji do przeciągnięć (chyba ze odetnie zasilanie w jednym z silników co tez mi się raz przytrafiło... model lata za ręką- jest b. zwrotny średnica pętli to chyba ok 3m )) zrobiłem w nim ster kierunku - wg mnie zupełnie inaczej lata tym bardziej że łapię się ciągle że macham niepodpiętym kanałem- nawet pilotując deltę... w modelu zastosowałem dwa regle 12 A orz małe silniki o ciągu ok 350gr każdy (max ciąg chwilowy to 460gr -ale wówczas pobór prądu jest dość spory i nie da się latać na full gazi całej rundy. jeszcze nim nie walczyłem - muszę się nim nacieszyć chciałem go zrobić n a"kolanie" ponieważ nie przemawiało do mnie srebrne malowanie - atu proszę! wyszła całkiem zacna maszyna! ostatni lot w kamieniołomie zakończył się.. pięknym wodowaniem! w największej kałuży! chciałem wylądować do ręki -ale zabrakło mi kilku centymetrów wzrostu. Tigerek przeleciał nade mną i nim się odwróciłem.. nie pomogło już nawet danie gazu na full. Model wykonał piękniusie wodowanie wzbudzając salwę śmiechu - w tym mojego chacha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 To znak że musisz Marku wystrugać katalinę A może następnym razem jakiś cztero silnikowy modelik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz12 Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Tak Marku ,piękny model ,piękna okolica i te loty-zapraszam jeszcze nie raz na loty w kamieniołomie w Kozach.Miło było poznać kolegów i koleżanki z Krakowa i okolic. Czekam na filmik z lotu nad stawem.Widziałem zdjęcia z górnej skarpy ,robią wrażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasikonik454 Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Tak patrzę Marku i patrze i się zastanawiam co ze mną jest nie tak... :twisted: co podepniesz do aparatury to latasz tym świetnie a ja moimi modelami tylko krety morduje :mrgreen: a soudal i joker to już mi rabaty na kleje chyba dadzą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Marcin żebyś Ty widział moją "aleję kretów" które ubiłem... hehehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasikonik454 Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 no to trochę mnie pocieszyles.... :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi