Flyer Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Witam Mam w modelu tzw. "zawiasy CA / CA hinges" (czyli po prostu kawałki mocnego papieru wsuwane w szczeliny i zalewane CA). Pytanie jest jak je naprawić, gdy się rozerwały (ale tylko 2 z 4 trzymających lotkę)? Można odciąć pozostałe i zdjąć lotkę tylko co dalej? Nowych zawiasów już nie zamontuję w otwory bo są zaklejone. Może jest jakieś specjalne urządzenie do robienia ładnych szczelin (nożem nie bardzo to idzie)? Będę wdzięczny za wszelkie pomysły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Ja naprawiałem urwaną lotkę w barakudzie tak : odciąłem zupełnie ją norzykiem / takim do cięcia folii wysunęłem na odpowiednią wielkość ostrze ok 7mm ponacinałem stare zaklejone miejsca gdzie były zawiasy-porobiłem strzeliny. Przygotowałem 2 paski tkaniny szklanej-skliłem żywicą po stwardnieniu wsunąłem w strzeliny / dość trudnawe ale znajdziesz sposób / Całość scisnąłem zaciskami stolarskimi / przez listewki / jest super , myślalem żę może tkanina po żywicy spęka jest O.K -polecam . Przy wsuwaniu sklejonej tkaniny lotkę jedną wychyl na maxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Jeśli już to nie tkanina szklana ino kevlarowa, wtedy ma to większy sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Może ten pomysł Ci pomoże w równym wycięciu szczelin na zawiasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Nacięcia do zawiasów robię zawsze szlifierko-wiertarką Proxxonem (można Dremelem lub czymś podobnym) i małą tarczką zębatą lub brązową korundową. Niezastąpione w przypadku napraw lub przeróbek. Tarczką natniesz cienką szczelinkę w dowolnym materiale od listew drewnianych po miejsca zalane CA lub żywicą. Nożykiem dobrze się nacina tylko w depronie lub styropianie czy EPP i tylko w nowym miejscu. Poprawić starej szczeliny (szczególnie gdy jest zaklejona resztka starego zawiasu) się nie da. Tarczką bez problemu natniesz, w dodatku bez rozpychania szczeliny w materiale, jak przy nożu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Bardzo dobrym materiałem jest zawawartść dyskietek (starsi pamiętają co to . bardzo elastyczne i jednoczesnie wytrzymałe. Zastosowałem u siebie w jednym z samolotów i sa niezawodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flyer Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Dzięki za wszystkie porady. Czyli chyba po prostu zrobię nowe szczeliny dremelem (którego na razie nie mam). Jak by nie było to bardziej uniwersalne narzędzie niż "specjalny przyrząd do robienia szczelin" ;-P. ... i wstawię w nie coś (może i to z dyskietek). Kliknę "pomógł" paru osobom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Tylko niech Ci nie przyjdzie do głowy kupić obecnie Dremela. Jedynie już Proxxon IB/E, ostatecznie FBS 240/E. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekK Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Bardzo przepraszam za pytanie z boku - nie na temat ale dlaczego : Tylko niech Ci nie przyjdzie do głowy kupić obecnie Dremela. Jedynie już Proxxon IB/E, ostatecznie FBS 240/E. i co powiesz o FERM ? Maciek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Nie znam, ale FCT-160F CTM1010 z daleka wygląda mi na Dremela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi