Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Do zrobienia na wiosnę 2012, wymyśliłem i kupiłem KATANĘ S (The World Models lub jak kto woli Aeroworks) 2.69m.

Dołączona grafika

Ponieważ nie było na forum jeszcze relacji z budowy tego zestawu to postaram się pociągnąć wątek.

Na razie ponieważ z miejscem do porozkładania części z mojego zestawu było kiepsko to poniżej zdjęcia zapożyczone z RCUNIVERSE (http://www.rcuniverse.com/magazine/article_display.cfm?article_id=837).

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Kolejne zdjęcia będą już z mojego zestawu. Budowa niestety potrwaaaaaaaaa - ale plan jak wcześniej wspomniałem to skończenie modelu na wiosnę (marzec 2012). Model będzie napędzany przez DLA112 z klasycznymi puszkami.

Uwagi od Was mile widziane ;-).

POZDR.>

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

na wstepie podklej folie niebieska na krawedzi natarcia skrzydel. Ja juz zgubilem z obydwu :P wrazenia w locie bezcenne, jak awaria serwa lotki :) Ogolnie jakosc folii jest bardzo slaba i po jakims czasie odlazi wszedzie.

Opublikowano

A poniżej ocena galanterii zestawu. Zaznaczyłem elementy, których z pewnością nie zastosuję. :evil: Nie chodzi tu o jakość elementów - jest ona OK ale do modeli wielkości 25-27% :cry: . W przypadku modelu 3D 2,69m i wadze zakładam (~12kg) założę inny sprzęt.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

POZDR.>

Opublikowano

Fajny model.

Też mam model w tym rozmiarze i właśnie zastanawiam się nad wyposażeniem tzn. serwa i ich zasilanie.

Jakie wyposażenie planujesz?

Opublikowano

Fajny model.

Model jest konstrukcyjnie stary - chyba z 2006r, ale też uważam, że fajny.

Co do zasilania, zresztą tak samo jak w innych kwestiach, to będzie "prościutko" tzn. bez zbędnego udziwniania.

Zasilanie:

- 1 pakiet zasilający - LiFE 2250 mA (PolyQuest, choć może wezmę oryginalny A123 jak wyciągnę z innego modelu)

- listwa zasilająca

- wyłącznik zasilania - mechaniczny - szeregowy - wtyczki 60XT

- 1 pakiet zapłonowy - LiPO - 1800-2200 mA

- wyłącznik zapłonu (mechaniczny z wlewem paliwa) Miracle

generalnie bez Power-managera, e-switch'a, kill switch'a, MachBox'ów i innej elektroniki.

Dołączona grafika

Serwa:

Lotki - 4 x XQ4016D - 17,5kg/7,2v

Wysokość - 2 x XQ4016D

Kierunek - 2 X XQ4020D - 21,8kg/7,2V

Gaz - HS 5645 lub HS 625

Ssanie - manualne

Serwa sterów podłączane do listwy zasilającej na złączkach MPX.

Dołączona grafika

Jak napisałem wcześniej wymieniam też "zestawowe" dźwignie sterów:

Dołączona grafika

POZDR.>

Opublikowano

Fajny model.

Też mam model w tym rozmiarze i właśnie zastanawiam się nad wyposażeniem tzn. serwa i ich zasilanie.

Robert to co kupiłeś? Pochwal się :wink:
Opublikowano

Fajny model.

Opublikowano

Trochę zaszalałem i padło na Extre 300 35% z Hangar9 :wink:

Jak napisałem wcześniej wymieniam też "zestawowe" dźwignie sterów:

No te dźwignie bardzo porządnie wyglądają mam u siebie w modelu prawie identyczne.

Serwa sterów podłączane do listwy zasilającej na złączkach MPX.

Jak wygląda taka listwa robisz ją sam?

1 pakiet zasilający LiFE 2250mA nie będzie za mały?

Co do serw które masz to nie znam ich testowałeś je już?

Ja celuje w HS-7955TG lub SAVOX SC-1268SG

Przy takim wyposażeniu masz szanse na bardzo lekki model :wink:

Opublikowano

akumulator za maly do modelu tej klasy, a przynajmniej dwa takie jak planujesz, a przelacznik za delikatny i tez tylko jeden. Nie ryzykowalbym zwyklego przelacznika stykowego w modelu tej klasy i to przy dosc sporych wibracjach.

Opublikowano

A poniżej ocena galanterii zestawu. Zaznaczyłem elementy, których z pewnością nie zastosuję. :evil: Nie chodzi tu o jakość elementów - jest ona OK ale do modeli wielkości 25-27% :cry: . W przypadku modelu 3D 2,69m i wadze zakładam (~12kg) założę inny sprzęt.

Obrazek

Obrazek

POZDR.>

Mam z The World Model Extrę 330 27%i przelatane cztery sezony z silnikiem ZDZ 80RVJ. Zastosowałem całe wyposażenie które zakwestionowałeś. Nie nawaliła żadna dźwignia i nic się nie urwało. Ja wywaliłem te metalowe zawiasy a reszta poszła oryginalna z zestawu czyli dokładnie to samo co dostałeś w Katanie. Pilota też nie mam, za to kółka w swoim modelu mam piankowe z zestawu. Wydaje mi się że szkoda kasy na ten osprzęt, wydaj lepiej jak koledzy radzą na porządny włącznik lub powerbox. Pozdrawiam
Opublikowano

Dzięki Wszystkim za wejście w temat! Choć prawdziwe pytania z mojej strony dopiero się zaczną gdy zacznę składać model, ale muszę wpierw wykonać małe naprawy w innym mniejszym sprzęcie.

Jeżeli chodzi o wyposażenie K 36% to decyzję już podjąłem - jak wcześniej.

Akumulator:

Kiedyś przeczytałem i zapamiętałem co napidsał Darek M. w temacie http://www.pfmrc.eu/viewtopic.php?t=13964 :

2300mah 4 max 5x pełny lot akrobacyjny na extrze 2,6m 8serw cyfrowych.

dla mnie to wystarczy.

PowerBox'a mam w modelu 50cc i właśnie niedawno go wyciągnąłem rezygnuzując ze stosowania dwóch pakietów i wyłączników elektronicznych. Ta Katana to będzie "surówka" elektroniczna. :P

Sam płatowiec nie jest zbyt lekki (zestawienie wagi poszczególnych elementów przygotuję i niedługo tu wstawię) a ma latać 3D dlatego nie będzie w nim wielu rzeczy, które są uważane za mniej lub bardziej niezbędne. Powierzchnia nośna K 36% (135 dm2) pozwala co prawda na większą masę modelu, ale wiem jak się lata modelami 3D, które są tylko trochę cięższe niż mogłyby być (mam już taki) i dlatego ten chcę zrobić najlżej jak potrafię.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o wyposażenie K 36% to decyzję już podjąłem - jak wcześniej.

Akumulator:

Kiedyś przeczytałem i zapamiętałem co napidsał Darek M. w temacie http://www.pfmrc.eu/viewtopic.php?t=13964 :

2300mah 4 max 5x pełny lot akrobacyjny na extrze 2,6m 8serw cyfrowych.

dla mnie to wystarczy.

Biorac pod uwage charakterystyke rozladowania LiFe warto miec jeszcze troche zapasu, ale zrobisz jak uwazasz.

A ten wylacznik ktory pokazales na zdjeciu to ladnie obudowany przelacznik sredniej jakosci za 50gr. Z doswiadczenia wiem ze juz zaczyna sie grzac przy 15-20W. Nie pakowalbym go nawet do mniejszego modelu zarowego.

Opublikowano

Witam

Co do wyłącznika to się zgadzam.lepiej wymienić. Akku też cosik malutkie. Moja Extra posiada dwa Li-Po 2200 mAh.Na jeden lot 15 min. zużywa około 250 mAh z każdego pakietu.

Pozdrawiam

Opublikowano

Łukasz, wyłącznik ten służy do zasilania aparatu zapłonowego - pobór mocy zapłonu na dwie "świece" to chyba jakieś 5-6W. Wyłącznik jest sprawdzony (solidna chińska robota :rotfl: ) w modelu 50cc (podobne wibracje) ma przelatane przynajmniej 15h.

LiFE "umierają" nagle, ale jeżeli o tym pamiętasz :!: to nie zrobią Ci krzywdy.

:wink: Będzie i prosto i lekko.

POZDR.>

Opublikowano

Ja rowniez walcze z ogarnieciem modelu pod 100tke (model, silnik i pare dupereli juz jest :P ) i zastanawiam sie nad zasilaniem. Ostatecznie wybor padl na :

http://www.boomarc.com/products/162-booma-rc-intelliswitch.aspx

tego typu wlaczniki plus zasilanie LiFe Hyperiona- maja bardzo lekkie akusy 2100mAh (106g) i wystarczajaca wydajnosc pradowa do takiego modelu.

Kiedys na allegro sprzedawali listwe zasilajaca do 14 kanalowych odbiornikow Futaby, lecz od dawna ich nie widzialem, a szkoda, bo chetnie bym porozmawial nad zrobieniem takiej wersji z 2ma wejsciami do zasilania po obydwu stronach odbiornika.

Opublikowano

Kiedys na allegro sprzedawali listwe zasilajaca do 14 kanalowych odbiornikow Futaby, lecz od dawna ich nie widzialem, a szkoda, bo chetnie bym porozmawial nad zrobieniem takiej wersji z 2ma wejsciami do zasilania po obydwu stronach odbiornika.

Jak byś znalazł taką listwę to daj znać też bym kupił.
Opublikowano

Ja rowniez walcze z ogarnieciem modelu pod 100tke (model, silnik i pare dupereli juz jest :( ) i zastanawiam sie nad zasilaniem. Ostatecznie wybor padl na :

http://www.boomarc.com/products/162-booma-rc-intelliswitch.aspx

tego typu wlaczniki plus zasilanie LiFe Hyperiona- maja bardzo lekkie akusy 2100mAh (106g) i wystarczajaca wydajnosc pradowa do takiego modelu.

Mam gdzies projekt w eaglu do takiej listwy, i jak znajde powinienem miec jedna wytrawiona z wyjsciem na dwa pakiety. Nie jest tylko wpinana w odbiornik tylko podlaczana przez kable do odbiornika. Odezwij sie Boogie w przyszlym tygodniu jak wroce do kraju z delegacji to pogrzebe za nia :)

Opublikowano

Ja rowniez walcze z ogarnieciem modelu pod 100tke (model, silnik i pare dupereli juz jest )

Witaj Boogie!

A ja miałem nadzieję, że już go skończyłeś i opowiesz coś więcej. A z drugiej strony to fajnie będę Cię jak coś na PW nachodził :( .

Właśnie skończyłem ważenia :cry: i tak lekko nie będzie. Trzeba się też postarać

by nie przejechać tego co wyszło:

Dołączona grafika

POZDR.>

Opublikowano

No niestety nie wyglado to tak rozowo.... Zacznij od wymiany smigla :) Sporo na tym zrzucisz. Polecam Fiale jako jedno z najlepszych smigiel.

Moja katana ma praktycznie taka sama powierzchnie skrzydel, lecz sa sporo lzejsze mimo, ze jest to kompozyt. Komplet skrzydel wraz z bagnetami to 2,5kg, a u Ciebie juz jest o 0,5kg wiecej :(

Ja natomiast zaszaleje z tlumikami i kupie canistry, Nie lubie dzwieku zwyklych puszek.

Opublikowano

Darek Tutaj za bardzo nie masz na czym urwać tej wagi. Tak jak napisał Boogie śmigło no i jeszcze na podwoziu możesz trochę zrzucić. Jak zejdziesz do 12,5kg to chyba tragedii z wagą nie będzie.

Zaraz zważę swoje skrzydła, ciekawe jak u mnie to wyjdzie.

Ja natomiast zaszaleje z tlumikami i kupie canistry, Nie lubie dzwieku zwyklych puszek.

Zdecydowałeś się jakie kupisz? Bo ja rozważam KS, MTW i Toni Clark. Jak masz już wybrane to daj linka.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.