Skocz do zawartości

Silnik przewijanie, coś nie tak robie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z przewinięciem cd'romka, którego dostałem od pewnego użytkownika z forum alex'a:) więc znalazłem gdzieś drut 0,5mm i nawinełem na każdy ząbek po 8 zwoi i połączyłem w ten sposób, że każdy początek jednego drucika łącze z końcem innego, przepraszam nie wiem jak takie rozwiązanie się nazywa :oops: w gwiazde? podłączyłem pod regulator i nic :x regulator podłączony pod inny silnik wydaje dzwięk a pod ten zd'romek nic, jakby wgl. go nie wykrywał :| co to może być? rotor ma 9 zębów a magnesów jest 12.

Opublikowano

Jeżeli zrobiłeś tak jak piszesz, to silnik nie będzie działał. Nigdy. Musisz poszukać schematu nawijania i nawinąć wg. niego. Było wiele razy o tym na forum. Sam też podałem bardzo dokładnie, jak wykonać przewijanie . poszukaj. pozdr.

Opublikowano
bubu2, ja podejrzewam że Krzysiek dobrze nawinął ten silnik zwłaszcza że korzystał ze strony Alex'a tylko nie bardzo mu wyszedł opis tego co zrobił. A ja celowo zapytałem o regulator z HK bo mam dokładnie taka samą sytuację, przewinąłem silnik e-max 2805 chyba po 5-7 zwoi i regulator milczy tak jakby stwierdzał zwarcie na silniku. Podłączony do podobnego silnika tylko nawiniętego cieńszym drutem z większą ilością zwoi odgrywa swoją melodyjkę i działa normalnie.
Opublikowano

odnośnie tego regulatora to nie wiem jaki mam:/ dostałem go od użytkownika Karolek, wydaje mi się, że wszytko dobrze zrobiłem:/ bubu2, dlaczego ten silnik nie będzie nigdy działał nawiniety w ten sposób? :? właśnie myślałem nad nawinieciem kolejnego takiego samego tak samo jak tamten lecz cieńszym drutem, spróbuje zobaczymy, a czy mógłby mi ktos wysłać link ze sposobami połączenia? bo szukałem to na forum alex'a było ale strona najwidoczniej wygasła :(

Opublikowano

Znalazłem zdjęcia mojej starej przewijki silnika o 9 zębach i 12 magnesach:

Dołączona grafikaDołączona grafika

Nawinięty A-B-C-A-B-C-A-B-C

Początki trzech faz (te zagięte końcówki drutu) zlutowane razem i wychodzi połączenie w gwiazdę.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

ja kabli nie wyprowadzałem przez rotor

:?: Chyba miałeś na myśli stator. Nie ma to żadnego znaczenia, ja wykorzystałem otwory, które tam były.

Przed połączeniem końców uzwojeń w gwiazdę, powinieneś sprawdzić miernikiem dwie rzeczy:

1. czy nie było zwarć między poszczególnymi fazami

2. czy nie było zwarć między fazami a statorem

Zrobiłeś to?

Opublikowano

Nawet gdy magnesy będą pomylone, silnik przy podłączeniu do regulatora (dobrze nawinięty, odezwie się). Tu było napisane, że cisza. Obstawiam złe nawinięcie silnika.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.