juras_p@op.pl Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Witam. Jak podłączyć serwa by klapy działały równolegle? Czy kabel Y jest do tego odpowiedni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek1303 Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Jeżeli podpinasz klapy pod jeden kanał,na pewno podpiął bym kablem Y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Ha! Zgadzam się z wami, aczkolwiek serwa będą działały przeciwnie. Najlepiej serwo obrócić o 180' i wtedy kabelek Y i mamy klapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras_p@op.pl Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Tak też zrobiłem, ale wtedy klapy działają jak lotki- lewa w górę, prawa w dół i odwrotnie. Jeśli podłączę kostkę serwa do kabla Y odwrotnie, to serwo nie działa wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1973 Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Jeśli masz symetrycznie zamontowane serwa do klap, to po użyciu kabla Y klapy bedą dzialały jak lotki.. Jedyna rada - poszukaj gdzieś tematu w "serwach" - tam jest opisane jak przerobić serwo by dzialało odwrotnie.. Wtedy kalbe Y nada się.. Sam zrobiłem taką modyfikację do swojego MiG'a-29. Możesz też zakupić pierdolnik który się zwie "servo speed regulator" firmy Turnigy. Wtedy nie tylko masz możliwość na tej "kostce" zmiany działania serwa (do klap specjalnie), to jeszcze możesz spowolnić ruch tych serw.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras_p@op.pl Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Dzięki bardzo za dobre rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek1303 Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Nie pisałem o tym , ale to jest chyba oczywiste. Uprzedzając następne odpowiedzi , mają być ułożone w obydwu skrzydłach orczykami w jedną stronę. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmagda3 Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 U mnie w modelu niedało się już obrócić serwa więc zastosowałem rewers w połączeniu z Y kablem pod jeden kanał http://abc-rc.pl/p/52/2001/rc-signal-reverser-rewers-serw-turnigy-elektronika-rozna.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Jeżeli chcesz, żeby serwo działało "odwrotnie": - otwierasz serwo, - przy silniczku serwa kable zamieniasz miejscami (są dwa), - przy potencjometrze serwa zamieniasz miejscami skrajne kable (są trzy, środkowego nie ruszasz). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deem Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Nie napisałeś jaka aparatura (ilu kanałowy odbiornik) i jakie serwa. Jeśli wystarczy kanałów połącz każde pod inny. Jeśli serwa nie z tych lepszych to niekoniecznie będą pracować równo (a raczej na pewno nie będą). Zakładając że lotki chcesz podpiąć niezależnie a klapy na Y-kablu to raczej zrób odwrotnie. Klapy muszą pracować idealnie równo. Praktycznie w każdym modelu z klapami musiałem ustawiać wychylenia ich serw niezależnie by przy wychyleniu/schowaniu spotykały się w tym samym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi