GiulioN Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Mam pytanie: z czego można wykonać tanio żeberka do modelu 2m akrobatka 3D ? Kadłub widoczny na poniższych zdjęciach kupiłem w Ostrawie w sklepie na ul. Chopina. Sprzedawca powiedział, że jest do modelu akrobacyjnego o wymiarach 2m na 2m. Miałem nadzieję wykorzystać do niego skrzydła z 2m Spitfire, które leżały na modelarnia, ale nie wyglada to razem zbyt dobrze. Więc z powodów kosztów model czeka, na jakis pomysł na tanie skrzydła. Myslałem o wykonaniu żeberek skrzydła ze sklejki ze skrzynek po bananach, albo z balsowych listewek, których jest nadmiar na modelarni. Może były już poruszane na forum takie problemy, albo ktoś mi podpowie z własnego doświadczenia. Szkoda by ten kadłub tak lezał bezczynnie na modelarni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Balsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 A może rdzenie styro kryte balsą czy coś podobną techniką? Model wygląda troche na jakiś F3A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Tak to jest kadłub modelu klasy f3A, ale jest bardzo lekko wykonany. Ja latam 3D i chciałbym wykonać model wzorowany na Diablotinie, czyli z konstrukcyjnym płatem, o stałym przekroju (takim samym żeberku na całej rozpiętości płata). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Chcę wykonać klasyczny model konstrukcyjny z drewnianymi żeberkami w skrzydłach. Nie chcę skrzydeł laminatowych, ani styropianowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 "Myslałem o wykonaniu żeberek skrzydła ze sklejki ze skrzynek po bananach, albo z balsowych listewek, " Najlepiej zrób blaszane A tak poważniej ,te banany sobie odpuść ,zrób jakiś rodzaj wzornika i i wykorzystaj listewki balsowe ,taniej już nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Może ktoś ma link do takiej budowy żeberek z listewek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkdarch Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Masz coś takiego. skrzydełka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomnow95 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Z doświadczenia wiem że nie da sie tanio i dobrze. Żeby tak było musisz zrobić 2 razy, najpierw tanio a potem dobrze:) Zrób rdzenie styro i je oklej balsą i bedzie najlepiej. Banany sobie odpuść naprawdę, a to takiego modelu to żeberka z balsy jakieś 5mm:) Ja mam a extrze 1,2m z 3mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi