misiekkk Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Witam, ostatnio rzucił mi się w oczy taki oto klej firmy Loctite: Loctite 4860 Jak zapewnia producent jest to klej CA z tym, że po związaniu pozostaje elastyczny ! Czyli połączenie najbardziej pożądanych cech kleju CA i UHU-POR w naszej branży ;-) Klejenie tym EPP lub kadłubów modeli typu EGP lub BETA powinno być idealne... Próbował ktoś i czy rzeczywistość jest tak różowa jak mi się wydaje ? Co do ceny to można go już dostać od ok. 60 PLN za buteleczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Jak duża jest ta buteleczka za 60zł? 20 czy 500 gram :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkk Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Jak duża jest ta buteleczka za 60zł? 20 czy 500 gram :twisted: 20 oczywiście ;-( Przynajmniej takie znalazłem najtańsze - może ktoś wie, gdzie kupić taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Używam tych klejów zawodowo . Spoina jest elastyczna ale nie gumowata jeśli taką elastyczność masz na myśli .Normalna cena jak za klej tego producenta- niestety jakość kosztuje . Chyba jako jedyni produkują czarne cyjanoakryle oraz cyjaki nie robiące brzydkich białych nalotów na sklejanych elementach z tw .sztucznych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkk Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Kleju tego chciałem użyć do budowy ESA zamiast zwykłego CA - razi mnie jego sztywność i kruchość. Spoina wykonana zwykłym CA czasami jest przyczyną większych uszkodzeń, niż wynika to z uderzenia - usztywnia dany element w miejscach niepożądanych, wywołując dalsze zniszczenia. Jak sądzisz - ten klej będzie lepszy ? P.S. Czy przy tych klejach można używać aktywatora ? Jeżeli tak to jakiś specjalny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 A dlaczego chcesz utrudniać sobie życie ? Nie możesz użyć UHU Por ? Jest to najlepszy klej do EPP, stosuję to w swoich ESA odkąd pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekO Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Swego czasu chciałem do podobnych celów kupić taką buteleczkę Insta-Flex: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__8447__Insta_Flex_Flexible_Thin_CA_1_oz.html Może ktoś zna ten klej i będzie mógł Ci podpowiedzieć jak się sprawdza - a cena jest o wiele niższa (1oz ~= 30ml) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Polecam wypróbować loctite 460, nie śmierdzi i nie daje białego nalotu. Cena 800zł za 500ml jest w Polsce normalna. Henkel ( dystrybutor) nie jest skory do dużych negocjacji, w pracy kupujemy 8 x500ml miesięcznie i dużych rabatów nie dostaliśmy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkk Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 A dlaczego chcesz utrudniać sobie życie ? Nie możesz użyć UHU Por ? Jest to najlepszy klej do EPP, stosuję to w swoich ESA odkąd pamiętam. Ponieważ UHU Por jest zbyt gęsty i nie penetruje szczelin - pęknięcia ( nie oderwania ) skrzydeł lub kadłuba ciężko naprawia się UHU Por'em - czasami wymaga to powiększenia zniszczeń, aby tam z nim dojść. Taki elastyczny CA wydaje mi się lepszym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Jeśli chcesz rzadki klej to kup chińską podróbkę UHU, leje się jak woda (no może jak rzadki CA). Trzyma nieźle, z początku właśnie jego używałem ale za dużo mi się rozlewało jak odkładałem tubke :evil: KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkk Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 A co myślicie o wklejeniu wzmocnień ( prętów węglowych lub szklanych ) na ten elastyczny CA ? A czy można wkleić pręty szklane lub węglowe na UHU-Por ? Nie próbowałem i nie wiem czy zwiąże i będzie miało odpowiednią wytrzymałość. Do tej pory próbowałem tylko CA lub żywica epoksydowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 meteor, jak dla mnie to ten klej jest o niebo lepszy od uhu. Dostałem go razem z AXN-em. Kleiłem nim także lazy bee, ale niestety już mi się kończy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McRancor Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Swego czasu chciałem do podobnych celów kupić taką buteleczkę Insta-Flex: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__8447__Insta_Flex_Flexible_Thin_CA_1_oz.html Może ktoś zna ten klej i będzie mógł Ci podpowiedzieć jak się sprawdza - a cena jest o wiele niższa (1oz ~= 30ml) Mam, używam, POLECAM! Kleje nim zawiasy, kleiłem klapki i szmaty. Jest też jego druga wersja - różowa która nie zostawia białego nalotu, w sam raz do kabinek. Ten śmierdzi, ale jest to inny smród niż ten z typowych klejów - nie drażni tak oczu, specyficzny zapach może niektórym się nawet podobać Nie miałem w rękach tego loctite'a, ale przy tej cenie to jest po prostu śmieszne, nie zdziwiłbym się jakby się okazało że jest z tej samej fabryki co chińczyki... Z klejów HK testowałem: - zielony INSTA-FLEX opisany wyżej - różowy clear rubber - to samo co zielony, ale nie zostawia nalotu, kleje nim przezroczyste rzeczy. - oba goldy - zero smrodu i "no more tears" - IC-GEL - rewelka zwłaszcza do napraw EPP, jest bardzo gęsty i lepki, utwadzacz na niego działa. Obecnie używam tylko tych Chińskich klejów i trzymam je w lodówce, kto raz użyje "odorlessów" nie będzie chciał nawet słyszeć o zwykłych CA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkk Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Z klejów HK testowałem: [...] - oba goldy - zero smrodu i "no more tears" A czy do EPP, elaporu musi być (Foam Safe) czy może być zwykły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Może być zwykłe CA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi