Michal G Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 W tym tygodniu rozpoczynam pracę nad projektem extry 300 (rozpiętość 1250mm) pod elektryka. Powiem szczerz, z elektrykami nie miałem wiele do czynienia - zobaczymy co z tego wyjdzie. Na pewno mniej smrodu przy starcie Nie jest to w 100% odwzorowany design extry, natomiast został uproszczony pod względem konstrukcyjnym. Pracę rozpocząłem od digitalizacji projektu, następnie szybki zarys w cadzie, kreślenie owiewki do formy.... W sumie mam 4 wersje designu (konstrukcyjne) Mała screen relacja: rzuty po digitalizacji Wersja orginalna - czyli plany (dziękuję Sławkowi za pomoc przy szukaniu odpowiedniej dokumentacji) Sprawdzenie A teraz wchodzi już CAD... zarys modelu (wersja 2) Zabawa z napisami Początek projektowania owiewki Owiewka prawie cała... I koniec prac nad owiewką Przy w/w wersji trochę nie podoba mi się dolny garb na wysokości goleni, postanowiłem go trochę zmodyfikować... i oto efekty: Przy czwartej wersji efekt jest wg. mnie najlepszy, ale konstrukcja była by trochę skomplikowana ze względu na dźwigary *czy podłużnice?, więc kolejne zmiany: Projekt konstrukcyjny rozpocznę prawdopodobnie w przyszłym tygodniu. Mam nadzieję, że ten projekt nie będzie niewypałem typu, że coś jednak w nim jest nie tak... Główne założenia konstrukcyjne - mała waga, nie skomplikowana budowa. info: Profil skrzydła: NACA 64012A Statecznika: NACA 0008 Rozpiętość: 1250mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 fajny model sie zapowiada, a nie za wąsko jest na koncu skrzydła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_atrix Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Ciekawie się zapowiada,czekam na ciąg dalszy i trzymam kciuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Michał , doszły kopytka osłonek. Dzięki Szczegóły w mailu. Co do extry to fajnie wychodzi. Nie wiem jednak czy moje propozycja z węglem da radę przy tak ostrym załamaniu kadłuba ale nie jest to chyba problemem ponieważ można zrobić podłużnice frezowane czy cięte laserem z balsosklejki tak jak zrobiłem to w Funtanie V1 , wyszło elegancko i bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Skrzydło będzie poszerzone. Sławku, podłużnicę dolne chciałem wykonać z prętów węglowych (mając cichą nadzieję, że dognie się je pod takimi kątami bez ugięcia wręg) Jak będą komplikację to pozostają tylko cięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Mam lepsze rozwiązanie - w przedniej części kadłuba zrób profilowania ze sklejki a tuż za podwoziem z węgla. Tylko weź węgiel 2,5mm , 2mm będzie się uginał pod naciagniem folii. Spójrz na mojego Edge 540, podwozie wpuściłem w kadłub a kawałek kadłuba nad tym podwoziem jest mocowany na cztery neodymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Też dobre rozwiązanie, wymagało by małej modyfikacji tak aby na 3 wręgach to sklejkowe wzmocnienie było w osi promienia 1 wręgi, a następnie skosy wręg podwoziowych w jednej osi. Wzmocnienie może wystawać za 3 wręgę (podwoziową) i łączyć się z węglową podłużnicą. No może w przyszłym tygodniu przysiądę do extry i zacznę zabawę z projektem konstrukcyjnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 W razie czego to mogę Ci podesłać screeny z funtany i edge bo w CAD raczej nie pójdzie nawet po zmianie z TC surface na Solid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 nie mam już sił na import z TC do MC , ale powiem Ci lepszy numer... po exporcie z MC owiewki kabiny od tej extry chciałem zobaczyć jak będzie czytana w TC - ten sam problem (bryła jako a raczej siatka jako surface) też rozbiło na maczek, a w MC jest jako całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Odpaliłem plik Spirita narysowanego w Autocad i nie było żadnych problemów. MC pewnie inaczej odczytuje informacje o bryłach 3D lub inaczej je interpretuje.Jak coś to mogę porobić screeny lub fotki takie jak np ta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Wczoraj znalazłem odrobinę czasu by rozpocząć pracę przy kreśleniu projektu. Dziś czasu miałem aż nad to - postępy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 FajnyUzytkownik jaką rurą zamierzasz łączyć płaty skrzydeł, bo na screenach coś się grubo wydaje, po za tym fajnie się zapowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 węglowa 14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 10mm wystarczy 12mm to jest aż nad to :wink: Sam konstrukcja wygląda świetnie! Mam tyko 1 zastrzeżenie - z 2 serwami w ogonie model nie wyważy ci się albo ledwo ledwo z ciężkim wyposażeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 15 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 W tym tygodniu dosłownie "trochę" jest postępu przy projekcie (nieraz to trochę to całkiem sporo)... Ok na początek wizualizacja z goleniami: Dalsze prace to statecznik poziomy a przedewszystkim mocowanie na elipsie (niestety statecznik wypada na górnej elipsie) Miałem kilka pomysłów, kilka możliwości... Docelowo statecznik poziomy będzie dzielony, montowany na rurze węglowej oraz dokręcany do boku kadłuba na dwóch piórach. Fotki z historii wersji elipsy: - ŹLE - odpada Trochę lepiej... - ale też ŹLE - odpada - można jeszcze lepiej I wersja ostateczna: Więcej info na: http://www.forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=4&t=149&start=40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Extra już prawie gotowa, pozostały tylko lotki ale to jest praca na 1h. Oraz poprawki... dzień... I jeszcze taki mały szczegół... Że tak powiem... widać światełko w szambie - może w święta zacznę wycinanie. Czekam jeszcze na silnik aby spasować domek do silnika. - Skrzydła są na rurce 10mm (zmiana) Skrzydełka, ster kierunku też powiększone lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 wszystko wygląda i zapowiada się bardzo ciekawie... :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Też mi się podoba, chylę czoła przed konstruktorem. Jak będziesz planował jakieś KIT-y to pewnie kupię. Miałem rysować Extrę ale teraz kiedy być może będzie można kupić wycinankę to sobie daruję rysowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 W czym ta extra jest projektowana? Rhino? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Też mi się podoba, chylę czoła przed konstruktorem. Jak będziesz planował jakieś KIT-y to pewnie kupię. Miałem rysować Extrę ale teraz kiedy być może będzie można kupić wycinankę to sobie daruję rysowanie. x2. Jak ogarniesz kopyto maski/kabiny to też chętnie kupię kita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi