Skocz do zawartości

Tanie Lipole

klif5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Natknołem się na tanie lipole. Producent zamontował za cienkie kable.I z tąt ta przecena

Tak,tak,tylko zauwaz ze te ,,wlasciwe'' czyli drozsze,zakonczone np. wtykami MPX sa tez na 7,4V.Prawdopodobnie sa to baterie bez ratingu C, czyli ile A mozna pobrac z nich nie wiadomo...

Zasilic zarzenie,radio to tak,ale silnika to juz chyba nie.Nie ma info ile C ?

Opublikowano
Tak,tak,tylko zauwaz ze te ,,wlasciwe'' czyli drozsze,zakonczone np. wtykami MPX sa tez na 7,4V.

Typ wtyczki nie ma tu znaczenia bo są z różnymi.

Pakiety są jednak 7,4V i w kategorii "zasilanie odbiornika" więc to może wyjaśniać ich niższą cenę - mogą mieć małą obciążalność.

Opublikowano
Producent zamontował za cienkie kable.I z tąt ta przecena

Nie ufałbym takim producentom i sprzedawcom :D

Bo może przez pomyłkę oprócz cienkich kabli zamontował też "cienkie" ogniwa ?

Ten sam sklep sprzedaje inne akumulatory do odbiorników tylko znacznie droższe.

Ich wydajność wynosi 2-3C (rzadko 4 i 5C).

Można to sprawdzić na 7-8 stronie ich instrukcji: http://shop.rc-electronic.com/downloads/pdf/bedienungsanleitungen/Longgo_Beschreibung_V22_DE.pdf

Tak więc po tych przecenionych nie spodziewałbym się niczego powyżej 2-3C - a to potrafią lipole do komórek (pewnie ze 4x tańsze nawet od tych przecenionych).

Poza tym co to za ciekawa oferta :shock:

22,9EUR za pakiet odbiorczy 1500mAh za granicą lepsze od 61zł w Polsce: http://nastik.pl/pakiet-lipol-1500mah-2s1p-balanser-p-952.html

Opublikowano

ja szukam jak najtanszej bateri &,4 V ok1000mAh ale nie Li-po bo nie stac mnie na ładowarke.. :oops: :? podobno mozna ładowac 1/10 poj. ale nie wiem czy to prawda...i wtedy norml ładowarka...a jak nie to zrobie baterie z akumulatorków(AA)...

Opublikowano

ale łatwo chyba zrozumiec ze mam juz fundusze wykozystane a chce ulotnic mój pierwszy model...no i kupie paluszki niklowo wodorkowe połacze szeregowo,i bede miał 7,2V i 860mAh..i to za 15 zł...potem to eszystko folia termokurczliwa(albo tasma(mocna)) i potutowas wtyczki i w góre!!!!tylko nie wiem ile to bedzie wazyc...czy moge prosic o przyblizona wage li-po o poj ok900mAh??(7,4V)

Opublikowano
..i to za 15 zł...

Tyle to niestety za sztukę dobrego ogniwka Nixx o pojemności 1000mAh i wydajności z 15C

Pakiet 7,2V będzie ważył 120 - 140g.

Tabelka z wymiarami, wagą i wydajnościami akumulatorków Nixx: http://modelhobby.republika.pl/akumulatory/aku.htm

Natomiast pakiet Lipol około 1000mAh 7,4V o wydajności 15C (czyli w tym przypadku 15A), waży 40-50g i kosztuje bez specjalnego szukania 50-60zł.

Dobrze się zastanów, czy lepiej wydać 15zł "w błoto" jak pisze Tomek, czy nie lepiej uzbierać więcej na modelarskie ogniwa (Twój wybór, czy Nixx, czy Lipol).

Opublikowano

@Marcinmb, dobrze radze- słuchaj, a raczej odczytuj i dostosowuj sie do wypowiedzi kolegów bardziej doświadczonych. Czasem sie z nimi nie zgadzałem, ale najczęsciej sie później okazywało, ze mieli racje. Jeśli jestesmy juz w temacie ogniw, to faktycznie lipole to teraz najlepsze rozwiązanie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.