witk45 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Przeglądając na YT doniesienia o rozwoju światowego rc skydivingu trafiłem na to: https://www.youtube.com/watch?v=WE9oCDcLtg8 Nie wiem z jakiego kraju pochodzą ale używają wielowirnikowca i ich skoczek jest dziewczyną Nurtuje mnie to co się dzieje ze spadochronem. Na pewno fatalnie złożony a pytanie brzmi: slajder pomógł rozplątać czy pogarszał sprawę???? Byłem pewien, że gruchnie o ziemię ze splatana szmatą ale udało się. Co Wy na to zainteresowani skydivingiem??? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Od 1.20- 1.27 s. fajnie to widać jak slider przesuwa się ku dołowi i moim zdaniem spełnił swoje zadanie.Kwestia początkowa- skoczek wirował a w trakcie rozwijania spadochronu czasza się obracała , gdy dostawała powietrza w komory zaczął działać slider wszystko się uspokoiło. Jakie wnioski; wyważony skoczek, właściwe spakowanie spadochronu i sposób jego składania i chyba to jest najważniejsze./sposobów jest kilka/, wyeliminować węzły na olinowaniu, slider ma mieć oczka na tyle duże, aby z wiązką linek przesuwał się swobodnie. Ja bynajmniej nie zauważyłem nieprawidłowości w całym skoku aż do lądowania. Jedna rzecz którą zauważyłem, że spadochron otwierał się nie równomiernie, lecz z jednej strony ku całości.Myślę że był składany metodą zawijania i zanim się rozwinął obroty skoczka mogły "zakręcić " linki a wtenczas byłby klops !. Latwo mówić, ale Witku spróbuj poćwiczyć składanie czaszy w harmonijkę jak żeśmy rozmawiali. Wypadając z plecaka rozłoży się wzdłuż profilu a potem na boki.Taki sposób przyśpieszy jej rozłożenie ie takie jak na filmie. Tyle mojego ble-ble, co o tym sądzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Postanowione-Felix będzie miał slajder. Pracuję też nad wykorzystaniem Twojego plecaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Dzięki kunsztowi i ofiarności kolegi maystra8405 Felix dorobił się extra czaszy Heniu wszystkie linki idealnie wymierzone!!!! Od razu je przyciąłem na wymiar-jestem pewny, że regulować będę tylko długość sterowniczych Założyłem slajder, Pięknie i luźno zsuwa się. Zobaczymy. Będę jeszcze musiał eksperymentować czy linki sterownicze puścić przez slajder czy niezależnie. Do pierwszej próby linki sterownicze puszczę przez tył slajdera i zamocuję na dłoniach. Plecak maystra trochę mały a ten mój też chyba jeszcze trzeba dopracować.Niby tak samo robiony jak w Emi a jednak coś nie tak No to Felix zbudowany A teraz Bazi Maniek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 FAJNY ten twój nowy skoczek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Taaaa Ale zobaczymy jak poleci..... A tak przy okazji mam pytanko: rozmiar a właściwie długość butów Baziego podasz? pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Ladnie to wszystko wygląda, miło patrzeć.Linki sterownicze były liczone od dłoni skoczka, nie poprzez oczko slidera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 24 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Witam wszystkich po przerwie zimowej-wątek nadal istnieje 21 maja rozpocząłem sezon. EMI lata jak zwykle, tylko zrzucałem ją daleko z wiatrem i nie mogła do mnie dotrzeć Żeby leciała do mnie z wiatrem musiałbym ja zrzucać nad lasem a tego trochę się bałem. Nowy w drużynie, FELIX dwa skoki-otwarcie spadochronu ok, "lotność" SUPER(brawo Mayster!!!!!!) tylko muszę popracować nad sterowaniem a drugi skok - noga w linkach i potem zabrakło czasu i prądu Kolega z dronem FPV próbował filmować skok EMI. Na swoim dronie ma telemetrię i to co widać na filmie było na około 120 metrach! I jeszcze miał kawałek w górę do mnie! Faktycznie z wysoka ich zrzucam Pracowałem też przez zimę nad trzecim w rodzinie Bazi - MANIEK. No nie zdążyłem i zabrakło zapału. Pozostała do zrobienia szyja z mechanizmem zwalniania, regulacja i kombinezon. Dotychczasowa dwójka prawie zupełnie zaspokaja moje ambicje w temacie, ale dokończę go. Tymczasem wygląda tak: Szczególnie dumny jestem z dłoni i stopo-butów Wszystko własny pomysł i wykonanie. A oto filmiki:https://youtu.be/5JdQzVZOibw https://youtu.be/EN9VP57mbpE Do następnego razu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Co do konstrukcji Mańka nuszę przyznać że jesteś ARTYSTA Filmy super !!!, nie mogę się napatrzeć jak skoczkowie szybują i że to ja szyłem skrzydełka. Ale wracając do filmików.; zgodzisz się, że jak "skaczesz " z natychmiastowym otwarciem problemu nie ma, skrzydła otwierają się prawidłowo i pewnie, a zatem składanie jest właściwe. Z opóżnieniem to już nie to, pomimo właściwego złożenia skrzydła, wyważonego skoczka.Może się zdażyć że otwarcie nastąpi w momencie gdy skoczek leci na "główkę" i nie ustabilizuje pozycji, wtenczas linki mogą zaczepić o nogi.W realu skoczek panuje nad swoją pozycją.Z takiej wysokości prawie nie widać drona a co dopiero moment otwarcia. Witek, jeszcze raz GRATULACJE bo jesteś narazie rodzynkiem w tej kategorii i czekajmy na dołączenie Bercika i Andrzeja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 30 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Witam. Drugi skok Felixa i jego noga w linkach wynikała(jestem o tym święcie przekonany) z mojej winy-złamałem swoją zasadę o której już pisałem. Podczas ostatniej kontroli skoczka przed podpięciem do quada otworzył mi się pokrowiec i spadochron wypadł mi na rękę. Powinienem go od początku złożyć ale zbagatelizowałem sprawę i sytuacja szczególna gotowa Wiem z doświadczenia, że spadochrony z pewnością mają określoną prędkość max. otwarcia-no żeby nie poszły w strzępy ale brak szczegółowej informacji o prędkości minimalnej. Żona skoczek mówi, że skacząc z balonu czy z motolotni instruktorzy zalecali nabrać prędkości opadania żeby spadochron dobrze się rozwijał. Czyli ważne jest dobre wyważenie skoczka, żeby sobie płasko opadał.(kwestia pilocika stabilizatora ciągle aktualna) EMI już to ma zrobione a Felkowi wyszło chyba od urodzenia Dzięki za uznanie ale podkreślam, że bez Twoich czasz nic by z tego nie było Również niecierpliwie czekam na ruchy Andrzeja i Bercika no i może wspólne skoki Dalsze skoki po urlopie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Witku, trzeba pomyśleć nad takim spadochronem jakie uszyłem Andrzejowi i Romkowi czyli; i bardziej kolorowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Piękny!!! Ale czym on się tak różni od tych co mam? Oprócz widocznych "płetw" przed linkami na czaszy oczywiście? pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Witam wszystkich!!!! Widzę, że przerwy w korespondencji są coraz dłuższe Spędziłem tydzień na wsi i tam zataszczyłem cały sprzęt do skakania i latania. Na pierwszy ogień poszedł Felix. Cudownie lata i w ogóle bardzo udana konstrukcja. Ma świetną prędkość postępową-śmiga w każdą stronę na żądanie!!!. Pozostaje tylko nauka latania ale filmik pokazuje, że nie jest już tak źle Za nim jeszcze nie biegałem (Andrzej wie o czym mówię) Trzy skoki. Dwa bardzo udane i ostatni katastrofa. Jeszcze tak nie miałem, że się w ogóle nie otworzył........ Komisja powypadkowa ustaliła, że winę ponosi pakiecik zasilania. Własnej roboty(4xNiMH 1,2 V, 1000 mAh), trzy lata pracy i padł właśnie podczas trzeciego skoku. Straty niewielkie-wbił się lewą ręką w glebę i ta wyłamała się z mocowania serwa i rozdarła kombinezon. Na wsi, bez części zamiennych nie do naprawienia. Właśnie kończę remont i modernizację Felixa. Poniżej film ze skoków. Świadomie zwalniałem w niektórych momentach-wydawało mi się, że lepiej ukażę niektóre procesy. https://youtu.be/C6gd1rzHtcw Filmów ze skoków EMI jest więcej-potnę, zmontuję, pokażę. Pzdr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Witku!!! , postępy niebywałe Film zmontowany znakomicie.Zbliżenia, spowolnienia faz otwierania spadochronu, praca slidera.Oglądając film odczuwałem REAL Odemnie wirtualne i uznaniowa ocena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 27 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Dzięki za uznanie Właśnie - slajder. Zapomniałem o nim napisać. U Felixa wszystko działa ok. Slajder niesamowicie się sprawdza i jak było widać na filmie chyba pomaga. Felix się nie zaplątuje/skręca. No jednym słowem: ideał. W Emi znowu spróbowałem zamontować slajder na wzór Felixa-totalna porażka. To wszystko w filmie E. Niebawem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 27 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 No i jest film z E. Jednak muszę przyznać, że slajder dla Emi nie wyszedł mi najlepiej. A z pewnością nie jest podobny do tego jaki ma F. Był miękki. Lepsze są z taką sztywną ramką jaką szyje Mayster Czyli temat E i slajdera nie jest jeszcze zamknięty Wydawało mi się też, że skoczkowie są wyważeni a jednak trochę ich rzuca. I chyba mam wypracowane jak układać spadochrony. F - coś w rodzaju "koperty", trochę w stylu Grabensteina(czasze z latawców)-idealna dla niego. E jednak niemiecki"hot dog" -skręcam z dwóch stron - 99% skuteczności. Zapraszam do obejrzenia i konstruktywnej krytyki https://youtu.be/zWAj9cnGySg Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Ja tam widziałem spiralę upadkową, a nie korkociąg, no chyba że miałeś gdzieś pod ręką . A skoki super, jak prawdziwe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 27 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Dzięki. Pięknie i profesjonalnie powiedziane: spirala upadkowa! Ale to ze słownika paralotniarzy?Tak mnie jeszcze korci na starość spróbować tego sportu na żywo. Na Ligowcu mamy sekcję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Montaż wyśmienity, nie ma muzyki, można wsłuchiwać się w pracę motorków i szum wiatru, szelest czaszy. Działaj i pokazuj Glajty, sport nie tani, ale pociągający. Za stary!!???. Szkoda !, miałem dwa lotne skrzydła , jednego wydałem a drugi APCO jest już częściowo "rozebrany", małbyś na początkowe cioranie za friko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Dzięki. Pięknie i profesjonalnie powiedziane: spirala upadkowa! Ale to ze słownika paralotniarzy?Tak mnie jeszcze korci na starość spróbować tego sportu na żywo. Na Ligowcu mamy sekcję? Na starość ? , toż to młodzian jesteś . Na Ligowcu trudno o paralotniarzy, jakoś nie lubi ich Aeroklub, czy coś. Zdarzają się takie osobniki icognito wśród modelarzy . Kupuj skrzydło, przynajmniej będę miał z kim ćwiczyć groundhandling . Dzisiaj niestety ćwiczyłem sam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi