GiulioN Opublikowano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 Witam, w maju mój ojciec, będąc w pracy, we włoskiej miejscowości Fiumicino, wyłowił pewien model. Dostałem od niego informację, że wyłowił depronowego akrobata o dziwnym kształcie. Poprosiłem go o zdjęcia na maila, i co się okazało? -Funjet!! Dzisiaj ojciec przyjechał na święta, to mi go przywiózł, i kolejna niespodzianka -model jest w wersji Ultra. W środku siedziały: silnik Robbe-Roxxy 2845/05 ze śmigiełkiem Graupner 4.7x4.7, regiel Hype 80A, dwa serwa HS-65MG i odbiornik Spektrum AR6200 z satelitą. Regulator i jedno serwo nie działają, natomiast silnik, drugie serwo i odbiornik są w pełni sprawne, tylko trzeba je dokładnie oczyścić. Akumulator również był wylowiony z modelem, ale tata się go pozbył, zgodnie z moimi zaleceniami co do utylizacji Li-Poli. Model nie posiada kabinki, nie została znaleziona na miejscu katastrofy modelu. Model jest w stanie bardzo dobrym, tylko dziób ma lekko przekrzywiony. Model jest pomalowany, ale nie wiadomo czym. Jutro model wyposażę w Optimę 7 (w nadajniku mam 6 kanałów, ale będę potrzebował telemetrii, aby kontrolować akumulator) i nowe serwa (najprawdopodobniej wrzucę HS-82, gdyż przy tych prędkościach modelu będę potrzebował zapasu mocy serw. Model jest zabezpieczony od spodu taśmą zbrojoną włóknem szklanym. Model z serwami waży 448.3g. Fotki wstawię jutro. I jeszcze kilka pytań: 1.Gdzie się znajduje ŚC w tym modelu? Na skrzydłach w pobliżu krawędzi natarcia są jakieś wypustki, może tam? 2.Jaki pakiet polecacie? Musi być tani (do 200zł) i dotępny w ABC-RC, Nastik lub modele.sklep.pl i koniecznie 4S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarro Opublikowano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 Fajnie ,chętnie zobacze 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 czy nie widzial ktos mojego funjeta ultra?? ;p siedzialy w nim : Roxxy 2845/05 ze śmigiełkiem Graupner 4.7x4.7, regiel Hype 80A, dwa serwa HS-65MH i odbiornik Spektrum AR6200 regulator i serwo nie dzialaly... model mi odfrunął... podczas latania w Fiumicino GiulioN, czy Ty cos o tym wiesz;> ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Oczywiście, wiem, to miało być swego rodzaju ogłoszenie pt.: "znalazł się...', ale pomyślałem, że tak będzie lepiej i właściciel szybciej się znajdzie :lol2: Powiedz mi jeszcze, w jakich był kolorach, jakiego rodzaju bylo to śmiglo i jaki siedział w nim pakiet to Ci go wyślę :lol2: hehe... Tak poza tym, robraf, gdzie mialeś ŚC, bo muszę go wyważyć? :wink: I ciekawe jak Ci odfrunął, skoro regiel i serwo nie działały, nie dałbyś rady przelecieć 5m (chyba, że rzucając nim ze wzgórza) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 http://www.multiplex-rc.de/en/service/downloads/manuals.html?tx_damfrontend_pi1[pointer]=3#test Masz całą instrukcję :-) Coś na temat ŚC też tam znajdziesz ;-) Czekamy na fotki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Dzięki, leci "pomógł". EDIT: Tak jak myślałem, ŚC ma być na tych wypustkach w pobliżu krawędzi natarcia EDIT2:Fotki: Góra: Zdjęcia dołu i szczegółów nie będzie z powodu je@#&^go Imageshacka. To, co w nim siedziało(oprócz serw): W środę wybieram się do kilku sklepów modelarskich w Ostrawie i Gorzyczkach po akumulator, regulator, śmigło i kabinkę, więc w przyszłym tygodniu spodziewajcie się relacji z oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Witam, byłem dzisiaj na niezbyt drobnych zakupach w Czechach. model dostał nowe śmigiełko 4.6x3 APC elektro, regiel 60A HTL+BEC zewnętrzny i pakiet Gravity 14.8V 3300mAh 30C. Pakiet to niezła cegiełka -376.2g!! Niestety kabinkę trzeba by było zamówić i potem odebrać 3-4 Stycznia, a wtedy nie mialbym transportu, więc muszę zamówić z któregoś sklepu internetowego Także oblot będzie na razie odlożony o kilka dni, mam nadzieję, że tuż po sylwestrze. Fotki będą potem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Widziałem funjeta na pikniku w Kraśniku strasznie szybkie to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 No, ja też widziałem kilka razy i też popylało nieźle. Mam nadzieję, że dam sobie radę przy tych prędkościach, bo wzrok już nie ten co w latach młodości :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Rozmiar śmigła to nie pomyłka? Naprawdę tak mały skok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Na razie mam tylko to śmigło, kupiłem je głównie do prób, ale mam zamówione o większym skoku, "kwadratowe" 4.7x4.7. Mam pytanie:czy kabinka od zwykłego FunJet-a będzie pasować? Jeśli nie, to gdzie można kupić tą od Ultra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Podzwoń po sklepach modelarskich, tak będzie Ci najlepiej. Bądź zadzwoń do abc-rc (Mirka -aka Leda) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomnow95 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Funjety to szybkie bestie. Moja ultra z wyposażeniem FPV i na 3s lipo 2200ray gold z silnikiem ALIGNA do rexa 450 wyciąga według GPS 220km/h;) Ale pakiet to są góra 2,5min na pełnym gazie. Śmigło APC 4,75x5,5. Waga 1kg Serwa za duże. Ja mam w moim tower pro 9g. Wyjąłem ze zwykłego funjeta i podeszły do ultry. Przecież i tak masz malutkie wychylenia więc nie wiem na co Ci większe serwa. Ja tylko do startu mam 140% na zaciągnięciu(z ręki) a potem to 40% góra 50. I tak niewiele amcham drągiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Funjet na 3s szybki? To zobacz jaka bestia jest na 5-6s. Odsylam do YT i rcmovie.de Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 dobrze dobrany regulator ,silnik ,śmigło i na pakiecie 3s na prawdę potafi być pieruńsko szybki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Czyli Tomku, mogę bez problemów wsadzić np. TowerPro MG90S? Funjet dostał poświąteczny prezent, czyli aku, regiel i śmigło, przy czym to ostatnie będzie jeszcze zmienione: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomnow95 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Ja wiem jak lata funjet na silniku z T-Rexa 600 i 6s lipo. Zwykły funjet rozpada sie przy 300km/h dlatego użytkownicy napisali do Multiplexa o nową wersję i powstałą ultra. Aczkolwiek jak na model do FPV na 3s lipo to 220km/h nie jest źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomnow95 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Spokojnie możesz zostawić. Tylko nie dawaj na koniec orczyków tylko przy początku żeby ograniczyć wychylenie mechanicznie i przez to zwiększyć siłe serwa działającą na lotke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARC Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Hej, się podepnę - gdzie najlepiej kupić metalowe łoże silnika do tego modelu? Znajduję w Anglii, na Ebaju są jakieś dziwne, a jakieś inne sklepy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Dzięki Tomku. Jednak model musi poczekać, gdyż z regulatorem wyszła :ass: Regiel po prostu odcina silnik po 1-3.5 sekundy, niezależnie od obrotów silnika i zastosowanego akumulatora, ale tylko ze śmigłem. Bez śmigła działa, osiąga duże obroty bez problemu, żadnego tarcia w silniku, żadnych wibracji itp. Myślałem, że kable w środku silnika są pourywane i wskutek lekkich wibracji od śmigła (przecież wyważone, to czemu?) faza się traci. Ale silnik dzisiaj rozebrałem, wyczyściłem, przejrzałem i nic nie znalazłem. Zatem to można wykluczyć. Wykluczyć można również zimne luty, niedokładne lutowanie czy pourywane wiązki kabli, za małą przepustowość pradu na złączach (goldach 4,5mm), czy złe programowanie (ustawienia fabryczne, a potem do silników wysokoobrotowych, później kombinacje różnych ustawień), więc do jasnej ciasnej się dzieje? :evil: Dodam tylko, że na regulatorze za małym 30A działało wszystko poprawnie z pakietem 3S. Jeśli ktoś wie co się dzieje, to błagam, pomóżcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi