Skocz do zawartości

Li ion ogniwa laptopowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kupiłem dzisiaj od znajomego baterię od laptopa hp, po to aby wziąść z niej ogniwa i mieć pakiet do apki :P niestety okazało się, że wszystkie ogniwa są maksymalnie rozładowane :shock: postanowiłem więc, że tak jak jest napisane tutaj na forum, wziąłem trzy bateryjki złączyłem razem i każde ogniwo zasiliłem prądem ok 3V, ale wcześniej zrobiłem z dwóch ogniw pakiet. Myślałem, że taka operacja naładuje troszke te ogniwa i ładowarka mi ten pakiet wykryje a tu :ass:. Nie wykrywa, a pakiet ma łącznie może 0, 30V :| moje pytanie brzmi czy da się te ogniwa odratować? do li poli mam tylko tą prostą ładowarke e-sky'a a to nimh mam duratrax intelli peak, tylko nie podłączałem na razie, bo nawet nie wiem czy tamta ten pakiet wykryje :? Co moge zrobić z tym fantem?

Opublikowano

Dopóki nie podciągniesz ogniw do 3V na ogniwo, ładowarka ci go nie pociągnie.

Ale jeżeli CAŁY pakiet ma 0,3V... to raczej ogniwa się nadają już do utylizacji.

Z tak małych wartości napięcia, tylko bardzo nieliczne ogniwa wstają i pracują dalej w dużo słabszej kondycji.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Wykorzystując założony temat, mam nadzieję, że ktoś odpowie na moje pytania.

Z racji, że akumulatory samrtfonów, wytrzymują bardzo krótko, a nie chciałbym skracać jej wydajności, stąd:

w wikipedi czytamy:

• Akumulatory Li-ion, w przeciwieństwie do akumulatorów NiCd czy NiMH, powinny być ładowane często i jak najszybciej po rozładowaniu. Jeśli jednak nie będą używane przez dłuższy okres, powinny zostać rozładowane do około 40%. W takim stanie akumulator ma znacznie wyższą żywotność. Jeżeli akumulator będzie przechowywany w stanie całkowitego rozładowania, może ulec uszkodzeniu[6].
  • Akumulatorów tego typu nie trzeba formować, w przeciwieństwie do starszych typów.
Lepiej abym ładował często, nawet jak bateria jest naładowana do 60%, czy według starej szkoły, czekać aż osiąga limit, a może nie ma to znaczenia?

Jeżeli aku jest w pełni naładowany a ja go nie odłączam od ładowarki i korzystam z tela [np. nawigacja] cierpi na tym ogniwo?

Pozdrawiam

Opublikowano

Ładowarkę E-sky potraktuj za przewód zasilający B) tzn złap za wtyczkę rozkręć wkoło głowy ,zamknij oczy i puść .Zamknij oczy ,żeby nie widzieć gdzie poleciała.

Chcąc naładować Twoje Li-jony należy najpierw potraktować z innego dobrego akumlatora a potem podłączyć pod ładowarkę z programem Li -jon. U mnie tak uratowaliśmy pakiety

Opublikowano

Wykorzystując założony temat, mam nadzieję, że ktoś odpowie na moje pytania.

Z racji, że akumulatory samrtfonów, wytrzymują bardzo krótko, a nie chciałbym skracać jej wydajności, stąd:

w wikipedi czytamy:

Lepiej abym ładował często, nawet jak bateria jest naładowana do 60%, czy według starej szkoły, czekać aż osiąga limit, a może nie ma to znaczenia?

Jeżeli aku jest w pełni naładowany a ja go nie odłączam od ładowarki i korzystam z tela [np. nawigacja] cierpi na tym ogniwo?

Pozdrawiam

Język polski na pewno

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.