Zjawcio_skc Opublikowano 4 Stycznia 2012 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Witam. Mam Problem ze swoją apką. Aparatura została sprowadzona na 2 rożnych pakietach, silnikach, regulatorach, i odbiornikach lecz problem się powtarzał. Problem pojawia się gdy silnik przestaje pracować (czyli po odjęciu gazu) tak jak by go chwilowo odpiął od regulatora. W tym samym momencie serwa działają tylko silnik nie. Oto krotki filmik z problemem. Przepraszam za jakość.
Linean Opublikowano 4 Stycznia 2012 Opublikowano 4 Stycznia 2012 dziwne wygląda jakby się ustawienia w regulatorze włączały może masz jakiś tryb heli włączony
Sidey Opublikowano 4 Stycznia 2012 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zobacz w opcji DISPLAY jak się wychyla przy tym, jeżeli jest normalny ruch gdy występuje problem z silnikiem wina nie leży po stronie aparatury. Sprawdź też opcje THRHOLD i THRDELAY.
Daniel95 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Jaki to jest regulator. HK 70-80? Ze swoim też mam coś takiego. Też niewiem co zrobić, ale się tym narazie nie przejmowałem bo kupiłem i leży.
Zjawcio_skc Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2012 W apce jest włączony tryb "ACRO".W opcji display porusza się tylko jedna pozycja "THR" od 0 w miarę jak dodaje gazu, wtedy silnik normalnie pracuje ale gdy puszczam gaz i pozycja wróci do 0 to po chwili silnik zaczyna pikać i nie reaguje ale po chwilce znowu wszystko wraca do normy i tak w kółko. W opcji THRHOLD są 2 pozycje: "state - inh" i "hod pos - 000%". W opcj THRDELAY są również 2 pozycje: "state - inh" i "rate - 000". Nie mam zielonego pojęcia co to znaczy. Regulator który występuje w filmie to http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10013 a 2 regiel na którym występuje to samo to http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10015 Znalazłem dziś również inny regiel mianowicie http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=11615 i ku mojemu zdziwieniu problem przestał występować ale tylko na tym reglu. Wie ktoś co się mogło stać ?
Daniel95 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Moim zdaniem to nie kwestia aparatury tylko złej serii regulatorów. Mam sanwe vg6000 i ten sam problem.
Gość a7498787 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Znalazłem dziś również inny regiel mianowicie http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=11615 i ku mojemu zdziwieniu problem przestał występować ale tylko na tym reglu. Wie ktoś co się mogło stać ? Sam sobie odpowiedziałeś :wink: . Dwa poprzednie regulatory są niesprawne.
Zjawcio_skc Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2012 Miałem na myśli regielki Regulatory do kosza czy da się to jakoś naprawić ? Za wszystkie odpowiedzi dziękuje.
Gość a7498787 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Regulatory do kosza czy da się to jakoś naprawić ? Pewnie tak, ale ja potrafię tylko rezystor, czy kondensator do płytki przylutować :wink:
Zjawcio_skc Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2012 Ja również z tym obyty nie jestem Ale warto spróbować. A tak poza tym pod który kanał należny podłączyć ubec jeśli w odbiorniku mam podłączony ecs nie posiadający układu bec.
marcel_Kaszëbë Opublikowano 4 Stycznia 2012 Opublikowano 4 Stycznia 2012 A tak poza tym pod który kanał należny podłączyć ubec jeśli w odbiorniku mam podłączony ecs nie posiadający układu bec. Regulator bez "beca" wpinasz przeważnie w kanał 3 lub 2 (throttle) - u mnie drugi w odbiorniku ar6100 - czyli gaz, silnik czy jak to jeszcze nazwać. UBEC jak nazywasz przeważnie w odbiorniku jest oznaczenie BATT, jeżeli nie ma to w pierwsze wejście od "lewej" strony. Próbuj aż zadziała, napewno w ten sposób odbiornika nie uszkodzisz Z drugiej strony mało jest reglerków które nie posiadają "beca", czyli wymagają dodatkowego pakietu i napięcia na pokładzie samolotu. Szkoda wagi !
d.a.r.o. Opublikowano 4 Stycznia 2012 Opublikowano 4 Stycznia 2012 A programowałeś w reglach (tych działających źle) zakres drążka gazu?
marcel_Kaszëbë Opublikowano 4 Stycznia 2012 Opublikowano 4 Stycznia 2012 A programowałeś w reglach (tych działających źle) zakres drążka gazu?no to albo kartą, albo gazem (ale nie wszystkie regle pozwalają programować "gazem") Właśnie - próbowane było programowanie?
Zjawcio_skc Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2012 Nie programowałem ich w żaden sposób ponieważ się na tym nie znam. Dodam jeszcze tylko że są prawie nie używane i sam nie wiem z skąd ten problem.
xader Opublikowano 5 Stycznia 2012 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Nie programowałem ich w żaden sposób ponieważ się na tym nie znam. Dodam jeszcze tylko że są prawie nie używane i sam nie wiem z skąd ten problem. Z racji roznych nadajnikow i roznych minimalnych i maksymalnych wychylen throttle regulatory mozna kalibrowac do tychze poziomow. W przypadku niezkalibrowanych ustawien regiel albo bedzie osiagal min/max szybciej badz wogole.
d.a.r.o. Opublikowano 5 Stycznia 2012 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zrób tak: włącz nadajnik, ustaw drążek gazu w górnym położeniu, następnie podłącz zasilanie do regla i po pierwszej sekwencji (chyba na filmie są trzy piknięcia) przesuń drążek gazu do minimum.
Zjawcio_skc Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2012 Nie wiem czy robię to jak należy bo nadal jest to samo. Oto film:
d.a.r.o. Opublikowano 5 Stycznia 2012 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Po pierwszym, krótkim "pip" (zaraz po włączeniu zasilania), przesuń gaz na dół.
Zjawcio_skc Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2012 Nic to nie dało nadal to samo. Jakieś inne pomysły ? W trakcie tej debaty okazało się że to nie aparatura jest winna tylko regiel, więc może należało by przenieść ten temat do działu "regulatory" ?
d.a.r.o. Opublikowano 6 Stycznia 2012 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Ja bym spróbował przeprogramować regiel. Może timing jest niewłaściwie ustawiony. Najlepiej zrobić to "step by step" od początku do końca. Wtedy będzie wiadomo czy szukać gdzie indziej.
Rekomendowane odpowiedzi