Linean Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Cześć Mam pytanie tak dla upewnienia bo cały czas mnie to dręczy . Czy jeżeli mam ładowarkę wymagającą 1,5A i zasilacz oferujący 10A ( napięcia się zgadzają ) to ładowarka pociągnie tylko 1,5A ? Czy będzie ciągła coraz więcej aż się spali ? Bo wiem niby że pobiera tyle co potrzebuje lecz gdzieś mi się obiło że jeżeli nie ma jakiś tam zabezpieczeń to pociągnie więcej i nie wytrzyma Jakby mógł ktoś rozwiać moje wątpliwości pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Ładowarka pobiera tyle ile potrzebuje, natomiast zasilacz musi mieć trochę większą wydajność niż pobiera ładowarka żeby się nie spalić. To jak z regulatorami i silnikami, w tym przypadku silnikiem jest ładowarka, regulator musi być mocniejszy. Taka metafora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zastanów się czy spalisz telewizor biorący np. 0,5A podłączając go do gniazdka zabezpieczonego bezpiecznikiem 25A? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linean Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 to może przy okazji zapytam posiadam taki zestaw ( robiliśmy w szkole ) http://betatronic.pl/product_info.php?cPath=324_325_333&products_id=16111 ma on zmieniony tranzystor mocy tak że potrafi wydalić te 3A i potrzebuje do niego jakiś transformator , lecz szukam i znajduje same +50zł , czy kupie coś tańszego tak aby to móc bezpośrednio do 220V podłączyć ? potrzebuje ~25V 3,5A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 potrzebuje do niego jakiś transformator , lecz szukam i znajduje same +50zł , czy kupie coś tańszego tak aby to móc bezpośrednio do 220V podłączyć ?Transformatory tanie nie są.Rozwiązaniem może być np użycie jakiegoś transformatora z demontażu. Jeśli trafisz na taki, który da się rozebrać, to można stosunkowo łatwo nawinąć/przewinąć uzwojenie wtórne, uzyskując dowolne napięcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi