Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mam pytanie tak dla upewnienia bo cały czas mnie to dręczy . Czy jeżeli mam ładowarkę wymagającą 1,5A i zasilacz oferujący 10A ( napięcia się zgadzają ) to ładowarka pociągnie tylko 1,5A ? Czy będzie ciągła coraz więcej aż się spali ;) ? Bo wiem niby że pobiera tyle co potrzebuje lecz gdzieś mi się obiło że jeżeli nie ma jakiś tam zabezpieczeń to pociągnie więcej i nie wytrzyma :o

Jakby mógł ktoś rozwiać moje wątpliwości

pozdrawiam

Opublikowano

Ładowarka pobiera tyle ile potrzebuje, natomiast zasilacz musi mieć trochę większą wydajność niż pobiera ładowarka żeby się nie spalić. To jak z regulatorami i silnikami, w tym przypadku silnikiem jest ładowarka, regulator musi być mocniejszy. Taka metafora ;)

Opublikowano

to może przy okazji zapytam posiadam taki zestaw ( robiliśmy w szkole ) http://betatronic.pl/product_info.php?cPath=324_325_333&products_id=16111

ma on zmieniony tranzystor mocy tak że potrafi wydalić te 3A i potrzebuje do niego jakiś transformator , lecz szukam i znajduje same +50zł , czy kupie coś tańszego tak aby to móc bezpośrednio do 220V podłączyć ?

potrzebuje ~25V 3,5A

Opublikowano

potrzebuje do niego jakiś transformator , lecz szukam i znajduje same +50zł , czy kupie coś tańszego tak aby to móc bezpośrednio do 220V podłączyć ?

Transformatory tanie nie są.

Rozwiązaniem może być np użycie jakiegoś transformatora z demontażu. Jeśli trafisz na taki, który da się rozebrać, to można stosunkowo łatwo nawinąć/przewinąć uzwojenie wtórne, uzyskując dowolne napięcie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.