rkajor Opublikowano 7 Stycznia 2012 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Witam, Mam klopot - chce zrobic amortyzowane podwozie do nowo powstajacego modelu B-17 (EPP+styrodur) masa do loto ok 3-3.5 kg, rozpietosc 2m, i nie moge nigdzie znalesc odpowiedniej sprezyny ktora moglbym wsadzic w "amortyzator" cos jak tutaj : Sprezyna musi miec nie wiecej niz 3mm srednicy wew. no i byc na tyle twarda zeby utrzymac model, cos jak dlugopisowa ale twardsza. Z gory dzieki za pomoc
Linean Opublikowano 8 Stycznia 2012 Opublikowano 8 Stycznia 2012 ja polecam te 2 sklepy Vanel i taką firme z wadowic no ale tutaj raczej tanio nie będzie
rkajor Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2012 ja polecam te 2 sklepy Vanel i taką firme z wadowic no ale tutaj raczej tanio nie będzie Dzieki bardzo - ale Vanel prwnie niezle skasuje za przsylke - a Wadowice nie maja sprzedazy przezn inernert
miksell Opublikowano 8 Stycznia 2012 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Sprężyna dostępna w Castoramie. Zrobiłem tak: 1. poszedłem na aluminiowe rurki 2. dobrałem 2 tak by jedna idealnie wchodziła w drugą 3. spytałem się obsługi, gdzie są sprężyny (były 1 regał za rurkami aluminiowymi) 4. wybrałem idealnie pasującą sprężynę. Generalnie to materiały były takie jakby idealnie ktoś je wyprodukował celem produkcji goleni samolotów ;-)
rkajor Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2012 Sprężyna dostępna w Castoramie. Zrobiłem tak: 1. poszedłem na aluminiowe rurki 2. dobrałem 2 tak by jedna idealnie wchodziła w drugą 3. spytałem się obsługi, gdzie są sprężyny (były 1 regał za rurkami aluminiowymi) 4. wybrałem idealnie pasującą sprężynę. Generalnie to materiały były takie jakby idealnie ktoś je wyprodukował celem produkcji goleni samolotów ;-) A rurki jaka maja srednice ?
miksell Opublikowano 8 Stycznia 2012 Opublikowano 8 Stycznia 2012 hm.. tego teraz nie mam jak zmierzyć, ale powiedzmy że mają średnice z zakresu 4-8mm. Po prostu szukasz rurek pod kątem dopasowania jednej w drugą. W sumie niewiele pasuje idealnie
rkajor Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2012 Jakos sobie poradzielm Najwieksza niewiadoma jest twardosc sprezyn ale to praktyka zweryfikuje:
robertus Opublikowano 14 Stycznia 2012 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Jak masz wagę to możesz zważyć np nacisk 1Kg i o ile ugnie się goleń.
Rekomendowane odpowiedzi