ppompka Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Moze zapytaj sie czy wola zebys marnowal czas i pieniadze, a przy okazji zdrowie stojac na mrozie z puszka piwa i papierosami, czy moze jednak pokleic sobie co jakis czas troche listewek i moze sie przy okazji czegos nauczyc, mi np. Wiedza z modelarstwa przydala sie na fizyce w gimnazjum kiedy bylo o pradzie i magnetycznosci. Spytaj sie czy by chcieli zeby ktos niszczyl ich prace. Aha, palenie ksiazek po to zebys Ty ich nie mogl przeczytac to juz jakies chore jest. Sorki za brak polskich znakow, ale pisze z komorki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Z tym niestety trzeba się pogodzić. Właśnie narysowałem nowy plan i skończyłem drugi ocalały bok kadłuba. Może jutro może uda mi się coś jeszcze zrobić. Budowanie modelu z listewek to naprawdę coś pięknego porównując to z deproniakami, a Wicherek mi się naprawdę bardzo podoba. Piszę tak póżno bo rodzice już śpią ale teraz już dobranoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolek Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 poległ dopiero przy popisach przed rodzinką(rozpędzenie modelu z 50m i pętla przed twarzą-dwa razy się udało,za trzecim zaklaskał skrzydłami) To jak to jest, oglądają, a nie dają budować? Na polu/lotnisku nie strzelają do niego w locie? Coś dziwna ta historia, chyba nikt nie ma łatwo robić modele w domu, czy to mama, czy żona, czy kto inny kto ma lepsze zmysły estetyczne zaraz dostanie ataku widząc wszędobylski pył, wióry i drzazgi, no ale bez przesady Na 100% możesz się dogadać, powiedz, że chciałbyś sobie urządzić mały kącik na modelarstwo, że będziesz dbał w nim o czystość, zawsze sprzątał po sobie i takie tam. Poza tym coś średnio mi się chce wierzyć, że tak to wygląda, a przy komputerze normalnie sobie siedzisz i nic z tego nie robią... Jesteś facet, dogadasz się i wkrótce widzimy więcej zdjęć z budowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Karolek, Nie zauważyłeś że to chyba miał być cytat innej wypowiedzi, to jest w cudzysłowu, no i ten komputer Piszę tak póżno bo rodzice już śpią ale teraz już dobranoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolek Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 no ok zwracam honor, jednak z każdym da się dogadać, trzymam kciuki. Swoją drogą, gratuluje komuś pętli "przed twarzą"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 wiatrak, Michał, a jak u Ciebie z ocenami w szkole? Może te zakazy dotyczące modelarstwa mają źródło w niezadowalających postępach w nauce? Bo wiesz, najpierw nauka, a później przyjemności... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Karlem Masz trochę racji- z matematyką nie jest najlepiej, ale z innymi przedmiotami, a szczególnie z biologią radzę sobie bardzo dobrze. Karolek To był cytat z innego tematu. Swoją drogą to też wydaje mi się trochę dziwne- robić przed twarzą pętle Wicherkiem :crazy: A co do komputera- czytam właśnie lekturę w PDFie i czasem robę sobie przerwy A co do zdjęć to jak tylko zgram z telefonu na komputer to będą :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_Sm Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Michał, nie rozumiem dlaczego tak na modelarstwo twoji rodzice reagują? A powiedz gdzie budujesz twoje modele? Na szczęście u mnie rodzice są za modelarstwem a nie odwrotnie. Moja mama wszystkim opowiada, że się takim czymś zajmuje i zawsze powatrza kiedy w końcu oblatasz tego rwd. Mówię Prawdę. A Tata kiedy tylko ma wolną chwilę przychodzi i pomaga lub patrzy się co zrobiłem. A przede wszystkim on sam chce nim latać i to jest bardzo fajne! Na pewno będzie dobrze, ja na twoim miejscu porozmawiał bym z rodzicami, nie wierzę , że ich nie przekonasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Modele buduję w swoim pokoju. Rodzice właśnie pojechali do sklepu, więc mam chwilę wolnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_Sm Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 No a jak dogadujesz się z rodzicami w innych sprawch? Np. szkoły, zakupów itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Normalnie, ale jak tylko zacznę coś o modelach to zaraz zostaję pokonany zawiłymi tekstami o szkole, bałaganie i traceniu czasu i muszę odpuścić. Wklejam porcję fotek. Moja wycinarka z papierem ściernym Klej. Dobry? czy używać innego? Moje stanowisko pracy Wszystko na jednej desce Tył kadłuba z wzmocnieniem z balsy (jeszcze nie oszlifowany) Przód kadłuba. O przedłużone listewki na górze będzie się zaczepiać gumę do skrzydeł. CDN. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Bardzo ładnie i czysto Ci to wychodzi. Nie poddawaj się i "walcz" z rodzicami, bo sytuacja nie powiem, lekko dziwna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_Sm Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Ładnie estetycznie ci wychodzi, szybkich postępów życzę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Dzięki Jutro zamierzam skończyć drugi bok kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Nie poddawaj się i "walcz" z rodzicami, bo sytuacja nie powiem, lekko dziwna. Walką wiele nie zdziała, trzeba wypracować pewien kompromis. Wyjdź z inicjatywą że chcesz matmę poprawić, skorzystaj z czyjejś pomocy. Jak jej nie rozumiesz to znaczy że nauczyciel źle tłumaczy, albo wcale się do niej nie przykładasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Klej dobry, robota przepiękna, ja tak czysto nie umiem. Miejmy nadzieję, że dasz radę go skończyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 PROTON, miałem to na myśli dlatego dałem cudzysłów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaliN Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 wiatrak Może zrób tak... przy następnej takiej awanturze i gadce o szkole itp. powiedz rodzicom aby powiedzieli o co im tak wg. chodzi i co przeszkadza im w tych Twoich modelach... I przygotuj argumenty przemawiające za tym abyś "bawił" się dalej w modelarstwo a oni nich przedstawią swoje przeciw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Jest szansa, że model wykonam całkiem legalnie ale pod warukiem że nic nie będzie wskazywało na to, że w mom pokoju jest budowany jakikolwiek model, poprawię oceny z matematyki i z chemii i ograniczę czas na modele do około godziny w weekend. Dzięki za pozytywne komentarze, to najlepsza motywacja do budowy. Bardzo się cieszę, że podoba Wam się moje wykonanie, staram się włożyć w każdą listewkę tego modelu jak najwięcej serca, zrobić wszystko czysto i starannie i cieszyć się budową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GPiotr Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Eh ... ja pierwszy model również budowałem w tajemnicy przed ... żoną jak już był cały kadłub i nie za bardzo mieścił się na szafie to musiałem się ujawnić ;D Teraz buduję trzeci już samolot, a modelarnię najpierw zrobiłem sobie na działce w altance a teraz ze względu na temperaturę przeniosłem się do "kanciapy" na półpiętrze na model poświęcam ok 2 godzin TYGODNIOWO - a bawię się tym wszystkim rok Co ja bym dał za godzinę dziennie ... u mnie w grę wchodzi tylko weekend przy dobrych wiatrach, czasami i to nie wypali. Nie spiesz się i nie przeginaj z czasem to będzie OK. Jak przykleisz 2 listewki dziennie to i tak będzie dużo. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi