kkkamil Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Składam sobie alulę, już po raz trzeci w sumie, gdyż jestem fanem tej sztucznej mewy. Wersja 3 będzie miała solidny kadłub i demontowalny ogonek. Model skazan na bezstresowe latanie na zboczu. Kadłub: Zrobiony z 1 warstwy tkaniny szklanej (zewnętrzna) i 1 węglowej. Styrodurowe kopyto, forma gipsowa :? . Jakaś rewelacja wagowa to raczej nie jest (brak doświadczenia), ale myślę że będzie w sam raz. System odczepianego ogonka wymyśliłem taki: htt//images35.fotosik.pl/1132/896ac2229b6abf6am.jpg Grubsza rurka wklejona w płaty, cieńsza w statecznik. Sprężynujący drut klinuje się w szczelinie, widoczny również wklejony sklejkowy "ogranicznik" Eleganckie ;D końcówki skrzydeł dorobine z depronu, docelowo będą laminowane tkaninką. oraz widok skrzydeł wraz ze szczątkowym śródpłatem: Co dalo rozpietosc 105 cm. C.D.: Rowingowe natarcie, w sam raz do "lądowań" w krzakach: Walka z wiotką lotką :mrgreen: : Gotowy ogonek i osłonki serw: Na górnej i dolnej krawędzi statecznika przykleiłem płaskownik węglowy, co znacznie wydłuży jego żywotność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Nowa mewa gotowa, może jutro uda się ją ożywić. Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Reda Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Bardzo piknie wyszła :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Z takim kadłubem strasznie mi się podoba, odrazu inny model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Dzięki chłopaki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Kurde... Zrobiłeś mi ochotę na ten model... Miałem DLG i superowa zabawa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 A takie jeszcze mam pytanie. Jaką wysokość uzyskujesz podczas wyrzutu i jaki jest czas lotu po 1 wyrzucie bez termiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eptita Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 No dołączam się do pytania, jak tam z parametrami, po wyrzucie z ręki?. Ale gratuluje pomysłu i modelu, narobiłeś ochoty paru z nas na budowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Jak napisałem na początku ten model zbudowałem z myślą o lotach zboczowych. Oczywiście rzucałem i na płaskim i dawało mi to dużo frajdy, dopóki nie sprawiłem sobie normalnego DLG i zobaczyłem miażdżącą różnicę ;D Z tego co pamiętam to czas lotu z rzutu oscylował w granicach zaledwie 20-25 sekund- przy bezwietrznej pogodzie. Porównał bym to, powiedzmy, do sterowanego rzutu bumerangiem w zwolnionym tempie, niemniej na początek było to dla mnie i tak dosyć magiczne!!! Spróbuję jeszcze dokładniej zmierzyć czas i ocenić wysokość i dam znać. Natomiast zabawa z Alulą zaczyna się przy umiarkowanym wietrze (5-6 m/s) na zboczu. Latanie relaksacyjne niemal „przed nosem”, no i bezstresowe- model jest właściwie niezniszczalny. Jak fajnie wieje, można latać bardzo długo- do znudzenia/wyczerpania aku. Tutaj loty wersją poprzednią -tej jesieni (już gdzieś wrzucałem ten filmik na forum): http://www.youtube.com/watch?v=cmhmf_aOSJk&context=C38147faADOEgsToPDskLBaulfpeNtEIqm1hv2R2qn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Tylko trzeba mieś jeszcze chociaż kawałek zbocza żeby można było na nim polatać, a na Podlasiu-a w szczególności w mojej okolicy o to raczej ciężko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Możesz zdradzić, gdzie nagrany ten filmik, stawiam na okolice Kazimierza ? Lataliśmy Alulami w Lublinie, dużo fotek było na stronie Radawiecrc, niestety padła Paweł, żeby polatać Alulą wystarczy przysłowiowy " krawężnik " , rozejrzyj się po okolicy może znajdziesz jakiś wał , nasyp kilkumetrowej dosłownie wysokości. Ważny jest dobry "nawiew " - czyste przedpole. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Alula to nie DLG - tym modelem się nie polata na termice z rzutu. Rzut jest po to, żeby nabrać trochę wysokości na zboczu i do tego model nadaje się idealnie. Nie ma więc sensu zastanawianie sie czy polata 20 czy 30s, bo i tak bez zbocza nalatać się nie da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgadza się, to kamieniołomy w Kazimierzu Dolnym- piękne miejsce do polatania, filmik niestety nie oddaje uroków w pełni. W okolicach Lublina jest parę takich właśnie "krawężników" gdzie można polatać przy odpowiednim kierunku/ sile wiaterku (nawiasem mówiąc jedno z nich przetestowałem dzięki uprzejmości Pawła W ) . Tym modelem latałem z resztą wczoraj na kilku metrowym wale w okolicach zalewu zemborzyckiego, i pomijając temperaturę było całkiem fajnie . Także rzeczywiście warto się rozejrzeć po okolicy, bo ten model nie wymaga nadmorskich klifów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Latałeś od strony tamy ? Czy może na skarpie przy ul. Janowskiej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 No właśnie na tej skarpie przy Janowskiej, wiało ze wschodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Kolejne modyfikacje nieśmiertelnej Aluli. Tym razem eksperyment ze szpachlowaniem epp. Podpatrzone na rc groups. http://www.rcgroups....ad.php?t=700370 Nie wiem czego oni tam używali. Ja szpachlowałem lekkim akrylem, takim do regipsów. Wynik wg mnie dobry. Zwykła taśma trzyma się tego bardzo dobrze, przyrost masy też znikomy (nie mam niestety wagi). Ciekaw jestem czy taka śliska powierzchnia zmieni jakoś właściwości lotne w przypadku tego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi